De eerste studio van Radio Ideaal, dertig jaar geleden, in de garage van Dennenlust. Foto: Archief Radio Ideaal

De eerste studio van Radio Ideaal, dertig jaar geleden, in de garage van Dennenlust. Foto: Archief Radio Ideaal

Radio Ideaal: van etherpiraten naar multimediaspecialisten

Algemeen

Dertig jaar met alleen vrijwilligers gedraaid

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM/LOCHEM – Woensdag 15 december viert Radio Ideaal haar dertigjarig jubileum. Een mooi moment om daar aandacht aan te schenken, vond René Regelink. De geboren en getogen Zelhemmer die nooit wegging, al werkt hij in Lochem, was een van de negen initiatiefnemers van de omroep. Hij is nog steeds actief vrijwilliger en vicevoorzitter. “We waren voormalige radiopiraten en na een politie-inval gestopt met uitzenden. We hebben de koppen bij elkaar gestoken, omdat de politie aangaf dat als we doorgingen met radio maken, we een andere weg moesten bedenken. Toen zijn we in 1991 voor de gemeente Zelhem gestart met Radio Ideaal en nu na dertig jaar zijn we multimediaal.”

Een jaar gebruikt de omroep een dubbele garagebox bij voormalig centrum Dennenlust. “Daarna werd het afgebroken, het cultureel centrum ging toen dicht”, weet René nog goed. In het nieuw gebouwde cultureel centrum De Brink werd voor de nieuwe studio ruimte gereserveerd op de bovenverdieping, maar door de vele trappen om boven te komen, was het niet toegankelijk voor iedereen. “Toen hebben we in 1992 dit huidige pand (Stationsstraat 32a in Zelhem, red.) kunnen huren van de gemeente. Er stonden alleen een paar buitenmuren, een houten zolder en een dak erop. Dit hebben we compleet verbouwd tot studioruimte.”

In 1997 moest er weer worden geklust, het dak was lek. “In 2007 of 2008 hebben we het pand gekocht van de gemeente. We waren toen inmiddels lokale omroep voor de gemeenten Zelhem, Hengelo en Steenderen. Na de gemeentelijke herindeling naar Bronckhorst kwamen ook Vorden en Hummelo-Keppel erbij.”

In 2018 is het pand verbouwd tot wat het nu is: beneden een grote studio voor alle live-uitzendingen en een kleinere studio voor opnames, boven een kleine studio en vergaderruimte. “Zeker met corona is die ruimte te klein en we vergaderen daarom online of soms bij een van onze oud-medewerkers, waar een groep van veertig mensen kan samenkomen.”

Radio Ideaal zendt sinds de overname van stichting Achterhoek FM in Lochem ook in de gemeente Lochem uit. Zaterdagmorgen, één keer per twee weken zijn de burgemeesters van Bronckhorst, Marianne Besselink en van Lochem, Sebastiaan van ’t Erve, in de uitzending om te praten over hoe het er voor staat wat betreft coronamaatregelen. “In Lochem zijn ook gesprekken over de politiek, met een technicus, presentator en politicus.”

Radio Ideaal heeft 24 uur per dag, zeven dagen in de week uitzendingen in Bronckhorst en Lochem. Er is recent een kleine studio in het oude stadhuis van Lochem ingericht, waar ook programma’s worden gemaakt die in beide gemeenten worden uitgezonden.

Voor de programmering wordt sterk ingezet op doelgroepen. “Een vereiste voor een lokale omroep is, dat je voorziet in een heel breed pakket aan programma’s. Overdag, de hele week door, hebben we een horizontale programmering en op de avonduren van 18.00 tot 23.00 uur zijn er live programma’s met kerkelijke muziek, blaasmuziek, rock, country, jongeren, soul en Nederlandstalige muziek.”

Voor de overige uren wordt gebruik gemaakt van een automatiseringssysteem, waarmee programma’s van te voren worden opgenomen. Dit kan vanuit de studio zijn of vanuit huis, waarvoor een thuis-set, een laptop en een microfoon werd aangeschaft. “Het klinkt dan alsof ze in de studio zitten”, legt René de investering uit die in coronatijd is gedaan met behulp van onder andere de financiële steun vanuit de Lionsclub Bronckhorst in 2020. Gelukkig kwam er ook steun vanuit het Steunfonds voor de Journalistiek, in verband met teruglopende inkomsten van advertenties. “Verenigingen en stichtingen hadden geen activiteiten toen. Het hele sociale leven lag stil.”

Ook in 2021 is vanuit de Lionsclub Bronckhorst geld gedoneerd, nu vanwege het jubileum. “We hebben dat geld gebruikt voor de aanschaf van een jingle-pakket. Tussen een paar platen door draaien we bijvoorbeeld: ‘Dit is Radio Ideaal’ of ‘Dit is het nieuws op Radio Ideaal’. Die opnamen worden bij een speciaal bedrijf gemaakt, dat besteden we zelf uit.”

Dertig jaar met vrijwilligers
“Hoe doen we dat? Om de boel aan het draaien te houden verkopen we reclame en krijgen we vanuit de overheid, via de gemeente, geld. Voorheen was dat kijk - en luistergeld, tegenwoordig de lokale opslag.” De omroepen moeten wel aan eisen voldoen, bijvoorbeeld om in meerdere gemeenten de lokale omroep te zijn. “Wij zenden uit in Bronckhorst en Lochem en werken ook met Regio8 samen.”

Daarnaast worden steeds meer eisen gesteld aan een toereikend aanbod aan nieuws. “Dat kun je niet meer alleen met vrijwilligers, die hebben ook werk of gaan naar school. Daarom is een betaalde kracht nodig, een zzp’er, de eerste in dertig jaar”, is René zich bewust. “Je wilt door, we brengen vandaag het nieuws van gisteren, en willen het nieuws van vandaag brengen. We hebben goede nieuwslezers, maar we kunnen altijd vrijwilligers gebruiken. Het nieuws moet herschreven worden naar een kort en krachtig nieuwsbericht.” De functie van penningmeester is eveneens vacant.

Door het driejaarlijkse luisteronderzoek, is duidelijk geworden dat er veel mensen naar Radio Ideaal luisteren. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. “We zijn trots op onze medewerkers, waar we elk jaar een feest voor houden, behalve dit coronajaar. Vanwege het jubileum geven we een attentie, we hebben dit jaar honderd pakketten nodig.”

De huidige studio van Radio Ideaal in Zelhem. Foto: René Regelink
De tijdelijke opslag/studio van Radio Ideaal tijdens de verbouw van de studio in Zelhem. Foto: Archief Radio Ideaal

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant