De maïs ligt hoog in de voerkuilen verpakt.
De maïs ligt hoog in de voerkuilen verpakt.

Met klas de Boer op

Steenderen/Toldijk - Kinderen van groep 4 en 5 van de St. Joannesschool uit gingen dinsdagmiddag 24 maart op bezoek bij de familie Regelink op hun boerderij in Toldijk. In de nieuwe stal kunnen zo'n 200 koeien verblijven. De kinderen kregen een opdrachtenboekje om op deze manier alle onderdelen van het bedrijf te bekijken.

De kinderen werden ontvangen door boerin Regelink, die tevens de juf is van de kinderen. Zij had al een leuke les gegeven op school met foto's en filmpjes over de boerderij van de familie. Toch was het nog spannend hoe alles er in het echt zou uitzien, met als eerste natuurlijk de geurtjes van de stal.
Lachend knepen de kids hun neus even dicht.

In drie groepen vertrokken de leerlingen, zij kregen allemaal een opdrachtenboekje met potlood.
Juf Joke, haar man Martijn en zijn moeder Ria weten veel over de boerderij, daarom konden de kinderen volop vragen stellen.
Leuk vonden de kinderen het om een koe te aaien. Ze probeerden een kalfje te laten sabbelen aan hun vingers, maar dat lukte niet bij allemaal. Tijdens de wandeling leerden ze alles over het voer van de koeien.

De kinderen waren er verbaasd over hoe hoog het gras en de maïs in de voerkuilen lag verpakt. Ze keken met bewondering naar de koeien en hoe deze liggen te herkauwen op het zand in de boxen. Maar ook de techniek van het melken met de melkrobots vonden ze erg interessant.

Tot slot mochten zij ook een tekening maken van een koe. Daarvoor moesten ze er een uitzoeken om na te tekenen en het nummer noteren, zodat er in de computer de naam van de koe kon worden bijgezocht. Tot slot was er voor elk kind een pakje drinken, een plakje worst en een blokje kaas.

Een dagje boer is een Achterhoeks initiatief. Het wordt georganiseerd door LTO Noord, afd. Bronckhorst e.o. en gesponsord door Aviko, Welkoop, Alfa Accountants, ForFamers Hendrix, Unive verzekeringen, ABN Amro, Rabobank en Friesland Campina.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden