De bekroonde kazen uit de Steenderense kaasfabriek met goud voor de Holland Master Cantenaar (l) en in het midden Vermeer. De Parrano (op de voorgrond) won zilver en de Milner 30+ extra belegen (rechts) was goed voor brons. Foto: Alice Rouwhorst

De bekroonde kazen uit de Steenderense kaasfabriek met goud voor de Holland Master Cantenaar (l) en in het midden Vermeer. De Parrano (op de voorgrond) won zilver en de Milner 30+ extra belegen (rechts) was goed voor brons. Foto: Alice Rouwhorst

Twee kazen uit Steenderen winnen goud in Amerika

Economie

Dankzij goede melk, goede vakmensen en goede machines

Door Alice Rouwhorst

STEENDEREN - Vier kazen van de kaasfabriek van zuivelcoöperatie FrieslandCampina in Steenderen hebben in de VS een medaille veroverd bij de grootste kaaswedstrijd ter wereld. De Steenderense kazen scoorden tweemaal goud, eenmaal zilver en eenmaal brons. Daarmee hadden ze een flink aandeel in de totale medailleoogst van FrieslandCampina, dat drie gouden, zes zilveren en vijf bronzen medailles in de wacht sleepte.

Tijdens de 34ste editie van de World Championship Cheese Contest in Wisconsin (VS) werden de Holland Master Cantenaar en Vermeer uit de Steenderense kaasfabriek bekroond met een gouden plak en genomineerd voor de top twintig beste kazen in Wisconsin. Parrano kreeg een zilveren medaille en Milner 30+ extra belegen werd goed bevonden voor brons.
De medewerkers van de kaasfabriek in Steenderen zijn trots dat ‘hun’ kazen deze prestigieuze prijzen in de wacht hebben gesleept. Trots zijn ook de Achterhoekse leden-melkveehouders, die aan de basis van het product staan en aangesloten zijn bij de coöperatie. Op woensdag 30 maart feliciteerde een delegatie van de districtsraad Achterhoek het team in Steenderen met deze prestatie door het plaatsen van een banner aan de fabriekspoort.

Ambacht verdient respect
De genodigde gasten, districtsraadsleden en werknemers van FrieslandCampina Steenderen, verzamelden zich in de kantine van de fabriek waar ze koffie/thee, brood en uiteraard stukjes van de winnende kazen kregen aangeboden. Gerbert Boenink, voorzitter van FrieslandCampina district Achterhoek, sprak als eerste de aanwezigen toe. “Kaas maken is een vak. Kaas maken is een ambacht en ambacht verdient respect. Als coöperatie leveren wij hoogwaardige melk en in onze eigen fabriek maken onze vakmensen er de beste en lekkerste kaas van. Deze bijzondere producten moeten we laten zien. Bedankt team Steenderen en veel succes in de toekomst.”

Melk, vakmensen en machines
Matthijs van Rijn, plantmanager in Steenderen, bedankte op zijn beurt de districtsraadsleden voor de aandacht die zij aan het team in de kaasfabriek geven. “De winnende kazen zijn geen eendagsvliegen. We staan met deze kazen al zo’n tien jaar aan de top. Dat gaat niet vanzelf. Daar heb je drie dingen voor nodig: goede melk, vakmensen en machines. De Achterhoekse melk van onze leden is van een hoogwaardige kwaliteit waar we vertrouwen in hebben. Vakmensen, sommigen zijn oude rotten in het vak, hebben we hier in dienst. Ook dat geeft vertrouwen. En wat de machines betreft. De fabriek kent een geschiedenis van 120 jaar, waarin we de laatste jaren veel hebben gemoderniseerd. Maar al eerder hebben we laten zien dat we kazen kunnen maken waarmee we prijzen kunnen winnen en waarmee we vele jaren kunnen meedraaien in de wereldtop.” In april haalt Van Rijn de gewonnen prijzen in Amerika op.

Wereldkampioen
Het wereldkampioenschap Kaas in de Amerikaanse staat Wisconsin dateert van 1957 en vindt iedere twee jaar plaats. Het is de grootste kaas-, boter-, yoghurt- en weiwedstrijd ter wereld. Een team van 53 internationaal gerenommeerde juryleden evalueerde alle inzendingen in ruim 120 categorieën tijdens de driedaagse wedstrijd van 1 tot en met 3 maart 2022. Gruyèrekaas uit Bern, Zwitserland is voor de tweede opeenvolgende keer en voor de derde keer in totaal uitgeroepen tot wereldkampioen. In 2012 won de kaas Vermeer van FrieslandCampina team Steenderen deze prijs.

Felicitatie aan de poort
De aangeboden banner met de tekst ‘Team Steenderen, proficiat met goud! De melkveehouders’ en een afbeelding van de winnende kazen werd met applaus ontvangen. Buiten werd het doek met vereende krachten strak aan het hek gebonden, zodat alle werknemers nu elk dag voelen dat hun werk gewaardeerd wordt. Aansluitend kregen de gasten een rondleiding door de kaasfabriek, onder leiding van Matthijs van Rijn. Hij vertelde het hele verhaal vanaf de binnenkomst van de melk, het ontromen, het pasteuriseren, het maken van de wrongel, het persen van de kaas, pekelen, toevoegen van de beschermlaag, het rijpen en tot slot het transport.
De grote fabriek heeft wel wat weg van een indoorspeelparadijs voor kazen. Alles gaat volledig geautomatiseerd. De kazen dobberen in een pekelbad om via een stroomversnelling op een transportband te komen, die als een soort achtbaan door de fabriek gaat. Om uiteindelijk minimaal vier weken of (veel) langer naar gelang de smaak van de kaas, op een houten plank te komen liggen in het enorme gekoelde pakhuis.

Grondstof voor andere producten
In het productieproces gaat niets verloren. De vrijkomende wei tijdens het persen van de kaas is grondstof voor babyvoeding. Van een aantal kazen in de productielijn worden monsters genomen om te beoordelen of ze aan alle kwaliteitseisen voldoen. Deze worden uit het proces gehaald. De (onaffe) kazen verdwijnen niet in de container, maar vinden hun weg weer naar andere kaasverwerkende industrie.
Tijdens de rondleiding passeren heel wat cijfers de revue. Van Rijn vertelt dat de machines twintig uur per dag draaien. De overige vier uur zijn voor de schoonmaak. Eén keer in de tien weken ligt de hele fabriek volledig stil voor onderhoud. Er kunnen drie vormen van kazen worden gemaakt: de standaard van 12 kilogram, een grotere van 16 kilogram en een kaas met een ronde vorm boven en een scherpe kant onder. Deze wordt gebruikt voor de Maasdammer soorten. In totaal worden 35 verschillende smaaksoorten gemaakt.
Voor één kaaswiel van 12 kilogram is 120 liter melk nodig. Per jaar kunnen er drie miljoen kazen gemaakt worden. Aan het eind van het productieproces liggen uiteindelijk vier kazen op een rij te rijpen op een houten plank. Al deze planken liggen strak in het gelid in het grote pakhuis met in totaal 300.000 kazen.

De delegatie districtsraadsleden Achterhoek en werknemers van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina Steenderen buiten bij de banner die aangeboden is door de leden-melkveehouders ter ere van de met gouden medailles bekroonde kazen. Derde van links voorzitter van de districtsraad Gerbert Boenink met naast hem in pak plantmanager Matthijs van Rijn. Foto: Alice Rouwhorst
Kazen op transport door de kaasfabriek op weg naar de volgende afdeling. Foto: Alice Rouwhorst
Vier op een rij. Foto: Alice Rouwhorst
Matthijs van Rijn (l) leidt de gasten rond in de kaasfabriek, onder andere in het pakhuis waar de kazen minimaal vier weken liggen te rijpen. Foto: Alice Rouwhorst
De leden-melkveehouders hebben het team Steenderen in het zonnetje gezet. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden