Vrouwen van Nu vieren seizoenafsluiting in het Plantenbos. Foto: Diny Oosterlaken
Vrouwen van Nu vieren seizoenafsluiting in het Plantenbos. Foto: Diny Oosterlaken

Prachtige picknick in het Plantenbos

Cultuur

STEENDEREN - Het einde van het seizoen afsluiten met een tuinfeest is al jarenlang een vaste gewoonte bij Vrouwen van Nu afdeling Steenderen. Maar dit jaar was het wel een heel bijzondere: geen tuinfeest maar een bosfeest zou je het kunnen noemen. Voor het eerst in het 88-jarig bestaan, was er een picknick midden in het Plantenbos. En dan was het ook nog op de 21ste juni, de langste dag en het begin van de zomer. Mooier kon niet!

Voorzitter Wilma Aalderink kon ruim veertig dames welkom heten op deze mooie warme zomeravond. Na gezellig bijgepraat, gegeten en gedronken te hebben en er zowaar een zonnedans gedanst werd, was het woord aan Wim Jansen, van de Landlustweg. Hij vertelde zeer enthousiast over de geschiedenis en het ontstaan van het Plantenbos. Zo legde hij uit dat in de oude gemeente Steenderen in 1970 de ruilverkaveling begon en ter compensatie van verdwenen groen dit bos aangeplant werd. De bedoeling was het te zijner tijd te gebruiken als productiehout, dus dat het na 30-40 jaar gekapt zou worden om daarna weer als landbouwgrond in gebruik genomen te worden. Het liep anders.

De naam Plantenbos is niet afkomstig van planten die er staan, zoals weleens ten onrechte verondersteld wordt, maar het bos is vernoemd naar de familie Planten. De familie Planten kwam in 1787 vanuit Doetinchem naar Steenderen en zorgde achtereenvolgens voor twee burgemeesters in de oude gemeente. In 1827 werd door de familie Planten Huize Landlust gebouwd, hier woont ook nu nog een telg uit de familie Planten. Er werd destijds een perceel bos bij geplant en zoals gezegd, kwam er tijdens de ruilverkaveling nog een groot stuk bij. Dat laatst genoemde stuk bos van drie hectare groot staat nu te koop bij de gemeente Bronckhorst voor één en een kwart ton, 125.000 euro dus.

Al met al was het een avond die de aanwezige Vrouwen van Nu nog lang zal heugen. De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 15 september om 19.45 uur in het Anker, met een cabaretvoorstelling door het duo Eén en Ander.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden