Burgemeester Aalderink zette Bronckhorst volgens velen op de kaart.
Burgemeester Aalderink zette Bronckhorst volgens velen op de kaart.

Henk Aalderink neemt gerust afscheid van Bronckhorst

Algemeen

Steenderen – Op de zeer zonnige 4 februarimiddag zit Henk Aalderink thuis aan de grote tafel. "Het leek mij gewoon een goed idee om 10 jaar Bronckhorst af te sluiten," begint hij zijn verhaal. Hij moest zich wederom ziekmelden en zal zijn ambtsketen niet meer omdoen. Zijn waarneemster, mevrouw Helmi Huijbregts-Schiedon is 2 februari benoemd. Henk Aalderink vertelt graag, uitvoerig en met nog steeds veel enthousiasme en trots over zijn gemeente Bronckhorst.

Bronckhorst toekomstbestendige gemeente
"De eerste periode was een heel bijzondere, want toen was het adagium dat alle voorzieningen in stand konden blijven, want er was geld genoeg in kas. Dat kon toen ook nog. Op de lange termijn kon dat niet." Jarenlang behield iedere gemeente een zwembad, met de komst van het grote Bronckhorst, 37.000 inwoners, zou dit niet met vijf moeten worden vermenigvuldigd. Hij vroeg zich, samen met de raad, oprecht af: 'Wat hebben we nou eigenlijk nodig in 2020?' In geen van de Achterhoekse gemeenten werd die discussie gevoerd. "Wij hadden het lef om tegen de burgers te zeggen: we hebben gekeken naar een aantal uitgangspunten en dat is de toekomst voorlopig na 2020."
Die uitgangspunten betekenden: rekening houden met 5000 minder inwoners, 1200 minder kinderen en vanaf 2020-2025 een derde van de bevolking 65-plus. "Zouden we eens niet moeten nadenken dat voetbalclubs jeu-de-boules banen moeten worden? Wat betekent dat?"
Aan de burgers werd gevraagd wat hun gevoel was bij het zien van die cijfers. De raad had geen oplossingen en vroeg ze mee te denken daarover. "Wij zeiden gewoon: 'we weten het niet meer', wat bij de oppositie hilariteit opleverde. 'Het is het eerste college zonder beleid', zo werd gesteld," lacht Aalderink. Het was gebruikelijk dat ambtenaren een stuk maakten, dit voorlegden aan het college, die schrapte er wat in en een commissie besloot er over. In de raad werd het stuk nog wat 'ingekleurd' voor de mensen op de tribune en het stuk werd afgehamerd. "En dan gaan wij naar de burgers met 'dit hebben we bedacht, zullen we daar maar mee aan de gang gaan'."
Een aantal voorzieningen bleef uiteindelijk toch bestaan. "De burgers lieten prachtig noaberschap zien, namen zwembaden en sportvelden over, gingen plantsoenen onderhouden noem maar op. Samen maakten we zo Bronckhorst!"

Krimp kan kwaliteit opleveren
"Ik ben trots als je kijkt naar het onderwijs. Je ziet dat we daar met de ouders, de medezeggenschapsraden en met de schoolbesturen voor 2020-2025 de belangrijkste stappen hebben gezet. Het mooiste van het geheel is, dat wordt langzamerhand zichtbaar, dat je er kwaliteit voor terugkrijgt." Hij noemt Voor-Drempt, Achter-Drempt, Kulturhus, maar ook het integraal kindcentrum in Steenderen waar vijf schooltjes bij elkaar komen, als voorbeelden. "Ga eens kijken wat krimp ons opgeleverd heeft, dat is geweldig!" Het was een vreemde discussie. "Als je kind in groep 8 zit, dan is anderhalve kilometer te veel, twee maanden later fietsen ze 20 kilometer naar Doetinchem."

Toekomstdroom
Henk Aalderink ziet kansen voor mobiliteit. "Het is nog steeds mijn droom dat er ringbusjes komen in Bronckhorst waar je de hele dag gewoon op kunt stappen. Die gewoon langs de belangrijkste kernen rijden, even naar het ziekenhuis en even naar de markt in Steenderen. Als je daar wat berekeningen op los laat en je kleedt dat een beetje slim in, zoals tafeltje-dek-je, leerlingenvervoer en nog een aantal dingen bij elkaar te pakken, ben ik ervan overtuigd dat je ook daarin met minder geld beter vervoer kunt krijgen. Dan moet je dus even loskomen van je dagelijkse dingen. Ze zeggen: 'Henk, je bent helemaal gek, joh'. Dat is goed, dat mag ook wel." Hij ziet ook mogelijkheden om de busjes voor evenementen gebruiken.
"De breedband komt er nu gelukkig, althans dat hoop ik." Vooral jongeren gaan aan de breedband. Omdat 2000 boerderijen leeg komen in de regio Achterhoek is het handig om de vitaliteit van het buitengebied in stand te houden. Daarbij zijn drie aandachtsgebieden belangrijk: de landbouw, het toerisme en de zorg.

Terugblikken
"Laten we met het droevige beginnen. Je bent burgemeester sinds 10 november 2005 en in maart 2006 krijgen we de blikseminslag in Vorden," weet hij nog goed. Hij vertelt hoe hij voor de eerste keer werd geconfronteerd met het belang van goede communicatie, eerlijk zijn en de mogelijkheid bieden elkaar te zien en met elkaar te delen. Ook beleefde hij verdrietige momenten bij het familiedrama in Hengelo.
Mooi vond hij de vele bijzondere activiteiten die werden georganiseerd, zoals de vroegere Achterhoekse Paardedagen, de jaarlijkse Kastelentocht in Vorden, sportevenementen, de Broodweging bij Muldersfluite, vele kermissen, schuttersfeesten en openingen van bedrijven, gebouwen en verenigingen.
"De leuke dingen ook, naast die dingen, zijn toch de bezoeken aan 60-jarige bruiloften. Ik zou wel een boek willen schrijven over 1000 jaar huwelijken in Bronckhorst. Dat zijn natuurlijk fantastische verhalen. Wat je dan aan informatie krijgt over de boerderijtjes, verkavelingen en hoe zich dat ontwikkeld heeft," lacht hij weer. Ook herinnert hij zich nog die mevrouw die hem uitnodigde voor haar 104de verjaardag, die nog geschiedenis studeerde. "Geweldig!"
Trots is hij ook op zijn benoeming tot EuroNederlander van het jaar 2012 en Beste Lokale Bestuurder van 2012. Hij kreeg van Commissaris van de Koning Clemens Cornielje op 10 juli 2014 de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt.

Bekendheid binnen en (ver) buiten de gemeentegrenzen
Henk Aalderink vindt het belangrijk dat wethouders zich laten zien, bijvoorbeeld in Den Haag of Brussel. "Die Kamerleden kijken af en toe naar de tribune en vragen zich af: 'wie is dat?' waar is die van? Ze moeten je kennen, daar moet je in investeren. Dat heb ik nou 10 jaar gedaan in de bus naar Brussel." Er zit gewoon verschil in stad en platteland. "Dat wordt wel erkend, maar het had meer kunnen zijn."
Aalderink richtte de P10 op, het samenwerkingsverband van de 10 grootste plattelandsgemeenten van Nederland. Inmiddels is er een elfde gemeente aangesloten. Het blijft wel de P10 heten. "Die geuzennaam houden we er in." De P10 richtte het Henk Aalderink Fonds op. "Als je een goed idee of initiatief inlevert voor het platteland, kan daarvoor 1000 euro beschikbaar komen. Mijn afscheidscadeautje was dat."

Laatste busreis
Henk Aalderink is uitbehandeld en krijgt geen medicatie meer. "Alle opties zijn doorlopen. Als je mee wilt doen aan onderzoeken heb je een bepaalde kwaliteit van lever en bloed nodig. Die is er niet meer. Nou, dan ga je de laatste busreis maken. En daar ben ik nou mee bezig. Ik weet nog niet precies waar ik uit kom. Het meest vreemde is dat je geen perspectief heb. Dat heeft voor mij 65 jaar geduurd, maar ik kan nu begrijpen als jongelui geen perspectief hebben, dat ze dan in een dwaling komen."
Hij weet dat het morgen donderdag is, zit een beetje te praten en dat is het. "Ik had nog het idee dat ik nog ooit een brandweerkazerne zou kunnen openen, als een soort afsluiting. Maar het gaat allemaal door."
Zijn taken en ambtsketen heeft hij overgedragen. Hij wil de aftakeling niet in de openbaarheid laten afspelen. "Het is ook een keer mooi geweest, klaar! De gemeente staat er goed voor. Het is een mooie basis om op verder te werken. Ik neem gerust afscheid van de prachtige gemeente Bronckhorst."

Henk Aalderink: Een geliefd bestuurder en mens

Burgemeester Aalderink was een in alle leven van de samenleving geliefd bestuurder en mens. Hieronder diverse mensen aan het woord over hem.

'Icoon voor lokaal bestuur'

Je hebt een open en toegankelijke bestuursstijl. Je was een ware burgervader als diep leed de gemeente trof en als er lastige kwesties speelden nam je je verantwoordelijkheid en ging je moedig voor je inwoners staan om met opgeheven hoofd de klappen op te vangen.

Je was een burgemeester met visie. Als één van de eersten onderkende je wat de demografische ontwikkelingen voor Bronckhorst betekenden. "Niet vechten tegen trends, maar meebewegen om ervoor te zorgen dat de gemeente in de toekomst leefbaar blijft voor alle inwoners," luidde jouw credo. En onder jouw bezielende leiding werd Bronckhorst een vernieuwende gemeente op het gebied van samenspel tussen inwoners en bestuur.

Vanachter je bureau wierp je dagelijks een blik op de hooiende boer die op een groot doek de wand van je werkkamer vult. Beeld van de Achterhoek waar je bent geboren en getogen. Die regio ken je als je broekzak, je bent ermee verweven.

Je zorgde ervoor dat de uitdagingen tegen de krimp in groter verband werden opgepakt en je bereikte dat de handen ineen werden geslagen om de Achterhoek toekomstbestendig te maken.

Met tomeloze energie wist je de Achterhoek op de kaart te zetten, in Arnhem, in Den Haag en in Brussel. Het plattelandsthema stopte niet bij de grenzen van de Achterhoek. Je deelde je kennis en ervaringen met plattelandsgemeenten uit het hele land en richtte voortvarend de P10 op, inmiddels een sterk merk.

In voorspoed was je actief maar ook als het je persoonlijk tegenzat. Ondanks je ziekte ging je je verantwoordelijkheid niet uit de weg en je toonde een enorm doorzettingsvermogen.

Door onvoorwaardelijke toewijding, door het vermogen om anderen te inspireren en door volhardendheid met vriendelijke stijl mag jij gezien worden als een icoon voor het lokale bestuur.

Clemens Cornielje
Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland


'Geschiedenis voor nageslacht bewaren'

Voor de berging van de Lancaster ED470 maakte de burgemeester zich sterk. "Henk Aalderink vond dat ik het stuk educatie en historie maar moest doen," lacht Harry Somsen. "Ik moest maar een groepje om me heen verzamelen die dat wilde doen. Dat is ook gelukt." Henk Aalderink bleef nauw betrokken, ook toen het niet zo goed met hem ging. Jeroen Wesselink nam de taak van hem over. Bij de berging zelf en bij wat op het terrein gebeurde was hij wel aanwezig.

"Het belangrijkste was voor de familie de zekerheid geven dat het dit toestel was en dat zij ook een stuk af kunnen sluiten," legt Harry de reden van de berging uit. "Als tweede deel, dat was voor Henk Aalderink ook net zo belangrijk, dat er een educatief project zou komen, voor de leerlingen van alle scholen."

Er kwam een goed gevulde leskoffer zodat kinderen kunnen leren over wat er gebeurd is in de regio. Henk Aalderink ging met Harry Somsen mee om de eerste leskoffer naar de Looschool in Zelhem te brengen. Deze werd overhandigd aan Sander Regelink, die bij de crashplaats woont.

Op 4 mei 2014 werd, als afsluiting van het project een herdenking georganiseerd voor familieleden van de omgekomen vliegers en mensen de werkgroep. Zij konden in het museum kijken naar de gevonden vliegtuigdelen en het bergingsterrein werd bezocht. "De burgemeester sprak de aanwezigen toe en daar kwamen emoties bij los. Ik ben blij dat hij dit project heeft af kunnen maken."

Harry Somsen
Oud Zelhem


'Niet alleen burgemeester, maar ook een burgervader'

Henk Aalderink is een doorpakker. Ik heb hem leren kennen tijdens het inhalen van Sinterklaas in Vorden. Hij was net geïnstalleerd en ik liep mee om in april 2006 VOV-voorzitter te worden en ik nodigde hem alvast uit. In het dorpshuis werd de nieuwe burgemeester geïntroduceerd bij de kinderen. Hij deed dat met de kinderen samen. Toen dacht ik: 'Het is niet alleen een burgemeester, maar ook een burgervader'. Dat heb ik altijd ontzettend in hem gewaardeerd. Hij was makkelijk toegankelijk, benaderbaar, hij kon met de grote man, de kleine man. Niet die afstand. Dat waardeer ik nog in hem, hij doet dat nog steeds.

Henk Aalderink wilde de nieuwe gemeente echt op de kaart zetten, daarom was hij ook veel naar Den Haag en Brussel. Hij zocht ook naar verbinding tussen de verschillende culturen van die dorpskernen. Hij probeerde toch een eenheid te smeden, tot Bronckhorster. Dat was niet even gemakkelijk.

Ook stond hij vlot open voor nieuwe ideeën, zoals de komst van de Vuelta en de viering van 100 jaar Achtkasteelentocht. Wat hij niet financieel kon ondersteunen, deed hij op faciliterende wijze. Dat heb ik altijd aan hem bewonderd.

Hij was veelvuldig aanwezig bij evenementen, vaak vergezeld van zijn vrouw. Als burgemeester ben je 24 uur in touw, ook tijdens vreugdevolle en droeve gebeurtenissen. Vooral die betrokkenheid vind ik heel belangrijk. Het is geen robot, het is een mens met al zijn sterke en zijn zwakke kanten. Mooi moment ook, vorig jaar, toen hij geridderd werd. Dat heeft hij terecht verdiend.

Wij als raad zullen hem erg gaan missen. We hadden heel graag zijn ambtstermijn willen uitdienen. Dat is ons helaas niet gegund. Wij wensen hem en zijn vrouw en kinderen veel sterkte toe. Het is een ongelijke strijd.

Marcel Leferink
VVD Raadslid
Oud-voorzitter Vordense Ondernemers Vereniging (VOV)


'Bedankt dat je mijn burgemeester was'

'Dag mevrouw de griffier', 'Dag meneer de burgemeester', ons geijkte grapje waarmee we elkaar altijd gedag zeggen. 'Ik ben slechts plaatsvervanger Henk', 'Ja, ja, ik weet het'. Henk Aalderink, bijna 10 jaar heb ik nauw met hem mogen samenwerken.

Eerst vanuit communicatie en later vanuit de griffie. Dan bouw je wel een band op. Henk is een man uit één stuk, een selfmade man met aandacht voor zijn omgeving. Hij kan prachtige anekdotes vertellen over de bezoeken aan de inwoners die 60 jaar getrouwd zijn. Wat genoot hij daar van! Hoe ontroerd was hij over de nare incidenten die in onze gemeente gebeurd zijn. Hoe zeer deed hem de 4 mei-affaire. Maar ook, hoe genoot hij van de leerlingen van de basisschool die meededen met het Bronckhorster basisschooldebattoernooi. "Allemaal raadsleden in de dop" volgens Henk.

We zijn heel verdrietig dat hij het roer los heeft moeten laten, wat zou hij nog graag zijn doorgegaan. Wat blijft is de herinnering aan een zeer betrokken burgemeester die er voor zijn inwoners en collega's was. Ik ben trots op je Henk, bedankt dat je mijn burgemeester was.

Marja Nengerman
Plaatsvervangend griffier


'Hij verdient een hele dikke schouderklop!'

Vrijheid vieren wordt elk jaar in een andere provincie gedaan en in 2011 was Gelderland aan de beurt om van elke gemeente twee jongeren mee te nemen naar het defilé van 5 mei. Henk Aalderink nodigde Robert ter Maat uit om samen met Annemieke Riefel van PJG en de burgemeestersvrouw Wilma Aalderink naar de Eubesiuskerk in Arnhem te gaan en vervolgens in de bus naar Wageningen.

Robert en Annemiek kenden Henk Aalderink al. "We kregen wel eens reacties op het toneelspelen. Annemiek was druk met de revue en ik met het Openluchtspel in Baak, daar kwam hij ook altijd kijken. Dan kregen we berichtjes van hem dat hij het hartstikke leuk vond," vertelt hij.

Later kwam het 100-jarig jubileum van Plattelands Jongeren Gelderland in beeld. "Toen eenmaal bekend was dat Hare Majesteit de Koningin Beatrix aanwezig was, hadden we vanaf die dag elke week wel contact met elkaar. Je kon alles met hem bespreken, hij stond overal voor open en liet ons echt naar voren komen. Hij hielp ons overal mee. Het is gewoon een geweldige vent." Robert kijkt terug op een plezierige samenwerking.

"Als ik terugkijk naar zijn periode als burgemeester, heeft hij het platteland in Nederland wel op de kaart gezet! Met die P10 gemeenten en hij was ook druk met Achterhoek 2020. Ik gebruik hem nog wel eens als voorbeeld. Als je ziet wat hij allemaal bereikt heeft, wat hij allemaal gedaan heeft in zijn leven, verdient hij wel een hele dikke schouderklop!"

Robert ter Maat
Voorzitter van de Plattelands Jongeren Gelderland

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant