De voorkant van het molenboek, geschreven door Bennie Eenink. Foto: PR
De voorkant van het molenboek, geschreven door Bennie Eenink. Foto: PR

Boekpresentatie ‘De mölle in Halle’

Cultuur

HALLE – Het boek ‘De mölle in Halle’ van amateurhistoricus Bennie Eenink is uit. Het wordt gepresenteerd op donderdagavond 16 november in Zaal Nijhof in Halle. De aanvang is 20.00 uur en iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis.

Op 25 augustus 2023 was het 175 jaar geleden dat in Halle de eerste steen werd geplaatst voor een windmolen. Op de plek waar nu de imposante gebouwen van Coops Mengvoeders staan. Want dat bedrijf is er uit voortgekomen. Het jubileum was aanleiding voor amateurhistoricus Bennie Eenink om zich samen met oud-eigenaar Jan Coops te verdiepen in de geschiedenis. Bennie heeft er een boek over geschreven dat als ondertitel heeft: ‘Hoe een windmolen in 175 jaar uitgroeide tot een dorp’. Want volgens Bennie was Halle voordat de windmolen er kwam niet meer dan een buurtschap van verspreid liggende boerderijen. Het dorp is vervolgens ontstaan tussen de molen en de kerk, die tien jaar later werd gebouwd.

Het boek bevat bijna 200 pagina’s, met meer dan 350 foto’s en afbeeldingen. Uiteraard leuk voor de Hallenaren, maar Bennie denkt dat het boek om meerdere redenen ook interessant kan zijn voor mensen buiten Halle. De firma Coops had ooit filialen in de Veldhoek, Westendorp en in de Heurne bij Ruurlo. Daar had Coops zelfs een café. En in Silvolde was de Gerritsens Molen tien jaar eigendom van Coops.

Het boek schetst een beeld van hoe in 175 jaar het leven in een Achterhoekse gemeenschap totaal is veranderd. Toen de vervoersmogelijkheden zeer beperkt waren, waren voorzieningen in de directe omgeving zeer welkom. Zo ontstonden onder meer de filialen van Coops. Maar ook de vele winkels in het dorp en de buurtschappen. Schaalvergroting in de landbouw en transportmogelijkheden maakten lokale aanwezigheid van voorzieningen later veel minder belangrijk. En toen de consumenten mobiel werden, veranderde ook hun (koop)gedrag. Daardoor verdween weer veel van wat moeizaam was opgebouwd. De aandacht voor die achtergronden maakt het boek wellicht ook interessant voor niet-Hallenaren. Bewoners van het platteland zullen ongetwijfeld veel van de beschreven ontwikkelingen herkennen in hun eigen omgeving.

Het boek wordt gepresenteerd door Bennie Eenink, die het verhaal achter de boek vertelt. Aansluitend worden de eerste exemplaren van het boek aangeboden. Aan wie wil Bennie nog niet vertellen. Daarna kan het boek worden gekocht bij Uitgeverij Hermans die daar ook aanwezig is. De prijs van het boek is die avond 22,50 euro. Daarna is de normale prijs 25 euro. Vanaf 17 november is het boek in Halle te koop bij Koko Bizjoe en De Heide Smid. En verder bij de boekwinkels in Zelhem, Varsseveld en Doetinchem. En in Hengelo (Gld) bij Shop Melange. Ook is het te bestellen via de webshop (voor 16 november gereserveerd voor de introductieprijs) van uitgeverij Hermans.


www.sites.google.com/view/molenhalle

uitgeverijhermans.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit