De oldtimer GSM autobus rijdt het erf van museum Smedekinck op. Foto: Gijs Boelaars

De oldtimer GSM autobus rijdt het erf van museum Smedekinck op. Foto: Gijs Boelaars

Recordaantal bezoekers Open Monumentenweekend Bronckhorst

Cultuur

BRONCKHORST – Ook dit jaar waren er weer vele mensen op pad om de open monumenten te bezoeken. “Het was warm, voor sommigen misschien te warm, maar de bezoekersaantallen waren desondanks nog nooit zo hoog in onze gemeente, de teller kwam uit op 5563, en daar zijn we zeer tevreden over”, vertelt Anton Baars, secretaris van comité OMD Bronckhorst.

De meeste bezoekers werden geteld in en rond de Remigiuskerk in Hengelo. De Vrienden van de Kerk en comité Bronckhorst presenteerden een divers programma waarbij vooral de jeugd goed aan bod kwam. Er was een springkussen, een poppenkast, er werd voorgelezen door Gijs Jolink en de toren kon beklommen worden. Op het plein voor de kerk was een gezellige en leerzame markt, er was muziek, de dansgroep Wi’j Eren ’t Olde trad op, dit alles in het teken van Levend Erfgoed, het thema van 2023.

Ook in Vorden was veel te beleven. Buitenplaats De Wiersse, de Dorpskerk, het Heiligenbeeldenmuseum, de Lindesche Molen en de Hackfortsche Windmolen werden bezocht door honderden bezoekers.
“Wat opvalt is dat de boerderijen het zo goed doen. In De Zelst, Spiekerman en Platjoe waren er bijna doorlopend bezoekers. Het inspireert ons enorm dat particulieren hun huis openstellen en zo een inkijkje in hun leven geven”, stelt Han van der Lans, voorzitter OMDB.

Bij de Coops Molen in Zelhem kon men ook genieten van de dansgroep Wi’j Eren ’t Olde. Museum Smedekinck ontving gasten van de Zonnebloem die in een oldtimer GSM autobus van museum Transit Oost het erf opreden.

Voor de tweede keer kon Huis Baak bezocht worden. De vier rondleidingen waren zo goed als volgeboekt zodat bijna honderd mensen de mooiste kamers in het huis konden bewonderen.

Er is de laatste jaren een vaste kern van deelnemers aan de Open Monumentendag ontstaan. Dit jaar waren er 36 deelnemers, waaronder kerken, molens, twee boomgaarden en de gids Gerdy Voskamp die zo’n 50 bezoekers haar stadje Bronkhorst heeft laten zien.

“Al met al was het een zeer geslaagde editie van de Vriendenloterij Open Monumentendag Bronckhorst, we gaan weer volop aan het werk om ook in 2024 flink uit te pakken”, besluit Han van der Lans.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant