Winnaars Kleine Schutterij 2021: Cato, Eliande, Saar, Elin en Jasmijn. Foto: Alice Rouwhorst
Winnaars Kleine Schutterij 2021: Cato, Eliande, Saar, Elin en Jasmijn. Foto: Alice Rouwhorst

Kermiscommissie Steenderen hoopt weer op de Kleine Schutterij

Cultuur

STEENDEREN - De Steenderense kermis is in aantocht en de kermiscommissie kijkt ernaar uit ook dit jaar de Kleine Schutterij weer aan het werk te zien. Dat is een jaarlijkse traditie voor kinderen uit de groepen vijf tot en met acht van basisschool De Pannevogel of die elders op school zitten. De commissie hoopt op vele aanmeldingen.

Op de eerste kermisdag, de vrijdag, treedt de Kleine Schutterij om 9.00 uur aan bij het startpunt, cafetaria Big Bread, voor een rondgang door het dorp. Tijdens de rondgang hakken de twee bielemannen op een aantal plaatsen met een houten bijl de bielemanpaaltjes omver. Traditiegetrouw voert de route langs de burgemeester (bij het voormalig gemeentehuis, thans kantoor van Aviko), de dokter en de pastoor en lopen de kinderen langs de ouderen die wonen in De Bongerd. Op deze locaties wordt een vendelhulde gebracht. De tocht eindigt op de vogelweide, net buiten het dorp. Daar wordt met de kruisboog geschoten om het Koningschap van de Kleine Schutterij van Steenderen. Hiermee zijn ieder jaar mooie prijzen te winnen.

Historie
De historie van de Kleine Schutterij gaat terug naar het oprichtingsjaar 1911. De Kleine Schutterij beschikt over een eigen vaandel en sinds enkele jaren ook over mooie kleding, voorzien van het logo van de Kleine Schutterij. Deze kleding is bekostigd uit de opbrengst van de collecte die deelnemende kinderen elk jaar houden voorafgaand aan de kermis. Ze collecteren direct na de zomervakantie in het dorp. De kinderen hopen op een gulle gift van hun dorpsgenoten, want op deze manier blijft de traditie van de Kleine Schutterij voor hen bestaan. Van de giften worden bijvoorbeeld de prijzen gekocht voor het kruisboogschieten.
Kinderen uit de groepen vijf tot en met acht die het leuk lijkt om mee te doen met de Kleine Schutterij kunnen zich nu al hiervoor opgeven bij Klaas Leutscher (meester Klaas). Binnen de Kleine Schutterij bestaan verschillende rangen en functies: kapitein, luitenant, tamboer-maître, vendelier, twee trommelaars en twee bielemannen. In de laatste week van de zomervakantie op maandagmiddag 15 augustus om 16.00 uur komen alle deelnemers bij Klaas Leutscher thuis aan de Esdoornstraat 9 in Steenderen. Kinderen kunnen zich dan ook nog opgeven om mee te doen. De taken worden deze dag verdeeld en iedereen krijgt de spullen die hij of zij nodig heeft. Vanaf dan gaat de Kleine Schutterij van start met collecteren en oefenen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden