Schrijver en verhalenverteller Eddy Geurtsen. Foto: Stef Disbergen
Schrijver en verhalenverteller Eddy Geurtsen. Foto: Stef Disbergen

Achterhoekse verhalen in een Hengelose tuin: ‘In d’n Tweeduuster’

Cultuur

‘Streektaal is de taal van ‘t hart’

HENGELO - “Altied gezellig”, vindt een vaste bezoeker van ‘In d’n Tweeduuster’, de jaarlijkse Achterhoekse verhalenavond in een sfeervolle, zomerse tuin aan de Zelhemseweg 16 in Hengelo. Al jaren een vaste traditie in het programma van de Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk. Op 6 juli is de dertiende editie met meerdere verhalenvertellers. De avond begint om 19.30, inloop vanaf 19.00 uur.

Marjan Smeitink van de Vrienden: “Mensen vragen wel eens waarom we deze verhalenavond niet in de kerk houden. De Remigiuskerk is toch het hart en de reden van ons bestaan als Vrienden. ‘In d’n Tweeduuster’ is ons enige evenement buiten de kerk. Die zomeravondsfeer, de mooie verhalen in de schemering (tweeduuster), dat past het best in de buitenlucht. Maar ook in de kerk vertellen we soms verhalen, bijvoorbeeld rond kerst.”
Dit jaar is de dertiende editie van ‘In d’n Tweeduuster’. Smeitink: “We zijn klein begonnen, maar trekken steeds meer bezoekers. Wij brengen bekende en onbekende Achterhoekse schrijvers. Bekende Hengeloërs als Herman van Velzen, Gradus Geurtsen en Willem Smeitink ontbreken nooit.”

Verhalenverteller Anne Marie Onstenk werkt al jaren mee aan ‘Tweeduuster’. “Ik ben fan van Herman van Velzen (pseudoniem van Frans Roes). De verhalen zijn al een halve eeuw oud, maar nog steeds leuk. Ik lees ze graag voor. Roes heeft een frisse levendige stijl met prachtige dialogen. Zijn verhalen blijven populair. Als kind woonde ik naast de familie Roes, dus ik ben met hem opgegroeid. Ik treed onder de naam ‘’t Buurdearntjen’ overal op met zijn geestige verhalen.”
Ook Eddy Geurtsen zet zich in voor taal en literatuur in de Achterhoek. Hij publiceerde onder meer verhalen van zijn vader, schriever en fietsenmaker Gradus Geurtsen: ‘De Hutte in ’t Galgengoor’ en een bundel met eigen werk: ‘Geworteld in de Achterhoek’. Ook schreef hij ontelbare stukken voor de Oudheidkundige Vereniging Hengelo Gld. en treedt vaak op als verteller. Geurtsen hecht veel waarde aan het behoud van het Achterhoekse dialect: “Wi-j mot d’r veur zörgen dat onze streektaal niet verloren geet, ’t Is de taal van ’t hart en ’t gevuul veur heel völle mensen. D’r geet al zo völle verloren.”
Marjan Smeitink publiceerde een verhalenbundel van haar vader Willem Smeitink en leest verhalen voor van haar grootvader, vader én modernere teksten. “Streektaal is niet alleen iets van vroeger. Het Achterhoeks maakt zoals alle streektalen een nieuwe bloei door. Er is veel belangstelling voor, ook onder jongeren, die het vaak jammer vinden dat ze niet in het dialect zijn opgevoed. Zelfs de Zwarte Cross organiseert cursussen Achterhoeks.”

Toegang 5 euro. Bij regen is er onderdak. Een groep muzikanten van Concordia zorgt voor de muziek tussen de verhalen door.

Verhalenvertelster Anne Marie Onstenk bij ‘In d’n Tweeduuster’. Foto: Stef Disbergen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant