Afbeelding

Column Oerend Smart - Regio zonder barrières

Opinie

Ruim twaalf procent van de Nederlanders heeft een lichamelijke beperking. Denk daarbij niet alleen aan mensen die in een rolstoel zitten of problemen hebben met lopen, maar ook aan blinden, doven, slechtzienden, slechthorenden en mensen met ademhalingsmoeilijkheden. Door vergrijzing neemt de groep minder validen in ons land alleen maar toe. Architecten, ondernemers en instanties houden daar nog lang niet altijd rekening mee. Want als je erop gaat letten, zie je pas hoeveel drempels, trappetjes en andere barrières de openbare ruimte telt, om nog maar te zwijgen van zware deuren, nauwe gangpaden en kleine toiletten in winkels en de horeca. Het gevolg: mensen met een beperking kunnen er niet terecht, mijden de plek en worden achtergesteld bij de rest van de bevolking. Het is dan ook mooi dat politiek Den Haag in de zomer van 2016 een VN-verdrag heeft goedgekeurd dat van overheden, bedrijven en andere organisaties vraagt te investeren in een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Weg met de obstakels!

Het is vreemd dat barrièrevrijheid bij veel Achterhoekse ondernemers nog geen gemeengoed is. Neem de horeca: als een restaurant niet goed toegankelijk is, laat de eigenaar in feite twaalf procent van zijn omzet liggen. En omdat mensen met een fysieke beperking elkaar via sociale media op de hoogte houden over waar het wel en niet barrièrevrij is, zingt het snel rond waar je moet zijn. Zo vertelde een ervaringsdeskundige me dat rolstoelrijders in de gemeente Berkelland prima terecht kunnen bij Buitencentrum Kerkemeijer (Borculo), Grand Plaza (Eibergen) en De Olde Mölle (Neede). En bij minder valide vakantiegangers zijn Boerderij Schoneveld (Ruurlo), Minicamping 't Nieuw Heegt (Aalten) en Vakantiecomplex De Kattenberg (Winterswijk) een begrip. Deze accommodaties hebben namelijk aangepast sanitair, douchestoelen of rolstoelvriendelijke kamers. Behalve de klanten zelf profiteren de horecaondernemers volop van hun investeringen in toegankelijkheid.

Eigenlijk is de Achterhoek het aan haar stand verplicht een regio zonder barrières te worden. De streek telt veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Daarbij gaat het niet alleen om thuiszorgwinkels die krukken, rollators en rolstoelen uitlenen. In de Achterhoek wordt er ook van alles gemaakt. Neem Life & Mobility uit Doetinchem, producent van rolstoelen en scootmobielen. In Varsseveld zit O4 Wheelchairs waar lichtgewicht rolstoelen op maat worden vervaardigd. In dezelfde plaats vinden we Van Raam, fabrikant van aangepaste rijwielen, zoals driewiel-, scootmobiel- en rolstoelfietsen. En Didam is de thuisbasis van Assistive Innovations, een firma die eethulpen, armondersteuningen en robotarmen voor gehandicapten levert. De bedrijven maken letterlijk en figuurlijk werk van de missie van het VN-verdrag. Een goede zaak, want iedereen heeft het recht om zelfstandig aan de samenleving deel te nemen.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant