Burgemeester Marianne Besselink, jeugdburgemeester Lisa Ankersmit en Hanneke Kruissink van Meedoen in Bronckhorst. Foto: Kirsten Remerie

Burgemeester Marianne Besselink, jeugdburgemeester Lisa Ankersmit en Hanneke Kruissink van Meedoen in Bronckhorst. Foto: Kirsten Remerie

‘Doe vooral iets wat je heel leuk vindt!’

Algemeen

Vrijwilligers in Bronckhorst bescheiden

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – Wat betekent vrijwilligerswerk voor de gemeente Bronckhorst en doen burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester Lisa Ankersmit daar ook aan? Zij spraken erover met Hanneke Kruissink, de initiatiefnemer van het gesprek, die de website Meedoeninbronckhorst.nl beheert en hiervoor allerlei vrijwilligersorganisaties en verenigingen uitnodigt om informatie te delen.

Burgemeester Marianne Besselink
De uitreiking van de prijs Vrijwilliger van het Jaar geeft aan hoe belangrijk vrijwilligerswerk in Bronckhorst is. “We weten dat er zeker ruim 7500-8000 inwoners vrijwilligerswerk doen. Dat is best veel. Daar moet je nog bij bedenken dat dat door corona minder is geworden. Daarvoor waren het er nog meer.” Veel activiteiten werden geschrapt en daardoor stopten vrijwilligers tijdelijk of definitief. “Dat is natuurlijk buitengewoon jammer, want zij betekenden ongelooflijk veel. Als vrijwilligers van de clubs in Bronckhorst voor een dag of een week zeggen: ‘We doen ons vrijwilligerswerk niet meer’, dan durf ik wel te zeggen dat de samenleving ontregelt. Zo belangrijk is de inzet van vrijwilligers.”

“Sommige mensen hebben niet het idee dat ze vrijwilligerswerk doen of vinden dat anderen net zo veel doen”, zegt de burgemeester. “Standaard bij de prijsuitreiking van Vrijwilliger van het Jaar in Bronckhorst is het antwoord: ‘Maar er zijn mensen die veel meer doen!’. Wat hoort bij vrijwilligers is een soort bescheidenheid. Ik vind dat mooi en bijzonder.” Naast deze prijs is er een provinciale en landelijke vrijwilligersprijs én de lintjesregen. “Het zijn sporters en excellente wetenschappers die in aanmerking komen, maar het grootste gros van de lintjes gaat naar mensen die vrijwilligerswerk doen en ook heel lang.”

Burgemeester Besselink is vrijwilliger van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. “Ik ben sinds 20 juni 2019 voorzitter van de NOV. Ik draaide een half jaar mee achter de schermen. Het klikte, ik werd voorgedragen en de leden kozen.” Ook zat ze tot voor kort in de oudercommissie van school. “Maar ik heb eigenlijk mijn hele leven wel vrijwilligerswerk gedaan. Ik was hulptrainer bij een gymvereniging, ik collecteerde, draaide vakantiekampen en zat in het bestuur van een sportvereniging en politieke partij.”

“Wat ik vanuit mijn rol als burgemeester in Bronckhorst probeer te doen, is mensen te waarderen en stimuleren voor het vrijwilligerswerk wat ze doen.” Ook biedt de gemeente bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via een opleiding en het doen van vrijwilligerswerk een betere kans op de arbeidsmarkt. Hanneke: “Ik denk dat je als burgemeester in de rol van vrijwilliger een voorbeeldrol hebt en dat je echt mensen enthousiast kan maken, laten zien dat het echt erg leuk is om met elkaar te werken.”

NOV stimuleert vrijwilligerswerk voor vrijwilligersorganisaties, legt de burgemeester uit. “Voor hele grote organisaties zoals Natuurmonumenten, NOC*NSF, maar ook hele kleine organisaties die zich vanuit een dorpshuis inzetten, lokaal dus. Het is een heel breed palet. De NOV doet aan belangenbehartiging, onder andere door het regelen van gratis Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG) voor (sport)clubs, het zoekt wet- en regelgeving uit en biedt hulp bij praktische zaken zoals het openen van bankrekeningen. Verder geeft de vereniging tips en adviezen, en verzorgt trainingen voor lid-organisaties.” 2021 was het Nationaal Jaar van de Vrijwilliger, maar vanwege corona moest het programma behoorlijk aangepast worden, net als alle vrijwilligerswerk. “We hebben veel cursussen online gedaan, expedities noemden we dat, waar iedereen zich op kon inschrijven, ter inspiratie en ondersteuning.”

NOV heeft het samen met deelnemers zoals de Nationale Jeugdraad en gemeenten voor elkaar gekregen om vrijwilligerswerk op de kaart te zetten bij de kabinetsonderhandelingen. “Het ging met name om maatschappelijke diensttijd om meer jongeren bij vrijwilligerswerk te betrekken. Het is met verdubbeld budget in de kabinetsplannen gebleven.” NOV probeert ook de regeldruk tegen te gaan. “Iedereen snapt dat als jij een grote voetbalvereniging runt, dat dat goed op orde moet zijn, maar als je ‘Samen tafelen’ een keer in de maand wil organiseren, is het prima met een lichte administratieve lastendruk te doen.”

Jeugdburgemeester Lisa Ankersmid
Lisa Ankersmid had een hele sterkt pitch en werd jeugdburgemeester. “Ik vind het heel leuk en ik leer er ook veel van”, vertelt ze. Als jeugdburgemeester is Lisa leider van het kinderparlement, dat een aantal keer online is samengekomen. “Je komt op een idee en die kunnen dan ook uitgevoerd worden, dan leid je dat helemaal. We hebben het gehad over Buddy-to-Buddy, de natuur, school en kerk. Dat alles dichtbij is.” Dit betrof de omgevingsvisie. “Als wij zeggen, school en de winkel is nu dichtbij, dan kunnen ze er iets aan gaan doen om dat zo te houden.” Het kinderparlement wil graag dat de natuur om hen heen, niet alleen saaie bossen zijn, waar niets gebeurt, maar dat je er in kan. Al blijft sommige natuur echt voor de natuur en speciale vogeltjes. “Verder hebben we nog niet echt een concreet plan, maar wel veel om over na te denken.”

Lisa kent vrijwilligers, zoals haar trainers. “Ik sport bij de voetbal en bij turnen.” Daarnaast doet ze er vrijwilligerswerk. “Met gym krijgen we loten mee van de Grote Clubactie, die gaan we dan verkopen langs de deuren, we houden een flessenactie en verkopen tulpen en oliebollen.” Ook doet ze mee met de kinderpostzegelactie. “Postzegels en andere spullen verkopen. Dat is voor groep 7 en 8. En bij ons in het dorp zit Maria Postel waar ouderen wonen. Mijn bonusmoeder werkt daar als receptioniste en daar kom ik soms rummikub spelen of pesten met de ouderen. Leuk en gezellig.”

“Nou ja, doe vooral iets wat je heel leuk vindt!”, geeft Lisa als tip. “Doe bijvoorbeeld iets met mensen of ouderen. Of in de natuur, bomen of plantjes planten.”

Meedoeninbronckhorst.nl Hanneke Kruissink
“Het beheren van de website www.meedoeninbronckhorst.nl is mijn werk. Ik doe dit voor de Stichting Meedoen in Bronckhorst”, legt Hanneke Kruissink uit. “Ik heb toen onze kinderen op de lagere school zaten veel vrijwilligerswerk voor school gedaan. Onder andere het naaien van toneelkleding voor de jaarlijkse toneelavond. Dat hoort erbij, vind ik eigenlijk. Verder doe ik als vrijwilliger losse klussen, zoals bij de volksfeesten en Proef Keppel.” Met het plan ‘Samen tafelen’ liep ze al een tijd rond. “Samen met Bouwien Wieringa zijn we hiermee in 2019 gestart, maar het werd vanwege corona lastig. We starten nu weer in april.”

Hanneke vindt het wel interessant om te zien wat er met vrijwilligers gebeurt en hoe belangrijk ze zijn geworden. “Dat vind ik soms ook wel lastig, want dan denk ik, dit waren ooit banen, maar van de andere kant vind ik het fantastisch dat er zoveel mensen zijn die wat voor een ander willen doen.”

Hanneke is degene die organisaties, verenigingen en stichtingen benadert om hun informatie op te website te plaatsen. “Ik probeer ze enthousiast te maken daarvoor en ik verzorg het nieuws en de agenda. Mensen bellen of mailen met vragen, als ze iets zoeken. Dan help ik ze ermee, of ik verwijs ze door naar het sociaal team, dat komt ook veel voor.”

“Eigenlijk iedereen die binnen onze gemeente vrijwilligerswerk zoekt, kan op de vrijwilligersvacaturebank kijken. Organisaties die bij ons een account aanmaken, of hebben, kunnen vacatures plaatsen. En, wat de burgemeester ook al aangaf, door corona zijn veel mensen weggegaan, vooral wat oudere vrijwilligers. Die komen niet zomaar weer terug.”

Een account aanmaken is nodig om iets te plaatsen. “Om te reageren kan iedereen mij mailen”, zegt Hanneke. “Of je kan contact opnemen met de organisatie die de vacature erop heeft geplaatst. Daarom vragen we ook of ze een account aanmaken, dan worden de gegevens goed neergezet en bijgehouden.” Regelmatig is er controle van deze gegevens.

“Met de speciale rubriek in Contact kwamen de vrijwilligers in de schijnwerper te staan met wat zij doen voor de gemeente, organisatie, vereniging of hun club. In het kader van het Nationaal jaar van de vrijwilliger zijn we de rubriek vrijwilliger in de schijnwerper gestart. Wij vonden dat we weinig hoorden over de vrijwilligers en wilden hiermee ook anderen enthousiasmeren.” Het is moeilijk om (jongere) vrijwilligers te vinden, weet Hanneke. “Wij kunnen daar met Meedoeninbronckhorst.nl bij helpen. Komende tijd gaan we onze website uitbreiden met meer informatie over en voor vrijwilligers en organisaties en verenigingen.”

“We willen meer over vrijwilligerswerk vertellen, op de website maar bijvoorbeeld ook bij bestuursvergaderingen. Zodat verenigingen en organisaties weten wat er is. Ik heb bij de NOV een training gedaan, ‘Zoektocht nieuwe gezichten’. Hier heb ik het een en ander geleerd over hoe we organisaties kunnen helpen met het maken van een plan om nieuwe vrijwilligers te werven. We kregen ook de tip om een vacatureladder te maken voor in de krant: een beknopt overzicht van enkele vacatures, die er dan weer voor zorgt dat mensen de website bezoeken voor nog meer vacatures.”

Meedoeninbronckhorst.nl wil steeds meer een platform worden waar ook informatie is te vinden op het gebied van vrijwilligers en vrijwilligerswerk. “Nu staan er alleen nog vacatures op, we gaan ook kijken of er cursussen zijn voor vrijwilligers.” De NOV biedt ook trainingen aan organisaties, waarbij vrijwilligers inzicht kunnen krijgen in hun rol en welke vrijwilligers nog gezocht moeten worden. Om gebruik te kunnen maken van de diensten van de NOV moet je wel lid worden. Informatie hierover vind je op de site van NOV. Vacatures voor Bronckhorst staan op de website van Meedoen in Bronckhorst.


nov.nl

vrijwilligerswerk.nl

meedoeninbronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant