Naast kerstballen is er een keur aan producten verkrijgbaar tijdens de Kerstfair in de St. Martinuskerk in Baak. Foto: Alice Rouwhorst

Naast kerstballen is er een keur aan producten verkrijgbaar tijdens de Kerstfair in de St. Martinuskerk in Baak. Foto: Alice Rouwhorst

Sfeervolle kerstfair in St. Martinuskerk

Algemeen

Sfeervolle kerstfair Martinuskerk

BAAK – Een sfeervolle kerstfair in Baak wordt gehouden op zondag 17 december in de St. Martinuskerk. Voor het eerst is de jaarlijkse fair in het voorste, rijkversierde gedeelte van de kerk, dat voor nóg meer sfeer zal zorgen.

Door Alice Rouwhorst

Het Baaks Trompetduo opent het festijn om elf uur met bekende kerstliederen. Buiten bij de ingang wordt de bezoeker begroet door de kerstman, brandt het hout in de vuurkorf en kan een kleine, middel- of grote kerstboom gescoord worden. Achter de kerkdeuren treft de bezoeker een keur aan kramen met allerhande kerstartikelen, snuisterijen en lekkernijen, die grotendeels door de verkopers zelf zijn gemaakt. Zoals prachtig houtsnij- en rietvlechtwerk, overheerlijke jams, sieraden, bloemige honing van de imker, kleine en grotere schilderijen, babykleding en etherische oliën. Unieke kerstkaarten en andere kerstspullen ontbreken uiteraard niet. Fruitbedrijf Horstink verkoopt zijn heerlijke sappen en heeft diverse (kerst)pakketten samengesteld. En zoals elk jaar hebben Carla en Jan Hubers prachtige kerststukken gemaakt in allerhande prijsklassen. Wees er snel bij want op is op!

Twee goede doelen
In deze decembertijd van bezinning, liefde, geven en delen zijn er twee stands voor het goede doel aanwezig. Allereerst is dat de Stichting Gijsje Eigenwijs. Deze stichting is door de negenjarige Gijs Baeten opgericht in de laatste fase van zijn leven. Met als doel om gezinnen van ernstig of ongeneeslijk zieke kinderen een gratis weekje weg aan te bieden. Hij gunde hen, net zoals hij had ervaren, een warm rustpunt in een heftige periode.

Het tweede goede doel dat present is tijdens de kerstfair is de Alp d’HuZes voor het KWF. Het is een jaarlijks terugkerend sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met kanker. Op één dag beklimmen 5000 deelnemers de berg fietsend, hardlopend of wandelend.

Zang, dans, muziek en creativiteit
Gedurende de dag geven verschillende groepen van Musicalschool Fame acte de présence. Gerhard Hebben verzorgt de verdere muzikale omlijsting. Voor de jonge bezoekertjes van de fair is er een uitgebreide knutseltafel. Voor een kleine bijdrage van vijftig cent kunnen ze onder andere kiezen uit een koek of kaars versieren, armbandje van kralen of leer maken, hout bewerken, stempelen of een mooie kersthanger maken.

Huisgemaakt
Op het voormalige altaar wordt een klein terrasje ingericht waar genoten kan worden van koffie/thee met verschillend soort gebak en cake. Deze is thuis gebakken door een tiental Baakse bakkers. Voor hele hongerige gasten is er zelfgemaakte, dampende erwtensoep te koop. In de keuken van het Wapen van Baak, die beschikbaar is gesteld, zijn door vrijwilligers oliebollen gebakken. Lekker om direct op te eten of mee te nemen naar huis.

Verbouwing
Het achterste gedeelte van de St. Martinuskerk wordt momenteel verbouwd voor toekomstige doeleinden zoals kerkorgelconcerten. De glazen wand, die de kerk in tweeën deelde is inmiddels verwijderd. Net zoals de akoestische kroonluchters. De vloer is onderhanden genomen en wanden en pilaren worden nog in de oude luister hersteld. Tijdens de kerstfair zijn de vorderingen, van achter een lint, te zien.

De entree van de Baakse kerstfair in de St. Martinuskerk is gratis. Een vrije gift wordt op prijs gesteld. Aanvang 11.00 uur. Sluiting om 16.00 uur. Rondom de kerk is er voldoende ruimte om te parkeren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant