De Stille Tocht in Vorden stond in het teken van de oorlog in Oekraïne. Foto: Jan Hendriksen.
De Stille Tocht in Vorden stond in het teken van de oorlog in Oekraïne. Foto: Jan Hendriksen.

‘Liederen om kippenvel van te krijgen, zo actueel’

Cultuur

De Passie 2022: Wat een power!

Door Jan Hendriksen en Margriet te Morsche

VORDEN – Werd de tijd maar teruggedraaid! Dat is wat we graag zouden willen als we momenteel de situatie in de wereld aanschouwen. Een twee maal volle Vordense Christus Koningkerk beleefde Goede Vrijdag (15 april) na twee jaar van noodgedwongen afwezigheid weer een hele bijzondere vertaling van De Passie. Het was meer dan een afspiegeling van wat er in onze huidige samenleving aan de hand is. De liederen waren om kippenvel van te krijgen, zo actueel. Het raakte menige bezoeker. Zeker met de beelden en de bijbehorende verhalen.

Voor het zevende keer organiseerde de parochie HH. Twaalf Apostelen in de Christus Koningkerk op Goede Vrijdag een eigentijdse uitvoering van De Passie. Dit keer werd het lijdensverhaal van Jezus in een vernieuwde vorm voor het voetlicht gebracht met dit jaar als thema: ‘Ken je mij?’ en net als in al die jaren in Vorden met een middag- en een avondsessie. Daarnaast werd deze passieviering ook in de Sint Paulusparochie uitgevoerd in de Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopneming Kerk in Beltrum op Palmzondag (10 april) en in de Heilige Caeciliakerk in Rietmolen op dinsdagavond 12 april. 

Zoals gebruikelijk vond voor aanvang van de middagsessie in Vorden een Stille Tocht plaats. Ditmaal stond de tocht vooral in het teken van het oorlogsgeweld in Oekraïne en als begin van een krachtige manifestatie. Dominee Ruben den Hertog en emiraat pastor Wil Matti gingen voorop in de Stille Tocht. Op het plein voor de Christus Koningkerk hadden zich velen verzameld om mee te lopen. Nadat allen samen het Dona Nobis pacem hadden gezongen kwam de tocht in beweging, De klanken van een trommelaar gaf het ritme aan. Nadat de stoet via de protestantse Dorpskerk, waar men in gebed ging, weer bij de Christus Koningkerk arriveerde konden mensen hun meegebrachte bloemen (blauw en geel) bij het kruis neerleggen en kon men in de kerk plaats nemen om het Passiegebeuren te volgen. De Judaskus, met daarop de verbazende reactie van Jezus “Wat doe jij nou?”, gevolgd door het lied ‘IJskoud’ (Nielson), was direct een heel sterk begin: “Waarom laat je me zo in de kou staan?”. Ja dat kan men in Oekraïne wel degelijk zo voelen en vragen!

Gewetensvraag
Zoals gezegd, het thema van De Passie was dit jaar: ‘Ken je mij’. Een gewetensvraag voor ons allemaal. Als we de ander daadwerkelijk in de ogen kijken en zien wat hem of haar beweegt dan wordt men geraakt door het lijden wat hen overkomt. Het lied uit de musical Soldaat van Oranje ‘Als wij niets doen’, ja wie doet het dan, gaf dat inhoudelijk krachtig weer. De beelden lieten het publiek al veel zien maar de liederen gaven het geheel nog veel meer power. Zoals het lied over een vluchteling ‘Open de poort’ , een lied van Hagar van Stef Bos werd door Herald Oriëns prachtig vertolkt; ‘Open de poort en laat me binnen, open jouw armen en ik open mijn hart’. De foto van een lege Dam in Amsterdam op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking in 2021 en het lied van ‘Zo dichtbij’ geschreven en vertolkt door soliste Ellis Sportel was al even indrukwekkend, evenals de vele andere liederen zoals onder meer ‘Wen d’r maar aan’ van Anouk, ‘De wereld draait door’ van Rob de Nijs, ‘Je bent niet alleen’ van Thomas Berghe, ‘De Stilte’ van Stef Bos, ‘De Toekomst’ van de 3J’s en het slotlied ‘Open je ogen’ van BLØF dat voor een daverend slot zorgde en dat massaal door het publiek werd meegezongen en met een staande ovatie werd afgesloten.

Geweldig
Het combo bestaande uit Eelco Schuijl (piano), Erwin Heinen (gitaar), René Ooijman (basgitaar), Erik Leferink (slagwerk) en Hilde Wijlens (dwarsfluit), de solisten Johnny Bomers, Ellis Sportel, Harald Orriëns en Henry ter Braak, de voorgangers Wil Matti, Ruben den Hertog en Carin Timmerman en het Passie projectkoor van negentig mensen uit de gehele Achterhoek, hadden onder leiding van dirigent Frank Sterenborg er een hele mooie performance van gemaakt. Het Passie Team bestaande Frank Sterenborg, Wil Matti en Margriet ter Morsche van de HH. Twaalf Apostelen was weer er in geslaagd een geweldige indruk achter te laten. Mede ook dankzij de vele vrijwilligers.

Het bijna negentig leden tellende projectkoor onder leiding van dirigent  Frank Sterenborg,  Foto: Jan Hendriksen.
Devier solisten Johnny Bomers, Ellis Sportel, Harald Orriëns en Henry ter Braak. Foto: Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden