Brandweer gealarmeerd voor een grote brand in een partycentrum aan de Zomerweg in Drempt. Foto: News United / 112 Achterhoek-nieuws

Brandweer gealarmeerd voor een grote brand in een partycentrum aan de Zomerweg in Drempt. Foto: News United / 112 Achterhoek-nieuws

video

Grote brand zalencentrum Achter-Drempt

Algemeen

Grote saamhorigheid bij buren die huis moeten verlaten

Door Liesbeth Spaansen

ACHTER-DREMPT – Hoge hekken omheinen het perceel van wat er nu nog over is van het partycentrum met snackbar en woonhuis aan de Zomerweg in Achter-Drempt, waar dinsdagochtend 1 februari een flinke brand woedde. Passanten kijken er beduusd naar.

Via het twitteraccount van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland werd bekend gemaakt dat de brand aan de Zomerweg uitslaand was en het zou gaan om de achterzijde van het café, waaraan de woning is. Echter, de brand werd al direct na aankomst van de eerste hulpdiensten opgeschaald naar zeer grote brand. Om 10.50 uur werd het sein brand meester gegeven. Het partycentrum en de aangrenzende woning moesten als verloren worden beschouwd. Er waren geen personen in het pand aanwezig. Achter-Drempt was vanaf die ochtend tot het begin van de avond afgesloten voor doorgaand verkeer.

Oscar Tutert, communicatieadviseur bij Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, vertelde: “Omstreeks 7.30 uur vanmorgen kregen wij bij de meldkamer in Apeldoorn een melding van een grote brand in Partycentrum Het Gouden Paleis in Drempt. Al snel bleek het niet alleen te gaan om een partycentrum, maar ook de aangrenzende woning. De brand sloeg fel om zich heen en verspreidde zich snel, dus werd groot opgeschaald. Helaas is het zo dat het partycentrum en de woning als verloren moeten worden beschouwd. De brandweer is vooral bezig met het nathouden van de omliggende woningen, en heeft de brand onder controle.”

Vanwege de enorme rookontwikkeling werd een NL-alert verstuurd, waarin het advies werd gegeven ramen en deuren te sluiten en eventuele ventilatie uit te zetten. “Omdat er eventueel sprake van is dat het dak asbest zou bevatten, wordt ook de noodzaak voor ontruiming in een groter gebied om de brand heen geïnventariseerd.” Hierbij werd gekeken naar welke straal de rook heeft, de rookontwikkeling, welke kant de rook optrok en om hoeveel woningen het zou gaan. Daarvoor werden in de rook metingen gedaan.

De brand werd opgeschaald van middelbrand, via groot en zeer groot tot grip-incident. “Dat geeft wel aan hoe groot de brand is, dan verandert de beslisstructuur. Dan komen alle disciplines ter plaatse voor overleg.”

Over de oorzaak van de brand kon adviseur Tutert op dat moment nog niets zeggen. “Dat is onbekend. Het is ook altijd de vraag of de oorzaak achterhaald kan worden, want de brand is fel en intens, dan wordt het vaak lastig.”

Blusvoertuigen, een hoogwerker en diverse eenheden voor de waterwinning en logistiek waren ter plaatse. Brandweereenheden uit de wijde omtrek waren aanwezig, met name uit Vorden, Hengelo, Steenderen, Doesburg, Giesbeek, Wehl, ‘s-Heerenberg, Brummen en Dieren, onder het commando van post Doetinchem.

De brandweer vervolgde de werkzaamheden met nablussen en sloopwerkzaamheden, waar ook rook bij vrij kwam. Het advies om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te laten, bleef daarom van kracht. Er kwamen steeds opnieuw vlammen uit het dak. “Tijdens het nablussen ontstaan er kleinere vuurhaardjes in bepaalde hoeken van een pand. Het vuur is vaak heel groot, en bij het blussen verspreiden die brandhaardjes zich.”

Om de enorme brand te kunnen blussen, werden slangen van zeker twintig centimeter doorsnede uitgerold, vanaf Drempt via de Zomerweg, Pastoor Blaisseweg en de Eekstraat naar het IJsselstrand om water uit de IJssel te halen. “De waterputten zijn waarschijnlijk niet voldoende geweest”, vertelt Hans de Voer, wijkagent Steenderen.

Buren saamhorig
Burgemeester Marianne Besselink sprak deze ochtend in ‘t Hessenhuus, het dorpshuis van Achter-Drempt tegenover het in brand staande partycentrum, met omwonenden die hun huis op last van de brandweer moesten verlaten. Ze luisterde aandachtig naar de aanwezigen. “Dat is het minst wat je kunt doen”, zei ze. “Hoe verder, dat weet ik nog niet. Ik ben zelf nog niet van alles op de hoogte, maar ik word straks bijgepraat. Eerst moet alles onderzocht worden en veilig zijn, zoals of er wel of geen asbest is vrijgekomen.”

“Groot compliment voor de buurt, dat vind ik echt”, zei mevrouw Anja Straatman. “Iedereen is er voor elkaar, iedereen kijkt even of iedereen in huis of al buiten is, of iemand hulp nodig heeft. Een mevrouw die slecht ter been is, die liep meteen al met iemand aan de arm. Ja, iedereen zorgt voor elkaar. Nu hebben we altijd al een grote samenhang in onze straat, maar dit drukt je nog even met de neus op de feiten. En Peter Wittebol die meteen de boel opengooit met koffie en eten.”

Buurtbewoner maar ook beheerder van het dorpshuis Peter Wittebol serveerde koffie, thee, broodjes en tosti’s aan buren, waarvan een groot aantal vanwege hun haastig vertrek, nog niet eens had ontbeten. De buren waren met elkaar in gesprek en keken veelvuldig op hun mobiele telefoon waar foto’s, filmpjes en berichten over de brand werden gedeeld. Ook hadden wat buren de laptop mee om aan het werk te kunnen.

“De overburen waren eerst bij ons aan het schuilen, maar daarna moesten wij ook ons huis uit”, vertelde buur Ceciel Bremer. “Ik merkte de brand op toen ik buiten stond, mijn man ging naar het werk om 7.15 uur. Bij ons kun je er precies tussendoor kijken en toen zagen we het al.” Ze liet een foto zien, waar hoge vlammen op te zien zijn. Haar man belde de brandweer. “Ze wisten het al en kwamen eraan, maar we hoorden nog niks en er was al behoorlijk wat te zien.”

Mevrouw Gerda Hakvoort woont naast het partycentrum. Ze hoorde om 6.30 uur een knal en dacht dat de achterdeur opnieuw was dichtgevallen. Toch bleef ze gerommel horen. “Om 7.15 uur kwam mijn man terug en die zei dat het café in brand stond”, vertelde ze, buiten in de regen. “Toen stond ook de brandweer aan de deur dat we eruit moesten.” Ze is blij dat hun huis niet in de rook staat. “Rook en asbest, ik hoorde van andere buren dat daar vlokken en van alles in de tuin lag.” Ze is nog wel snel de sleutel van de pastorie gaan halen, daar konden buren ook naartoe voor koffie.

Het is de tweede keer dat de familie Hakvoort brand meemaakt bij het naastgelegen partycentrum. “In 2017 was dat. Ik was 65 en had twee avonden van tevoren een feestje gehad in het partycentrum. Een paar dagen later was er brand, maar we hoefden toen het huis niet uit. Nu is het echt een grote brand.”

Achterbuurvrouw Trees Beuwer hoorde verschillende knallen. “Het is de derde keer dat er brand is, in 2011 en 2017 en nu weer. Ik woon hier al vanaf 1972”, verzuchtte ze. “Toen ik naar buiten keek, kwamen de vlammen er volop uit. Ik moest ook van de brandweer naar buiten, al kijk ik regelmatig om de deur naar de hondjes.”

Opruimwerkzaamheden
De stroom was gedurende de ochtend tot het middaguur afgesloten. Het transformatiehuisje staat dichtbij het pand dat in brand stond. Rond 14.00 uur schaalde de brandweer af. Een aantal eenheden gingen weer retour kazerne. De sloopwerkzaamheden aan het pand gingen verder, waarbij een eenheid van de brandweer toezicht hield op eventuele kleine brandhaarden tussen het puin.

Oorzaak van de brand blijft nog onbekend. “De technische recherche, forensische opsporing en mensen van de brandweer die de oorzaak kunnen achterhalen, kunnen vanwege instortingsgevaar nog niet naar binnen voor onderzoek”, vertelde Hans de Voer aan het einde van de dinsdag. “Wel is asbest gevonden en aan de Kruijsakker is direct gestart met opruimen daarvan. Door de regen is het niet weggewaaid, dat is een voordeel in deze situatie. De direct omwonenden, zoals bewoners van deze straat, konden daarom ook nog niet naar huis. De buren van verderop wel.”

Wijkagent Hans de Voer vertelde vrijdagmiddag nog niets te kunnen zeggen over een oorzaak. “Het gebouw is niet veilig voor groot onderzoek.” Ook weet hij niet of het pand zal worden herbouwd. “Het is nog niet duidelijk hoe de eigenaren verzekerd zijn en wat hun plannen zijn.”

Hulpverlening gewaardeerd
“De hulpverlening vanuit de gemeente is prima, dat wordt zeer gewaardeerd”, liet buur Ceciel Bremer aan het einde van die week weten. “Woensdagavond 2 februari verzorgde de gemeente Bronckhorst een digitale bijeenkomst voor omwonenden, met burgemeester Marianne Besselink en vertegenwoordigers van Openbare Orde en Veiligheid en de Omgevingsdienst Achterhoek. Iedereen die asbest in de tuin heeft liggen, gaat natuurlijk zijn verzekering bellen, maar de gemeente heeft een voorstel gedaan voor een gezamenlijke aanpak. We kunnen mailen naar de gemeente voor meer informatie als daar behoefte aan is. De burgemeester heeft gezegd: ‘Niemand hoeft er een boterham minder om te eten, ook als je niet of niet voldoende verzekerd bent.’ Dat neem een hoop stress weg.” Een groep omwonenden die dezelfde verzekeraar heeft, is door hun verzekeraar al in een gezamenlijke bijeenkomst bijgepraat.

De gemeente heeft al veel roet- en asbestdeeltjes laten verwijderen, grotendeels op de openbare weg, fietspaden en stoepen. “Een aantal groenstroken van de gemeente en alle tuinen van buurtbewoners moeten nog, daar zijn gele linten omheen gespannen. Asbest opruimen mogen wij uiteraard niet zelf. Er komt een gespecialiseerd bedrijf met medewerkers die helemaal zijn ingepakt. Als ze klaar zijn, ontvang je per adres een vrijgaveverklaring. Wel zo fijn.”

Ceciel Bremer is blij met de hulp van Bronckhorst. “Woensdag 9 februari hebben we als omwonenden weer een bijeenkomst met de gemeente. Laten we hopen dat alle rommel snel is opgeruimd.”


Brandweer gealarmeerd voor een grote brand in een partycentrum aan de Zomerweg in Drempt. Foto: News United / 112 Achterhoek-nieuws


De brandweer is nog druk met blussen. Foto: Liesbeth Spaansen

Over de oorzaak is nog niets bekend.


Brand in zalencentrum aan de Zomerweg in Achter-Drempt. Foto: Achterhoek Nieuws
Brandweer gealarmeerd voor een grote brand in een partycentrum aan de Zomerweg in Drempt. Foto: News United / 112 Achterhoek-nieuws
De brandweer is nog druk met blussen. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Oscar Tutert, communicatieadviseur bij Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Bluswerkzaamheden van brandweerkorpsen uit de regio Noord- en Oost-Gelderland in Drempt. Foto: Liesbeth Spaansen
Restanten van het partycentrum omgeven door hekken. Foto: Liesbeth Spaansen
Asbest opruimen mogen de bewoners uiteraard niet zelf. Er komt een gespecialiseerd bedrijf voor. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant