Prins Jordi Kornegoor (midden), zijn adjudant Stijn Ankersmit (links) en Lars Reugebrink (Raad van Elf-lid De Peardeknuppels) kijken uit naar het carnaval in Knollendarp op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 februari. Foto: Luuk Stam
Prins Jordi Kornegoor (midden), zijn adjudant Stijn Ankersmit (links) en Lars Reugebrink (Raad van Elf-lid De Peardeknuppels) kijken uit naar het carnaval in Knollendarp op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 februari. Foto: Luuk Stam

Voor prins Jordi en de zijnen is er in Hengelo altijd carnaval geweest

Cultuur

Knollendarp maakt zich op voor drie dagen groot feest.

Door Luuk Stam

HENGELO – Prins Jordi de eerste graaft even in zijn geheugen. Als de nu 23-jarige in sneltreinvaart door de carnavalsherinneringen uit zijn tienerjaren gaat, komen daarin vele volle feesttenten, bonte uitdossingen en talloze proostmomenten met zijn vrienden terug. In Hengelo welteverstaan, want toen Jordi Kornegoor 13, 14, 15 jaar oud was, organiseerden De Peardeknuppels – opgericht in 2009 – hier al carnaval. “Ik weet niet anders of er wordt hier carnaval gevierd”, zo liet de prins al optekenen in het blinkende magazine dat de lokale carnavalsvereniging onlangs huis-aan-huis verspreidde. “Het is altijd al één van de allermooiste feestjes, waar je elk jaar bij wil zijn, zonder enige twijfel.”

Dit jaar zwaait hij als prins Jordi zelf de scepter over Knollendarp, zoals Hengelo in carnavalstijd heet. Samen met De Peardeknuppels kijken hij en zijn adjudant Stijn Ankersmit (23) al wekenlang uit naar wat komen gaat. “En zoals elk jaar wordt het carnaval hier ook nu weer net een stukje mooier, net een stukje groter, net een stukje beter”, aldus de prins, wijzend op de vrij indrukwekkende line-up voor het feestweekend dat hier op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 februari zal losbarsten. Onder anderen Paul Elstak (vrijdag), Jody Bernal (zaterdag), Hans Glock en Beatcrooks (beiden zondag) komen naar Knollendarp.

Twee tenten
De kaartverkoop loopt als een trein, er worden meer dan 1.000 bezoekers per avond verwacht. Het feestterrein rondom residentie café De Zwaan heeft dit jaar niet alleen een grote feesttent op het terrein achter het café, maar nog zo’n tent aan de straatzijde. Die eerste tent is al opgebouwd, met de opbouw van de tweede, die in de Spalstraat komt te staan, beginnen De Peardeknuppels woensdag. “In de laatste week zijn we hier elke avond aan de slag”, vertelt Raad van Elf-lid Lars Reugebrink (24), die zelf twee jaar geleden prins was. “Alles bij elkaar ben je hier weken-, maandenlang druk mee, dat zien de prins en adjudant nu ook.”

De drie zijn goede vrienden van elkaar. Wanneer ze deze zaterdag aan het eind van de middag in café De Zwaan hun verhaal doen, hebben ze een lange dag van voorbereidingen achter de rug. “Heb je de rotondes nog niet gezien?”, vraagt adjudant Stijn. “Daar stonden wij vanochtend om half negen al versieringen op te hangen.” De twintigers weten als geen ander waar ze het voor doen. “Als je helpt met de opbouw, sta je straks net met een ander gevoel in de tent”, stelt prins Jordi. “Als je dan al die mensen ziet genieten, dat is fantastisch mooi.”

Betrokken
De bezoekers zullen hier ook dit weekend veelal tieners zijn, de jongere jeugd, zoals het carnaval voor Kornegoor, Ankersmit en Reugebrink ook begon. “Je voetbaltrainers nemen je een eerste keer mee naar de kroeg, die gaan dan ook naar carnaval”, blikt die laatste terug op zijn tienerjaren. “Dan is het van: ‘Jongens, dat is leuk! Gaan jullie mee?’ Onderling begint het vervolgens te leven, zo van: ‘Goh, wat trek je aan?’ Van het één komt het ander, voor je het weet maak je hier het complete weekend mee.” De huidige prins vult aan: “Sinds een paar jaar doen we ook mee met de kroegentocht op zaterdag, zo raak je steeds meer betrokken.”

Reugebrink kreeg na zijn rol als prins twee jaar terug de vraag om binnen De Peardeknuppels een vrijgekomen plek in de Raad van Elf in te vullen. Zoiets ziet ook Kornegoor in de toekomst wel zitten. “Nu je zelf wat ouder bent, zie je het grotere plaatje, dat hier een fantastische vereniging staat en dat zoiets alleen maar mogelijk is door veel saamhorigheid”, stelt hij. Ook Reugebrink is er trots op: “Prachtig dat dit in Hengelo kan. Je ziet straks weer al die jonge gasten vol enthousiasme binnenkomen en denkt: zo waren wij ook, wat mooi. Daar doe je het voor, dat geeft voldoening en extra motivatie om het carnaval hier voort te zetten.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit