De jeugd geniet direct na de opening van het nieuw gerealiseerde trekpontje. Foto: Luuk Stam

De jeugd geniet direct na de opening van het nieuw gerealiseerde trekpontje. Foto: Luuk Stam

Trekpontje in park De Bleijke geopend: ‘Heel romantisch’

Algemeen

Speelobject is volledig bekostigd vanuit het Univé Oost Fonds

Door Luuk Stam

HENGELO – Veel vrolijke kindergezichten vrijdagmiddag in het Hengelose Cool Nature Park De Bleijke. De jeugd neemt hier deze middag het nieuwe trekpontje in het park officieel in gebruik. Namens de gemeente Bronckhorst verricht gebiedsambtenaar Willy Toonk samen met een vijftiental kinderen de feestelijke opening. Nadat het pontje met een fles champagne officieel gedoopt is, maken de jonge aanwezigen met veel enthousiasme de eerste overtocht. 

De komst van een trekvlot of pontje was een al jaren bestaande wens van de stichting Cool Nature Park De Bleijke. “Het is al ontstaan in de tijd dat wij andere Cool Nature-parken in Nederland bezochten om ideeën op te doen voor ons park”, vertelt bestuurslid Mechteld Van Doorn-Beemer. “We wilden iets dat we op het water neer konden leggen en waar de kinderen lol van konden hebben. Dat is nu gelukt, daar zijn we heel blij mee.”

In eerste instantie bouwden de vrijwilligers samen met de jeugd zelf een vlot dat destijds ook daadwerkelijk in het water kwam te liggen. Het zelfgemaakte speelobject was echter geen lang leven beschoren. Er moest – wilde de stichting deze langgekoesterde wens daadwerkelijk in vervulling laten gaan – een professioneel trekpontje komen. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk en al helemaal niet goedkoop. De nu aangelegde variant kost 5.000 euro. 

Dat geld is er gekomen dankzij het Oost Fonds van verzekeraar Univé. Vorig jaar kreeg de Hengelose stichting de bijbehorende cheque al uitgereikt. In het fonds is jaarlijks 50.000 euro beschikbaar voor de realisatie van lokaal-maatschappelijke initiatieven in de Achterhoek, Twente en de Liemers. Alleen op zichzelf staande projecten komen in aanmerking voor een bijdrage. Zo’n project moet met het geschonken bedrag geheel gerealiseerd kunnen worden. 

Voor dit jaar koos het fonds uit in totaal ruim 350 projectaanvragen zeven winnaars, waaronder dus het trekpontje in het Hengelose park. “Zo’n pontje vonden wij een mooi idee, heel romantisch”, reageert Harry Spekschoor, die vanuit de ledenraad van het Oost Fonds bij de opening aanwezig is. “Het is ook helemaal van hout en past goed in de natuur. Wat ook meespeelde in onze beoordeling, was dat de ouderen uit het nabijgelegen woonzorgcentrum hier ook in het park komen. Die verbinding tussen jong en oud, die sprak ons aan.” 

De leden van de stichting Park de Bleijke zijn maar wat blij met de donatie en spreken deze middag dan ook meermaals hun dank uit richting Univé. De stichting is bij het beheer en onderhoud van het park volledig afhankelijk van subsidies, giften en vrijwilligers. De voorbije jaren is het park steeds verder ontwikkeld. Zo is de wasstoep aan de rand van het water eind 2019 compleet vernieuwd en kreeg het karakteristieke bleekhuisje uit 1750 een opfrisbeurt. Ook kwam er begin vorig jaar een ‘Blije Benen Bungel Bank’ in het park te staan.

De jeugd geniet direct na de opening van het nieuw gerealiseerde trekpontje. Foto: Luuk Stam
Het nieuw gerealiseerde trekpontje. Foto: Luuk Stam

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant