Een zijspan in de uitloopronde van een van de races in Hengelo, dit weekend. Beeld ter illustratie, dit is niet het zijspan dat zondagmiddag betrokken was bij het ongeval waarbij rijder en bijrijder ernstig gewond raakten. Foto: Luuk Stam
Een zijspan in de uitloopronde van een van de races in Hengelo, dit weekend. Beeld ter illustratie, dit is niet het zijspan dat zondagmiddag betrokken was bij het ongeval waarbij rijder en bijrijder ernstig gewond raakten. Foto: Luuk Stam

Ernstig ongeval zorgde voor smet op raceweekend in Hengelo

Algemeen

HENGELO – Alles wees erop dat zijn eerste wegrace als voorzitter van de Hengelose Auto- en Motorvereniging (Hamove) er voor Hessel Lubbers (56) eentje uit het boekje zou worden. Een weekend met mooi weer, veel publiek en bovenal zonder noemenswaardige ongevallen. Toch ging het zondag in de allerlaatste race – die van de zijspannen – flink mis. Op het rechte stuk van de Varsselseweg richting de Hamove-molen gebeurde een eenzijdig ongeval, waarbij een zijspancoureur en zijn bijrijder zwaargewond raakten. 

Door Luuk Stam

Twee traumaheli’s, zeker vijf ambulances, politie en brandweer kwamen ter plaatse. Eén van de gewonden ging met een traumaheli naar het ziekenhuis in Nijmegen, de ander werd per ambulance met politiebegeleiding naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd. Het politieonderzoek was zondag pas laat in de avond afgerond. Verdere informatie kan ook Lubbers maandagochtend nog niet geven, zeker is dat zijn eerste wegrace als Hamove-voorzitter – waarin hij ook als coureur deelnam – abrupt een andere wending heeft gekregen.

Goed gehandeld
Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren, is maandagochtend nog niet bekend. Op het asfalt zijn sporen te zien, die duidelijk maken dat het zijspan abrupt een knik naar rechts heeft gemaakt en buiten de baan is beland. Waar de Hamove jaar na jaar alles in het werk stelt om het racen op het Hengelose stratencircuit zo veilig mogelijk te maken, wijst alles erop dat hier iets is gebeurd dat door de organisatie niet te voorkomen was. “We moeten het onderzoek verder afwachten”, zegt Lubbers. “Net als de informatie over de toestand van de rijders. We zijn hoe dan ook erg geschrokken, dit is heel vervelend.”

Tot middernacht was de voorzitter zondag samen met andere bestuursleden nog in de molen aanwezig, ook om familieleden van de betrokken rijders op te vangen. Aan het begin van de avond sprak hij in de molen al de baancommissarissen en Hamove-vrijwilligers toe. “Ik heb hen verteld dat zowel vanuit de KNMV (motorsportbond, LS) als vanuit de medische kant uitdrukkelijk is gezegd dat onze mensen adequaat en goed hebben gehandeld”, laat Lubbers maandag weten.

Twee petten
Waar er na het ongeval een bedrukte stemming heerst, is die sfeer rondom de molen eerder op de zondagmiddag nog zeer goed. Zo’n half uur voordat de afsluitende zijspanklasse van start gaat, vertelt Lubbers enthousiast over zijn dag waarop hij twee petten op had, die van voorzitter én coureur: “Als je op die motor zit, ben je normaal gesproken alleen maar gefocust op het rijden. Nu kijk je in de opwarmronde toch even opzij en denk je: wat veel publiek!”

Aanvankelijk was hij zelf niet van plan om zijn rol als voorzitter te combineren met het racen. “Maar de andere bestuursleden zeiden: ‘Jij schrijft geschiedenis als racende voorzitter. Wij nemen jouw taken wel over.’” Lubbers eindigt in de Supersport-race van de Benelux Trophy op zaterdag als achttiende, in de race op zondag wordt hij zestiende. In de rondetijden is hij vier seconden sneller dan vorig jaar, mede door een aanpassing aan zijn motor: “Ik heb nog marge gehouden, want uiteindelijk ben ik hier wel eindverantwoordelijk voor het evenement.”

Als voorzitter maakt hij even later van dichtbij mee hoe het verhaal van dit raceweekend wordt herschreven, een calamiteitenplan gaat in werking. “We zijn op zoiets voorbereid”, zegt Lubbers. “Spreken er vooraf met elkaar over: als er wat gebeurt, hoe handelen we dan? Op zo’n moment is dat fijn, iedereen weet wie te bellen en wat te doen. Maar het is absoluut een domper. We hebben zoveel complimenten gehad, van rijders, publiek, KNMV, allemaal spraken ze over een fantastisch weekend met een prachtige organisatie. En dan dit..”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant