Een van de dertien palen waaraan tijdens de Hengelose paardenmarkten de paarden werden vastgezet. Foto: Archief Olde Kaste

Een van de dertien palen waaraan tijdens de Hengelose paardenmarkten de paarden werden vastgezet. Foto: Archief Olde Kaste

Relikwieën uit vervlogen tijden

Cultuur

Serie houten palen aan weerszijden van de straat

HENGELO - Hengeloërs van middelbare leeftijd zullen zich de paardenmarkten nog goed kunnen herinneren; aan lange touwen stonden de paarden aangelijnd te wachten op kopers. Handelaren, gekleed in een stofjas, hoedje op het hoofd, sigaar in de mond, zweepje in de hand, met handjeklap bezig om een goede prijs te krijgen voor hun paard. Denkend aan die tijd ruik je als het ware weer de lucht van paarden, mest en sigaren.

In het Hengelose volkslied is één couplet gewijd aan de paardenmarkten:

Het dorp der
paardenmarkten,
wordt het wel eens genoemd,
want het is om zijn markten,
in stad en land beroemd.
Sinds eeuwen heeft de
handel,
in paarden er bestaan,
en Hengelose markten,
staan steeds nog bovenaan.

De Hengelose paardenmarkten zijn voorgoed voorbij. Vroeger liepen de paarden voor een karretje, tegenwoordig laten ze zich vooral rijden in een karretje, de tijden zijn veranderd.
Twee beeldjes herinneren nog aan de tijden van toen; een steigerend paardje tussen de Welkoop en Leemreis en een fors paard op de hoek Kastanjelaan – Spalstraat.
Haast als een symbolische verbinding tussen beide beelden staat er een serie houten palen aan weerszijden van de straat, aan de bovenkant afgerond en een flink gat aan de bovenkant. Veel voorbijgangers zullen zich afvragen waarom deze palen daar staan, schijnbaar zonder enige functie als sta-in-de-weg.
Deze palen, dertien stuks, zijn de laatste tastbare herinnering aan de Hengelose paardenmarkten. Door deze palen werd een dik touw getrokken waar de paarden aan gelijnd konden worden.
Het lijken maar onnozele relikwieën uit het verleden, toch wil de Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gelderland het historisch belang van deze palen benadrukken. Hoe gemakkelijk zouden de palen bij een wegreconstructie in de toekomst kunnen verdwijnen, misschien zou niemand ze missen.

Nog geen lid van de Oudheidkundige Vereniging? Kijk op de site.


https://deoldekaste.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant