Mart Riethorst (rechts) met zijn vrouw Ans en zoon Patrick. Samen met hun team runnen ze al veertien jaar lang ontmoetingscentrum Ons Huis in Hengelo, nu willen ze het stokje graag overdragen. Archieffoto: Luuk Stam
Mart Riethorst (rechts) met zijn vrouw Ans en zoon Patrick. Samen met hun team runnen ze al veertien jaar lang ontmoetingscentrum Ons Huis in Hengelo, nu willen ze het stokje graag overdragen. Archieffoto: Luuk Stam

Familie Riethorst wil Ons Huis niet zomaar loslaten

Economie

Zoektocht naar opvolging voor beheer en exploitatie van ontmoetingscentrum in Hengelo is in volle gang.

Door Luuk Stam

HENGELO – Mart, Ans en hun zoon Patrick Riethorst willen stoppen met het beheer van het Hengelose ontmoetingscentrum Ons Huis en met het bijbehorende cateringbedrijf Mart Eten en Drinken, maar pas nadat er opvolging voor het geheel is gevonden. “En ik ben ervan overtuigd dat die er gaat komen”, zegt Mart Riethorst stellig. “We hebben hier in veertien jaar een bedrijf opgebouwd dat zeer levensvatbaar is en dat super goed kan draaien.”

Toch willen Riethorst en zijn gezin een punt achter hun ondernemerschap zetten. In dat besluit heeft corona een belangrijke rol gespeeld. De lockdownperiodes zorgden hier voor enorme ups en downs én voor nieuwe inzichten. “Dan merk je dat een keer een vrije avond ook wel heel lekker is”, aldus Riethorst. “Ik ben bijna 60, had het altijd al in mijn hoofd om het rond deze leeftijd iets kalmer aan te gaan doen. Voor ons is het hier straks mooi geweest.”

De wens om te stoppen gaf Riethorst een half jaar geleden al aan bij de stichting waarin het eigendom van het pand aan de Beukenlaan is ondergebracht. Een opvolger heeft zich echter nog niet aangediend en hoewel de opzegtermijn voor de beheertaak inmiddels is verlopen, hebben de huidige beheerders besloten om voorlopig door te gaan. “Vanwege de belangrijke dorpsfunctie kunnen en willen we het hier niet zomaar loslaten”, verklaart Riethorst, die wel is gestopt met de catering op zondag. Die dag zijn ook de deuren van Ons Huis gesloten. 

De combinatie van ontmoetingscentrum en cateringbedrijf – ook buiten Ons Huis – is al sinds de start in 2008 zeer succesvol. Naast het beheer, de koffie en de drankjes verzorgen Riethorst en zijn team geregeld hapjes, salades en complete buffetten. Het zorgt naast de verhuur van de zalen voor heel wat extra inkomsten. “We hebben veel vrijheid gekregen om het hier te ontwikkelen”, vertelde de beheerder daar al eerder over. “Dat was ook nodig, zonder die commerciële invulling hadden we hier nu geen dorpscentrum meer gehad. Daarnaast hebben wij altijd oog gehouden voor het sociale aspect.”

Al ruim vijftig jaar is Ons Huis de thuisbasis voor een breed scala aan verenigingen, van muziekvereniging Crescendo tot de damclub, de sjoelclub en de vrouwenvereniging. Daarnaast vinden hier uitvaarten en condoleances plaats, maar ook feestjes, vergaderingen en evenementen zoals een whiskyproeverij, een modeshow of een plaatjesruilmiddag. Ook is hier vier ochtenden in de week de bloedafnamelocatie van het Slingeland Ziekenhuis te vinden. 

In 2008 namen Mart en Ans Riethorst de taken in het ontmoetingscentrum over van Wim en Joke van Dokkum. Het waren hun voorgangers Herman en Gerda Lubbers die het multifunctionele dorpshuis in de jaren zeventig vormgaven. Het pand is nog altijd eigendom van de stichting, die gelieerd is aan de protestantse gemeente Hengelo. Van die christelijke achtergrond is anno 2022 weinig meer te merken. Het dorpshuis is voor iedereen toegankelijk.

De ontwikkelingen stonden hier de voorbije jaren nooit stil. Zo kwam er in de coronatijd veel vraag naar ruimtes voor (hybride) vergaderingen en andersoortige bijeenkomsten voor het bedrijfsleven en organisaties, waarbij soms een deel van de mensen aanwezig is en een ander deel vanuit huis of van elders digitaal aansluit. Zij zijn dan op een groot scherm in de zaal te zien. Op dat multimediale vlak ligt het specialisme van zoon Patrick Riethorst, die ook tijdens uitvaarten al het beeld en geluid regelt. 

De zoon van Mart en Ans Riethorst is op papier weliswaar ‘gewoon’ één van de werknemers binnen het bedrijf – in totaal werken ze hier met een team van zo’n acht mensen – maar hij voelt zich nauw verbonden met de onderneming van zijn ouders. “Het is ook ‘mijn kindje’ geworden”, vertelt hij. “We hebben hier veertien jaar lang samen al onze ziel en zaligheid ingelegd. Dan wil je ook graag dat dit een vervolg krijgt, je wil dit niet ter ziele zien gaan.”

Het stichtingsbestuur laat weten samen met de ondernemers op zoek te zijn naar een overnamekandidaat voor zowel het ontmoetingscentrum als voor alle activiteiten van het cateringbedrijf, maar zegt ook open te staan voor andere vormen van continuering. Patrick Riethorst kan zich daar goed in vinden: “Wij denken dat de manier waarop wij het doen dé manier is, maar als iemand anders dat net wat anders ziet en het op zijn of haar manier wil doen, dan is dat zeker bespreekbaar.”

Hij en zijn ouders zijn in ieder geval bereid om hun opvolger of opvolgers wegwijs te maken en waar nodig in te werken. “Want er komt best wat bij kijken”, stelt Mart Riethorst. “En we willen gewoon heel graag dat het hier op een goede manier doordraait. Samen met de stichting zijn we hier ooit aan begonnen met wederzijds vertrouwen en onder het motto: ‘Als het jullie goed gaat, dan gaat het ons ook goed.’ Op die manier willen we het ook afsluiten.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden