Margriet Schoterman en Harrie Mulderij staan voor de lens in eigen studio. Foto: Liesbeth Spaansen
Margriet Schoterman en Harrie Mulderij staan voor de lens in eigen studio. Foto: Liesbeth Spaansen

Margriet Schoterman en Harrie Mulderij fotografeerden ‘Over ongebaande paden’

Cultuur

Deelnemers Kunst4daagse 2022

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/HENGELO - De veertiende Kunst4daagse Bronckhorst wordt gehouden van Hemelvaartsdag 26 mei t/m zondag 29 mei. Vier dagen lang tonen tussen 10.00 en 17.00 uur vele kunstenaars en galeriehouders in eigen of (gelegenheid)kunstlocaties hun werken aan een breed publiek. Fotografen Margriet Schoterman en Harrie Mulderij van Duo-Focus creatiefinbeeld, richten hun expositie in aan de Oude Varsselseweg 8 in Hengelo.

Kennismaken
Margriet is geboren en getogen in het Drentse Echten. Ze studeerde Voeding en gezondheid aan de Universiteit van Wageningen. “Ik werk in de levensmiddelenindustrie en leid research projecten waarin in samenwerking met andere bedrijven nieuwe producten worden ontwikkeld en de gezondheidseffecten hiervan worden onderzocht. “De fotografie doe ik er naast. Fotograferen doe ik al van jongs af aan.” 

Harrie Mulderij komt uit Elspeet op de Veluwe. “Net zo mooi als de Achterhoek”, lacht hij. “Ik ben opgeleid tot besturingstechnicus en ontwikkelde elektrisch aangedreven voertuigen voor in de landbouw. Het gaat eigenlijk net als bij Margriet om de ontwikkeling van producten.” 

Beiden zijn al jaren gepassioneerd fotograaf, begonnen in de tijd van de fotorolletjes. “We hebben vroeger in de donkere kamer gezeten om foto’s te ontwikkelen.” Om meer diepgang in hun fotografie te krijgen meldden ze zich samen aan bij de Fotovakschool in Apeldoorn. “We wilden alleen de drie maanden basiscursus doen, maar we waren zo enthousiast dat we doorgingen. Het is ook leuk om samen te doen.” Ze volgden beide de tweejarige opleiding en studeerden daarna nóg een jaar om zich te specialiseren in reclamefotografie. “Je leert van elkaar. Je krijgt allemaal dezelfde opdracht, maar de resultaten zijn heel verschillend. Zij bedenken iets en dan moet je hier zelf invulling aan geven en vervolgens alles regelen. Zo maakten we foto’s van kinderen bij De Gallery in Brummen met klassieke auto’s en oldtimers. De kinderen droegen kleding die bij deze setting paste.”

Duo-Focus creatiefinbeeld
Tijdens de opleiding werd steeds meer apparatuur aangeschaft. “Een soort van uit de hand gelopen hobby en er ontstond een complete fotostudio. In Zutphen hadden we die op de zolderverdieping. Leuk, maar alle mensen moesten door ons huis heen.” 

Margriet en Harrie zochten een ruimere woning om een fotostudio aan huis te kunnen realiseren en kwamen uit in het buitengebied van Hengelo, waar ze sinds 2016 wonen. “De huidige ruime studio heeft een eigen ingang.” Ook voor een bureau met computer is plek. Zij steken veel tijd in het corrigeren en selecteren van de beelden. “Er kan een hoop, maar je moet wel de goede spullen hebben. Het wordt weleens vergeten, maar fotograferen is een vak.”

Lang deed Harrie de fotografie naast zijn werk. “Twee jaar geleden besloot ik mijn passie te volgen en mij volledig op de fotografie te richten.” Als Duo-Focus creatiefinbeeld verzorgen Margriet en Harrie bedrijfs- en portretfotografie en bruidsreportages. “We vullen elkaar aan”, vertelt Margriet. “Door met z’n tweeën naar een opdracht te gaan, kunnen we goede kwaliteit leveren.” Bij bruidsreportages is het praktisch om bijvoorbeeld de bruid en bruidegom apart in beeld te kunnen brengen aan het begin van de dag. “We maken samen met het bruidspaar een draaiboek”, leggen ze uit. “En voor een bedrijfsreportage moet je je inleven in dat bedrijf. Wat past bij dat bedrijf en wat willen ze in beeld brengen?”

Harrie is sinds kort ook gecertificeerd dronefotograaf. Nu kunnen bedrijven en woningen nog mooier in beeld worden gebracht. “Je leert de locatie te bestuderen, vliegen met de drone en op hoogte fotograferen in de juiste compositie.” Hij ziet de drone als zwevend statief.

Duo-Focus richt zich op opdrachten in de regio en de Achterhoek, maar het kan overal zijn. “We hebben net een mooie opdracht gedaan in Frankrijk, een woning en bedrijf in beeld gebracht van Nederlanders die daar wonen en werken.”

Kunst4daagse
Margriet en Harrie zijn al een aantal jaren enthousiaste bezoekers van kunstenaars tijdens de Kunst4daagse Bronckhorst. ”Nu doen we voor het eerst mee en hebben ervoor gekozen om werk uit onze reisreportages te laten zien. We komen tijdens onze reizen op de minder toeristische plekken en zoeken contact met de mensen daar. Hoe leven ze en wat is hun cultuur? Daar komen bijzondere gesprekken van en de kans om mooie foto’s te maken.” Ze laten een foto zien die is gemaakt bij een oase in de woestijn. De expositie ‘Over ongebaande paden’ is te zien in de studio en de tent die aan huis wordt neergezet. Bezoekers aan de expositie maken ook kans op een leuke prijs.


www.duo-focus.com 

www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden