Schutterskoning Hengelo 2022 Jan Willem van der Velde met zijn koningin Marije. Foto: Toon Roelofsen

Schutterskoning Hengelo 2022 Jan Willem van der Velde met zijn koningin Marije. Foto: Toon Roelofsen

Kermis Hengelo gevierd onder fantastische omstandigheden

Cultuur

HENGELO - Tijdens de kermis in Hengelo, dit jaar gehouden van 12 tot en met 17 juli, hield Schutterij E.M.M. het Koningschieten op zaterdag 16 juli. Jan-Willem van de Velde schoot met het 192ste schot de vogel eraf en werd gehuldigd als nieuwe schutterskoning.

Kinderspelen
Op vrijdag 15 juli was weer van alles te doen op de locatie van de IJsvereniging Steintjesweide, die het Schuttersgilde E.M.M. elk jaar weer faciliteert op de vrijdag en zaterdag van de Hengelose kermis. Er waren ongeveer 325 kinderen die een leuke middag beleefden met onder andere de kinderboerderij van zorgboerderij De Mettemaat uit Hengelo. De gemeente Bronckhorst had met enkele medewerkers een aantal leuke onderdelen neergezet waaronder een stormbaan via volleybalvereniging DVO uit Hengelo in samenwerking met de Nederlandse Volleybal Bond (NEVOBO). Ook was er een demonstratie met BMX-fietsen door freestyle bondscoach Rick Koekoek.

Muziekvereniging Concordia uit Hengelo zorgde voor de muzikale omlijsting tijdens de stoelendans. Er was een luchtkussen en een zandbak voor de jongste jeugd, en ook kon iedereen gratis een drankje en een zakje chips/ijsje eten.

Koningschieten
Op zaterdag was het fantastisch weer voor het hoogtepunt van de kermis en voor de Schutterij E.M.M., het Koningschieten. Na woordjes van de voorzitter van de schutterij Richard Veerink en wethouder van de gemeente Bronckhorst Emmeke Gosselink konden de 192 deelnemers starten met het vogelschieten.
Na 455 schoten wist Jan-Willem van de Velde de vogel van de pin te schieten en werd zo de nieuwe Schutterskoning 2022 van de Schutterij E.M.M. Hij koos uiteraard zijn vrouw Marije als zijn koningin, en beiden waren op zondagmorgen tijdens de receptie het stralende middelpunt. Hij zal de schutterij komend jaar vertegenwoordigen bij officiële gelegenheden. Op 18 september gaat een ‘select’ gezelschap op bezoek naar de voormalige partnergemeente Neuenkirchen waar deze officieel wordt ontvangen op het gemeentehuis door de burgemeester, en waar met alle afvaardigingen van de Duitse Schutterijen een gezellig feestje wordt gevierd ter ere van alle Koningsparen van 2022.

Kermismarkt
Op zondag was dit jaar een kermismarkt opgezet in de Spalstraat. Het was deze middag gezellig druk, met onder andere een voorronde van het NK Standwerken. De zeven deelnemers werden door een ‘Mystery-jury’ beoordeeld, en de top 3 kreeg een geldprijs, en plaatsten zich voor het NK dat later dit jaar in Gulpen (Limburg) gehouden zal worden.

Op zondag tijdens de kermismarkt waren ook optredens van twee straatartiesten. Een vrouw op stelten die ballonnen in figuren voor de kinderen maakte. En een mobiele quizwagen, waaraan je mee kon doen, voor een minimale inleg van 0,50 eurocent. Quizmaster Vincent Versteege stelde vragen aan twee personen en bij drie foute antwoorden werd je plaats weer ingenomen door een ander. De opbrengst van deze quiz werd aan een goed doel geschonken: dit jaar de Zonnebloemafdeling Hengelo/Keyenborg. De Zonnebloem bedankt Vincent hartelijk voor 112.75 euro!

Zoals in de vorige Contact al medegedeeld was dit het laatste jaar dat de Schutterij Eendracht Maakt Macht de kermis organiseerde. In het najaar zal er meer duidelijk worden over de toekomst van de kermis en wie de organisatie hiervan op zich zal nemen. De schutterij wil wel benadrukken dat ze blijft bestaan en doorgaat met het organiseren van het Vogelschieten tijdens de kermis en alles wat altijd al op de zaterdag door de schutterij werd gedaan.

Richard Veerink wil namens de schutterij vanaf deze plek iedereen bedanken die de afgelopen jaren op welke manier dan ook gesteund heeft om jaarlijks de kermis te organiseren. Er worden geen namen genoemd, omdat er dan geheid iemand wordt vergeten, maar iedereen op, achter en voor de schermen hartstikke bedankt namens het bestuur en de leden van Schutterij E.M.M.

UITSLAGEN
Vogelknuppelen dames:

Romp: Ria Dolphijn (Vogelknuppelkoningin), Kop: Hendrien Beek, Linkervleugel: Marja Nijenhuis, Rechtervleugel: Edith Hoebink, Staart: Lianne Woerts.
Vogelschieten voor de jeugd:
Romp: Bart Bergman jeugdkoning), Kop: Stan Zuurveld, Linkervleugel: Renze Zuurveld, Rechtervleugel: Lenn Mars, Staart: Ties Mars.
Vogelschieten senioren:
Romp: Jan-Willem van de Velde (Schutterskoning 2022), Kop: Sjoerd Helmink, Linkervleugel: André te Stroet, Rechtervleugel: Mark Oldenhave, Staart: Arjen Lubbers.

Vaandelhulde bij Grand Café de Egelantier voor alle koningen en koninginnen van Hengelo 2022. Foto: Toon Roelofsen
Vaandelhulde bij Grand Café de Egelantier voor alle koningen en koninginnen van Hengelo 2022. Foto: Toon Roelofsen
Quizmaster Vincent Versteege overhandigt opbrengst van de quiz aan het bestuur van Zonnebloemafdeling Hengelo/Keyenborg. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden