Bertus Kranenbarg (links), Jim Kreunen (midden) en Don Veenhuis in de nieuwe schietkelder in Veldhoek. Foto: Richard Stegers

Bertus Kranenbarg (links), Jim Kreunen (midden) en Don Veenhuis in de nieuwe schietkelder in Veldhoek. Foto: Richard Stegers

Met stalen kogelvanger en geavanceerd afzuigsysteem

Economie

Nieuwe schietbaan voorziet in behoefte

Door Richard Stegers

VELDHOEK – De Achterhoek heeft er een moderne schietbaan bij. In de kelder van de voormalige sporthal in Veldhoek kunnen schutters hun favoriete sport beoefenen. De voorziening valt in de smaak. Leden van schietvereniging Parola zijn razend enthousiast. “Het kan niet beter”, klinkt het opgetogen.

Er is een gebrek aan goede schietbanen in de regio. Het bracht Don Veenhuis en zijn partner Ellis Garritsen op het idee om een baan te realiseren op het complex waar ze ook een eetcafé, snackbar en feestzalen runnen. Het plan kon worden gerealiseerd in de kelder van het pand dat tot 2012 dienstdeed als sporthal. “Daar zochten we een nieuwe invulling voor”, vertelt Don Veenhuis. “Ooit was het de bedoeling om er een bowlingbaan te beginnen. Zover is het nooit gekomen. Het kreeg uiteindelijk een herbergfunctie met vijftig slaapplekken. Toen De Graafschap hier trainde, was het ook in gebruik als fitnessruimte en voor de medische staf.”

90 kuub puin
De verbouwing had wel wat voeten in de aarde. Om de kosten laag te houden, werden de meeste werkzaamheden in eigen beheer uitgevoerd. “Dat moest met kameraden en medewerkers gebeuren in de verloren uurtjes. Het was een flinke klus. Zo is er 90 kuub puin uit de kelder verwijderd.” Er kwam een nieuwe betonvloer in en de wanden werden voorzien van extra isolatie en Heraklithplaten die het geluid absorberen. De moderne schietkelder met vloerverwarming heeft een baanlengte van 27 meter en bestaat uit vijf banen. Veenhuis: “Onze accommodatie is geschikt voor groot kaliber vuurwapens zoals pistolen, geweren en revolvers. Dat is best bijzonder en mogelijk omdat we de beschikking hebben over een stalen kogelvanger.” Deze stalen kogelvanger (voorheen gebruikt door de voormalige rechercheschool in Warnsveld) staat over de volledige breedte achteraan de baan opgesteld en is voorzien van een opvangbak, waardoor het lood kan worden hergebruikt.

Parola
Op 9 juni werd er voor het eerst geschoten in de schietkelder in Veldhoek. Parola is er sindsdien iedere donderdagavond actief. Deze schietvereniging maakte al bijna 35 jaar gebruik van de schietkelder van horecagelegenheid De Nieuwe Aanleg in Almen. “De nieuwe eigenaar van De Nieuwe Aanleg heeft besloten te stoppen met bepaalde nevenactiviteiten”, weet secretaris Bertus Kranenbarg van Parola. “Dat betekende dat de kans groot was dat wij op termijn ook een ander onderkomen moesten zoeken. Er was al langere tijd contact met Don Veenhuis. Daarom hebben we voor de schietbaan in Veldhoek gekozen.”

Ideale situatie
Volgens penningmeester Jim Kreunen is het de bedoeling dat zijn vereniging zich er definitief vestigt. “Het besluit moet nog worden genomen, maar daar lijkt het wel op. De leden kunnen zich erover uitspreken. Dat gebeurt tijdens de ledenvergadering op 1 december, dan valt de beslissing.” Kranenbarg en Kreunen spreken van een ideale situatie in Veldhoek. “Het is een moderne baan met een geavanceerd afzuigsysteem. In Almen hadden we de beschikking over vier banen, terwijl er hier vijf zijn. En we maakten daar gebruik van een zandkogelvanger, daardoor was het erg stoffig.” In Veldhoek is groot en klein kaliber en meerdere disciplines van dynamisch schieten mogelijk. De leden van Parola komen uit de hele regio. “Veldhoek vormt qua bereikbaarheid geen enkel probleem, voor sommige leden is het zelfs dichterbij.”

Nieuwe leden
De bestuursleden verwachten met de betere omstandigheden en voorzieningen dat zich meer schutters melden. “We kunnen nog groeien, dus nieuwe leden zijn welkom.” Ze kunnen zich per mail aanmelden via: svparola@gmail.com. De vaste trainingsavond is op donderdag van 20.00 tot 21.30 uur. Don Veenhuis is blij met de nieuwe invulling van de kelder. Hij werd zelf lid van Parola. “Ik was al eens in Almen om te schieten, zo is het contact jaren geleden ontstaan. Nu is het voor mij een thuiswedstrijd, haha.” Hij verwacht dat meer verenigingen zich zullen melden. “De mogelijkheden zijn er. Deze accommodatie voorziet in een behoefte. Er is namelijk een tekort. Er kan op meer avonden worden geschoten, dus verenigingen kunnen contact met mij of Parola opnemen als ze interesse hebben.”

Camping
Met de schietbaan met toiletgroep en kluizen om de wapens in op te bergen, is weer een onderdeel van de plannen van Veenhuis en Garritsen afgerond. Eerder al werd de voormalige sporthal omgetoverd in een caravanstalling, die overigens al volledig is volgeboekt. Op termijn is het de bedoeling om op de voormalige velden een camping te starten met 65 kampeerplaatsen en 16 camperplekken. De vergunning voor camping De Garve is al rond en de voorbereidingen zijn in volle gang. De initiatiefnemers hopen in het voorjaar 2024 open te kunnen gaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden