Herdenkingsdienst Henk Aalderink de burgervader waardig

Algemeen

Bronckhorst - Donderdag 26 februari kwamen velen in Zelhem de laatste eer bewijzen aan Henk Aalderink, eerste burgemeester van de fusiegemeente Bronckhorst. De herdenkingsdienst in Conferentiecentrum De Betteld was de burgervader waardig. Mooie woorden gaven een beeld van een goede bestuurder, vriend en familieman.

Die ochtend reed de rouwstoet van Steenderen naar Zelhem, via het gemeentehuis in Hengelo. Drie wijkagenten en drie brandweerpostcommandanten liepen naast de rouwauto tijdens deze laatste rit langs de plek waar Henk Aalderink tot het laatst werkte. Daar vormden medewerkers en raadsleden een erehaag voor hun burgemeester, een indrukwekkende stille groet. Op het moment dat de auto stil stond met de neus gericht op zijn werkkamer, kwam even de zon door.
In Conferentiecentrum De Betteld bewezen 60 brandweerlieden van de korpsen uit Steenderen, Hengelo, Vorden en Zelhem hem de laatste eer. De kist werd door de wijkagenten en brandweerpostcommandanten binnengedragen.
Hermen Overweg, burgemeester van Doesburg als Henk Aalderink daar zijn bestuurlijke loopbaan start, leidde de dienst. Hij schetste het leven, de loopbaan, humor, ziekte, het relativeringsvermogen, wegvallen van levensperspectief en het overlijden van de burgemeester van Bronckhorst.
Het leven van Henk Aalderink verliep niet zoals hij het zich voorgesteld had. Hij zou boer worden. Daarom liep hij als jongetje van 10 jaar in overall en klompen en bracht met zijn kruiwagen mest op het land. Maar Aalderink werd ondernemer en bestuurder: raadslid, wethouder, Statenlid, gedeputeerde en burgemeester.

De kleinkinderen staken kaarsen aan. Kleinzoon Mitchell droeg een zelfgeschreven gedicht voor over mooie herinneringen aan zijn liefste opa. Kleinzoon Justus vindt het niet eerlijk, dat dit zijn stoere opa overkomen is. Zoon Aron bedankte iedereen voor de overweldigende en hartverwarmende steun tijdens de ziekte en na het overlijden van zijn vader.

Commissaris van de Koning Clemens Cornielje belichtte Aalderink's carrière bij het korps mariniers. Hij sprak over het opzoeken van landgrenzen, eigen grenzen, ijzeren discipline, uitstekende conditie en groot doorzettingsvermogen, zijn inzet als burgemeester van Bronckhorst, de indruk die hij achterliet in Brussel, de aandacht die hij verkreeg voor het platteland en zijn verworven titels. Hij vond het een eer de Koninklijke onderscheiding te mogen opspelden. "Hij nam iedereen serieus, van hoog tot laag, van vrijwilliger tot professional, zowel burgers als bestuurders als medewerkers." Ondanks zijn ziekte wilde hij graag burgemeester zijn. "Henk en ik waren niet alleen collega's, maar ook lotgenoten. We deelden onze ervaringen en ons verdriet, maar ook onze wil om te leven en ons optimisme. Het voelde als ware kameraadschap."

Waarnemend burgemeester Helmi Huijbregts sprak over het einde van een tijdperk. Ze verzamelde vele prachtige anekdotes en herinneringen en bedankte de familie voor de tijd die Henk Aalderink was gegeven om burgemeester te zijn. Ze bedankte Henk Aalderink, die voor Bronckhorst heeft gevochten, zoals het een marinier betaamt. "We weten ook dat je er zelf enorm van hebt genoten, dat gunden we je zo graag. En nu gunnen we je rust. Het is gedaan. Bronckhorst moet nu op eigen benen staan."

Na inspirerende woorden van de burgemeester van Winterswijk Thijs van Beem, voorzitter burgemeesterskring Terborg en Paulus Jansen, voorzitter Rotary-afdeling Bergh sprak gemeentesecretaris/directeur Arne van Hout.

Hij herinnerde zich de eerste kennismaking nog goed. "We bleken een burgemeester gekregen te hebben die uit het goede hout was gesneden." Aalderink had veel ideeën en droeg deze breed uit. De P10 haalde zelfs het NOS-journaal. "De ideeën stroomden maar door. Tien minuten overleg met Henk betekenden tien uur werk."

Arne van Hout beschreef de burgemeester als toegankelijk en betrokken, terwijl hij zelf maar zelden iets van zichzelf liet zien. De dag voor zijn overlijden sprak hij hem nog. "Ik zei hem: Henk het is allemaal goed, we hebben het goed voor elkaar. Jij mag trots zijn op Bronckhorst en Bronckhorst is trots op jou." Hij kreeg tranen in zijn ogen en zei onhoorbaar: "Mooi!"

Hermen Overweg sloot de herdenking af. "De familie heeft veel troost ondervonden voor uw medeleven. We gaan nu afscheid nemen van Henk Aalderink, een bijzondere burgemeester en een fijn mens. Wat blijft is de herinnering."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant