Verslaggever Luuk Stam in gesprek met een trouwe lezer van Contact, aan de leestafel in de Hengelose bibliotheek. Foto: Achterhoek Nieuws
Verslaggever Luuk Stam in gesprek met een trouwe lezer van Contact, aan de leestafel in de Hengelose bibliotheek. Foto: Achterhoek Nieuws

In gesprek over Contact: ‘Mijn vrouw zit er elke week op te wachten’

Algemeen

Verslaggever Luuk Stam nam plaats in de Hengelose bibliotheek voor de ‘open redactie’ van Achterhoek Nieuws, uitgever van Contact

Door Luuk Stam

HENGELO – Wat vinden mensen van deze lokale krant? Lezen ze de krant? En zo ja, op papier of digitaal? Over welke onderwerpen lezen ze graag? En wat missen ze in de krant? Dat zijn de belangrijkste vragen waarmee ik als verslaggever van Contact (Bronckhorst Midden) deze vrijdagmiddag – de laatste van november – op pad ben gestuurd. De gastvrijheid binnen de bibliotheek in Hengelo maakt dat ik hier plaats mag nemen aan de leestafel om vervolgens met bezoekers in gesprek te gaan. Buiten is het guur en regenachtig, binnen maken mensen graag een praatje, zo blijkt. 

Het zal er vooral veel over gaan dat de krant slecht bezorgd wordt, zo voorspelt een vrouw. Het probleem is bekend, er wordt aan alle kanten aan gewerkt. De makers van de krant willen immers ook het liefst dat iedereen de krant leest. Dat blijkt het gros van de mensen in de bieb deze middag ook daadwerkelijk te doen. “Ik lees ’m elke week, het hoort erbij, ik kijk alles door”, vertelt een tachtiger, die op zoek is naar een mooi boek. “Mijn vrouw is wat dat betreft nog erger, die zit er elke week echt op te wachten. Dan gaat het zo van: is Contact er nog niet?” Een veelgehoorde kreet deze middag: “Als ’ie er niet is, missen we ’m echt.”

Verenigingen
Dat geldt overigens niet voor iedereen. “Ik lees Contact maar af en toe”, zegt een vrouw van middelbare leeftijd. “Ik houd van kunst en cultuur, daar lees ik over in de landelijke kranten, dat hoef ik niet ook nog in de lokale krant te lezen. Daarbij gaat het in Contact heel veel over de verenigingen, daar heb ik gewoon niet zoveel mee.” Een Hengeloër van zeker twintig jaar ouder ervaart dat heel anders: “De verenigingen spelen een grote rol in onze gemeenschap, daar mogen we trots op zijn, die clubs mogen wat mij betreft in de krant een streepje voor hebben. Al ben ik nu al heel blij met wat erin staat, van mij krijgt ’ie zeker een 9.”

Een andere bezoeker van de bieb vraagt zich af wat de bedoeling is van al die andere kranten op tafel. De Elna? De Berkelbode? Groenlose Gids? Aalten Vooruit? “Waarom heb je die meegenomen?”, vraagt hij. “We zijn hier toch in Hengelo? We lezen hier Contact.” Ik leg uit dat Contact een uitgave is van Achterhoek Nieuws, met de redactie in Lichtenvoorde. Van hieruit worden vijftien lokale kranten, die samen de gehele Achterhoek bestrijken, uitgegeven waaronder de drie Contact-edities: Bronckhorst Midden (Hengelo, Steenderen), Bronckhorst Zuid (Zelhem, Hummelo) en Bronckhorst Noord (Vorden). Alle uitgaven hebben qua lay-out veel van elkaar weg. Toch zijn het nieuws en de verhalen die erin staan veelal lokaal. “Ik stuur soms iets door naar mijn zussen, die in Ruurlo en Dinxperlo wonen”, zegt een vrouw. “Dan krijg je terug van: oh, dat staat bij ons niet in het krantje!”

Dikker
Ze begrijpt de bundeling van krachten, de samenwerking, de noodzaak ervan, zeker in deze tijd van hoge druk- en verspreidingskosten. “Super dat het zo nog kan!”, zegt de vrouw, die tevens opmerkt dat de krant de afgelopen jaren aanzienlijk dikker is geworden. Ook zij leest Contact wekelijks, van voor tot achter, het liefst al direct op dinsdagmiddag. “Mijn buurvrouw leest ’m vaak nog eerder, want die haalt ’m altijd al bij de supermarkt”, vertelt ze. “We lezen ’m echt voor het plaatselijke nieuws.”

Een vrouw van in de veertig stuurt zelf geregeld stukken in namens de Hengelose handbalvereniging Quintus, die ook steevast een plek in de krant krijgen. Zelf leest ze de krant eveneens regelmatig. Haar zoontje (nog) niet, al wijst zijn vader hem af en toe op een verhaal over dieren, daar ligt zijn interesse. Een idee op dat vlak? “Misschien een samenwerking aangaan met een asiel?”, oppert zijn moeder. “En dan elke week een dier in de spotlights zetten, zoiets lijkt mij heel leuk.” Haar zoontje: “Mij ook!”

Sudoku’s
Dat in de krant heel wat bezoeken van de burgemeester aan bijvoorbeeld 100-jarigen en echtparen die 60 jaar getrouwd zijn worden uitgelicht, stelt een lezer op prijs. Ook over de plannen voor woningbouw vertellen veel mensen graag op de hoogte te willen worden gehouden. Dan moet het voor een dertiger wel voorin de krant staan, want veel verder dan pagina 3 komt hij nooit. Een andere dertiger oppert de toevoeging van sudoku’s of andere puzzels in de papieren krant, al is het maar omdat zijn vader daar gek op is. Zelf ziet hij veel via de social media langskomen, om de verhalen vervolgens op de website te lezen.

Van de tachtiger wiens vrouw ook deze week weer zal uitkijken naar de papieren uitgave van Contact krijgt de lokale krant een 7. Dat cijfer zou nog wat hoger kunnen zijn, mochten er meer verhalen over de geschiedenis van Hengelo en omgeving in staan, daar houdt hij van. “Maar wat ik nog het allerleukste vind van deze middag, is om eens een gezicht bij de krant te zien”, zegt hij. Dan tegen een vrouw, die ook is aangeschoven aan de leestafel in de bieb om haar bijdrage aan deze ‘open redactie’ te leveren: “We krijgen een nóg mooier Contact.”

Open redactie
Achterhoek Nieuws wil met haar verslaggeving graag aansluiten bij de interesses en vragen die leven bij de Achterhoekers. Daarnaast denken we met behulp van uw feedback en suggesties onze verslaggeving te kunnen verbeteren of bijstellen.

U kunt helpen door lid te worden van Achterhoek Nieuws Open Redactie. Via dit lezerspanel krijgt u eens per maand een e-mail met een vragenlijst toegestuurd. Daarin wordt u bijvoorbeeld gevraagd welke verhalen over een bepaald onderwerp u graag zou willen lezen, welke thema’s u nog mist en of u wellicht nog tips heeft voor onze correspondenten en redactie.

Ga naar www.achterhoeknieuws.nl/openredactie en doe mee.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden