Wildlife Art in olieverf, werk van Bennie Wisselink. Eigen foto
Wildlife Art in olieverf, werk van Bennie Wisselink. Eigen foto

Bennie Wisselink laat bezoekers proeven van beoogd Wildlife Art Museum

Cultuur

Preview tijdens Kunst4daagse Bronckhorst

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – Binnen de driehoek Korenweg, Wisselinkweg en Velswijkweg in Zelhem gaat Bennie Wisselink twee expositieruimten inrichten voor de Kunst4daagse Bronckhorst 2022. Locatie 28, de Korenweg 8 is het Preview Wildlife Art Museum en op locatie 29, Wisselinkweg 1 hangt eigen werk van Bennie Wisselink zelf, van Erik Wessels en meerdere leden van Schilderkring de Kwast. Ook Glasgalerie Remery exposeert hier. De expositie is geopend van Hemelvaartsdag 26 mei tot en met zondag 29 mei van 10.00 tot 17.00 uur.

Het is de eerste keer dat Bennie Wisselink meedoet met de Kunst4daagse Bronckhorst. “Mijn vrouw Joukje en ik hebben al dertig jaar kunst verzameld en we kunnen wel een museum vullen”, vertelt hij. “Dat is ook de reden dat we onze eigen grote schuur willen verbouwen om daar het museum in te richten.” De gemeente Bronckhorst vindt een museum een goed idee, maar helaas niet op de beoogde locatie. “We zijn dus gaan zoeken om elders een locatie aan te kopen of te huren. Het mag wel wat geld kosten, maar het moet wel leuk blijven”, legt Bennie uit.
Ze oriënteerden zich in de omgeving: Park de Hoge Veluwe, de Veluwezoom, het Koetshuis op Enghuizen, grond naast restaurant De Heikamp of bij Kasteel Ruurlo, in De Diogenesbunker in Schaarsbergen of, dichterbij huis, een grote kelderruimte onder het nieuwe appartementencomplex het Witte Paard in Zelhem. Zonder resultaat. Na zoveel pogingen doet Bennie een oproep aan mensen die een goede suggestie hebben, om met hem contact op te nemen!

Om toch hun kunstcollectie te kunnen presenteren aan een groot publiek, is nu gekozen om de schuur alsnog provisorisch in te richten als Preview Wildlife Art Museum. “Van ruim twintig kunstenaars gaan we werken tentoonstellen”, zegt Bennie enthousiast. “We richten ons eigen gebouw, met een oppervlak van ongeveer 350 vierkante meters in en kijken we of de kunst wordt gewaardeerd.”

Bennie heeft een mooie collectie Wildlife Art schilderijen. “Het eerste schilderij wat ik kocht was van Cees Roorda”, lacht hij. Verder heeft hij werken van Pieter Verstappen, Hans Bulder, Jan Wessels, Eric Wessels, Robert Bateman, Bonnie Marris, Allan Hunt, Carl Brender, Steve Burgess, Dick van Heerde, Pieter Dik, Ron Meilof, Lyn Ellisson, Steve Morvell, Hendrik Breedveld, Jacob de Nooyer, Bernnd Hanrath, Bernd Pöppelman, Eugen Kisselmann, Constant Artz, Jan Weenink, Elwin van der Kolk en nog vele anderen. “In Canada en Amerika leeft het veel meer dan in Nederland. Hier vond tot enkele jaren geleden alleen in Enschede jaarlijks gedurende één maand een grote Wildlife Art expositie plaats met nationale en internationale kunstenaars. Doordat de eigenaar overleed, is het gestopt.”

Voor de expositie van Bennie Wisselink is het niet nodig om specifiek een kunstliefhebber te zijn. “Misschien wel een natuurliefhebber. Deze kunst is ook voor kinderen goed te begrijpen en brengt de natuur onder de aandacht.”

Eigen werk
Bennie tekende op de lagere school al graag, maar zette het niet door. “Toen later een oud-leraar van deze school aan me vroeg of ik nog tekende, moest ik nee zeggen. Hij vond dat erg jammer van mijn talent. Na de verkoop van mijn bedrijf ben ik bij Alma Noordermeer op les gegaan, daarna bij Cees Roorda en Hans Bulder. Vervolgens studeerde ik bij Art Partout, school voor fijnschilderen in Deventer, drie jaar de basisopleiding en twee jaar specialisatie.”

Bennie volgde in 2019 met Erik Wessels in Canada nog een week schilderlessen bij Robert Bateman. “Deze kunstschilder is inmiddels 92 jaar. Zijn motto is ‘Art starts where nature ends’. Hij leert je anders naar schilderijen kijken.” Bateman verkoopt zijn werken voor rond de 100.000 euro, geld wat hij merendeels doneert aan organisaties ter bescherming van de natuur. Ook prints van zijn werken worden voor veel geld goed verkocht.

De expositie tijdens de Kunst4daagse Bronckhorst is echt de moeite waard. “De werken in het Preview Wildlife Art Museum brengen de natuur binnen handbereik”, legt Bennie uit. “Mijn werk valt onder hyperrealisme, het zijn soms bijna foto’s. Omdat olieverf een week moet drogen, ben ik met meerdere werken tegelijk bezig.” Bennie schildert wel, maar verkoopt niet. “Zolang ik voldoende ruimte heb, houd ik mijn werk zelf.” 


kunst4daagse bronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden