In de mist aan het werk in de boomgaard van Massink. Foto: Frank van Heijst
In de mist aan het werk in de boomgaard van Massink. Foto: Frank van Heijst

Singels langs boomgaard van Massink kunnen er weer tegen

Algemeen

STEENDEREN - De houtsingels langs de notenboomgaard van Massink in Steenderen kunnen er weer even tegen. Dankzij een 25-tal vrijwilligers die op zaterdagmorgen 11 december vroeg begonnen met ‘groot onderhoud’.

Nog vóórdat de zon opkwam stonden zij op de hoek Bronkhorsterweg/Prins Bernardlaan klaar om aan het werk te gaan. Na een korte werk- en veiligheidsinstructie en koffie met koek begon het ‘afzetten’ (snoeien) van de houtsingels langs de boomgaard. Alleen de struiken werden gesnoeid, de gelderse roos bleef ongemoeid net als wat ‘overstaanders’. Dit zijn bomen die boven de struiken van de singel uitkomen en zich tot grote bomen kunnen ontwikkelen. Ook de struiken die over de naastgelegen zandweg heen groeiden werden bijgewerkt.
Dit snoeiwerk moet bij houtsingels periodiek gebeuren om ze in stand te houden. Door de struiken periodiek fors terug te snoeien tot circa 20 cm boven de grond gaan ze weer opnieuw uitlopen, zodat er over een paar jaar weer een dichte singel staat.
Het werk is gedaan door vijf motorzagers en voor de rest handzaagwerk en knippen met snoeischaren. De afgezaagde takken zijn verzameld en klaargelegd voor versnipperen; de houtsnippers worden later afgevoerd naar de biomassa-centrale van For Farmers in Lochem.
In verband met de coronasituatie was er na afloop geen samenzijn in de Ieskeet. Maar Frans verraste alle helpers in het veld met broodjes knakworst.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden