Na twee jaar zal er weer een Roll-over Bronckhorst worden georganiseerd. Foto: Ben van Raaij
Na twee jaar zal er weer een Roll-over Bronckhorst worden georganiseerd. Foto: Ben van Raaij

Roll-over Bronckhorst gaat weer los!

Algemeen

BRONCKHORST/ZUTPHEN - De Roll-over Bronckhorst wordt dit jaar voor de zestiende keer georganiseerd. Dit nadat de organisatie de Roll-over in 2020 en 2021 moest uitstellen en uiteindelijk afgelasten vanwege corona. In deze zestiende editie wordt één dag gewandeld. Normaal is de Roll-over Bronckhorst een driedaagse happening. Dit jaar wil de organisatie de Roll-over hernieuwd op de ‘kaart’ zetten. Zet zaterdag 21 mei alvast in de agenda; dan gaat Roll-over Bronckhorst weer los! Vertrek is om 13.30 uur vanuit Vorden.

Alles ‘uit de kast’ halen voor ééndaagse
In 2005 gaf de Zonnebloem Regio IJsselstreek het startschot voor de eerste Roll-over Bronckhorst. In de jaren tot en met 2019 is de Roll-over Bronckhorst steeds doorgegaan. Slechts één dag moest deze happening worden afgelast door voorspeld hevig onweer. Na twee coronajaren wordt met deze zestiende editie een frisse start gemaakt, die extra cachet zal worden gegeven.

Bij de Zonnebloem Regio IJsselstreek ontstond indertijd het idee om haar doelgroep, mensen met een fysieke beperking en dan vooral beperkt in de mogelijkheden om het huis uit gaan voor een wandeling, toch te laten genieten van het buiten zijn. Daarmee groeide de Roll-over Bronckhorst uit tot dé rolstoel driedaagse voor mensen met een fysieke beperking in de Achterhoek. De deelnemers kregen de mogelijkheid om gedurende drie dagen buiten te genieten van de mooie Achterhoekse natuur. Om de drempel voor deelname laag te houden konden deelnemers ook één of twee dagen meedoen. De zaterdag was altijd verreweg de drukste dag met soms meer dan 200 rolstoeldeelnemers. Daarom is dit jaar voor de zestiende (ééndaagse) editie voor de zaterdag gekozen. Daarmee wordt deze editie ook weer bijzonder. De organisatie gaan weer alles uit de kast halen om er een gezellige en succesvolle Roll-over Bronckhorst 2022 van te maken.

Dagindeling zaterdag 21 mei
Deelnemers en duwers zijn welkom vanaf 13.00 uur op de verzamelplaats bij SVT Nederland, Industrieweg 9 te Vorden. Hier kunnen ook de auto’s geparkeerd worden. Bij de startplaats is de nodige muzikale omlijsting te zien en horen. De start is na een welkomstwoordje om 13.30 uur. Na een mooie route wordt op de pauzeplek bij de RK Kerk aan ’t Jebbink 8 te Vorden koffie of thee met iets lekkers aangeboden. Op deze pauzeplek zal een vrolijke muziekgroep optreden. Tijdens de wandeling krijgen de deelnemers en vrijwilligers fruit en afhankelijk van het weer een drankje aangeboden. Na de pauze gaat de wandeling dwars door Vorden en na het inhalen door de Harmonie Vorden is de verwachting dat een ieder rond 16.30 uur weer terug is. Na het uitreiken van medailles en zonnebloemen is er gelegenheid om na te genieten en na te praten op het SVT-terrein. Bij goed weer is er voor iedereen een lekker ijsje verkrijgbaar. Aansluitend vertrekt iedereen weer voldaan richting huis.

Deelnemers en duwers
Veel rolstoeldeelnemers komen uit de gemeenten Bronckhorst, Zutphen en Lochem. Meestal komen er ook deelnemers uit Apeldoorn. Iedereen die niet zo ver kan lopen is welkom: jong en oud, dichtbij of verder weg. Bepalend is dat je de Roll-over routes (afstanden van ongeveer zes kilometer) niet zelfstandig kunt lopen. De meeste deelnemers hebben een ‘eigen’ vrijwilliger of familielid voor het duwen van zijn of haar rolstoel. Voor anderen kan de organisatie voor een duwer zorgen, evenals voor een goede wandelrolstoel. Scootmobielers zijn ook welkom. Voor deze zaterdag kan de organisatie overigens nog duwers gebruiken.

Meer informatie is voor deelnemers en duwers te vinden op de website van De Zonnebloem Regio IJsselstreek: https://www.zonnebloem.nl/ijsselstreek/nieuws
Deelnemers en duwers kunnen zich aanmelden door een email te sturen naar: rollover.bronckhorst2005@gmail.com

Natuur en genieten
Naar verwachting zijn er ongeveer 150 rolstoelwandelaars. Met alle duwers en vrijwilligers komen er dan al snel 400 mensen. Tijdens deze Roll-over Bronckhorst wordt gewandeld in de mooie natuur rondom Vorden. Vorden staat bekend om de kastelenroutes en behoort tot de gemeente Bronckhorst: Wandelgemeente van het Jaar 2018. Het is met volle teugen genieten van de natuur in de mooie Achterhoek. Onderweg wordt iedereen goed verzorgd: koffie of thee met iets lekkers en vers fruit. Ook worden deelnemers en vrijwilligers tijdens de pauze, de intocht en op het eindpunt onderhouden met muziek.

Vrijwilligers, Sponsoren en Vrienden van de Roll-Over Bronckhorst
Om de Roll-over Bronckhorst goed te organiseren is hulp van vele vrijwilligers nodig en zeker ook financiële middelen van sponsoren en ‘Vrienden van de Roll-over Bronckhorst’. Alleen al bij de organisatie zijn meer dan 30 vrijwilligers betrokken. En dan natuurlijk minimaal één vrijwilliger of familielid per deelnemer om te duwen. Een woord van dank voor alle sponsoren en ‘Vrienden van de Roll-over’, die het financieel mogelijk maken om de Roll-over Bronckhorst jaarlijks, met een beperkte bijdrage van de deelnemers, te organiseren.

Voorzitter Ben van Raaij van de Zonnebloem regio de IJsselstreek spreekt namens alle vrijwilligers zijn trots uit om na het coronatijdperk deze zestiende Roll-over Bronckhorst weer met succes te kunnen organiseren. Op voorhand wil hij alle Zonnebloem vrijwilligers, de organisatie, de sponsoren en de ‘Vrienden van de Roll-over’ bedanken voor hun belangeloze inzet en bijdrage.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden