Muurschilderingen in de Hengelose Remigiuskerk zijn het Vijftigste Sleutelwerk van Gelderland. Foto: Hans Wijninga

Muurschilderingen in de Hengelose Remigiuskerk zijn het Vijftigste Sleutelwerk van Gelderland. Foto: Hans Wijninga

Muurschilderingen in de Hengelose Remigiuskerk krijgen een grote pluim

Algemeen

Hengeloërs trots op erkenning als Gelders Sleutelwerk

Door Marjan Smeitink

HENGELO/REGIO - Kunstkenners, concertbezoekers en kerkgangers kenden ze natuurlijk al: de prachtige, laatmiddeleeuwse muurschilderingen in de Hengelose Remigiuskerk. Deze week koos een team kunsthistorici de muurschilderingen tot het Vijftigste Sleutelwerk van Gelderland. De Hengeloërs zijn blij met deze bijzondere erkenning. ‘Terecht!’

De Provincie Gelderland gaf Erfgoed Gelderland de opdracht om op zoek te gaan naar de vijftig belangrijkste voorwerpen uit de Gelderse kunstgeschiedenis: de Sleutelwerken. Kunstobjecten die belangrijk zijn geweest in de Gelderse kunstgeschiedenis. De kunsthistorici van Erfgoed Gelderland stelden een lijst van 49 objecten op van 1340 tot nu, met onder meer schilderijen van Piet Mondriaan en Dick Ket, gebrandschilderde ramen van Jan Toorop, een sieradenkistje van de Hertogin van Gelre en een handgemaakte jurk van Iris van Herpen. De Gelderse bevolking mocht zelf voorstellen doen voor Sleutelwerk nummer vijftig.

Erik Schuerink van de Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk: “Wij vonden dat wij een heel goede kandidaat in huis hadden voor deze eervolle titel. Onze muurschilderingen zijn voor veel Hengeloërs heel gewoon. Maar gasten van buiten de regio zijn altijd blij verrast. Dit soort prachtige middeleeuwse schilderingen kun je dus gewoon in de Achterhoek zien! Deze erkenning door de experts van Erfgoed Gelderland doet ons veel plezier.”

Peter Drenth, gedeputeerde cultuur en erfgoed van de provincie, was blij verrast door de uitstekende inzendingen van het publiek voor het Vijftigste Sleutelwerk. “De Gelderse bevolking heeft hart voor haar kunstschatten en koestert ze zorgvuldig. De Gelderse kunst is uitgewaaierd over de hele wereld, sommige kunstwerken worden bewaard in het Louvre of de Hermitage, maar het uiteindelijke Vijftigste Sleutelwerk is gewoon heel dichtbij. In Hengelo Gelderland.”

De Hengelose muurschilderingen stammen uit het begin van de vijftiende eeuw en zijn waarschijnlijk gemaakt door een talentvolle monnik van het Doetinchemse klooster Bethlehem. Ze stellen de twaalf apostelen en een aantal heiligen voor. In de Reformatie zijn ze overgeschilderd. De toenmalige Protestanten hadden weinig op met de ‘Roomse plaatjes’. In 1911 zijn ze ontdekt onder een laag witkalk en snel weer ondergekalkt. Later in de twintigste eeuw zijn ze zorgvuldig blootgelegd en nu zijn de Hengeloërs er terecht trots op.

Erik Schuerink, van de Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk: “Wij nodigen iedereen uit om te komen kijken naar dit Gelderse Sleutelwerk. Jammer genoeg hebben wij onze activiteiten even stil moeten leggen vanwege corona, maar we hopen in het nieuwe jaar snel de deuren weer te kunnen openen. En natuurlijk zijn de muurschilderingen ook gewoon zichtbaar tijdens de kerkdiensten.” Kijk voor meer informatie over de Vijftig Gelderse Sleutelwerken en de Hengelose muurschilderingen op de site.


collectiegelderland.nl/ sleutelwerken

Muurschilderingen op het koor in de Hengelose Remigiuskerk. Foto: Hans Wijninga.
Muurschilderingen in de Hengelose Remigiuskerk. Foto: Hans Wijninga
Muurschilderingen in de Hengelose Remigiuskerk. Foto: Hans Wijninga

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant