<p>Pulletjes (pas geboren steenuilen) Foto: Marc Lieverding</p>

Pulletjes (pas geboren steenuilen) Foto: Marc Lieverding

Minder broedsucces steenuilen rondom Steenderen in 2021

STEENDEREN - In het seizoen 2021 zijn vrijwilligers van de werkgroep Steenuilen van Het Steenders Landschap (HSL) een aantal keren op pad geweest langs de circa 180 nestkasten die zij beheren. Eerst om na te gaan welke van de nestkasten bezet waren en daarna om het resultaat van het broedsel te zien. Helaas zijn er in 2021 minder jonge steenuilen geringd rondom Steenderen dan in de twee voorgaande jaren. Het is nog niet duidelijk hoe dit komt. 

Na het broedseizoen is de balans opgemaakt: dit jaar zijn 134 jonge steenuiltjes gewogen, opgemeten en geringd. Dat zijn er fors minder dan vorig jaar toen er 180 geringd en ook minder dan in 2019 toen de werkgroep er 150 heeft geringd. Desondanks blijft het mooi dat er weer een aantal uiltjes uitgevlogen. In de natuur kan elk jaar fors verschillen, en dat geldt dus ook voor het broedsucces van steenuilen; hopelijk gaat de langjarige trend niet neergaand worden.

Het is nog niet duidelijk waardoor het lagere aantal dit jaar komt, daar heeft de werkgroep ook het landelijke beeld en het oordeel van de experts voor nodig. Dit jaar zijn namelijk wel meer eieren en bezette kasten aangetroffen in 52% van alle kasten die de werkgroep in beheer heeft. Maar hiervan zijn maar liefst 32 legsels met in totaal 97 eieren mislukt. Komt het door het koudere en natte voorjaar of liggen daar andere oorzaken aan te grondslag?

Helaas zijn ook dit jaar nestkasten aangetroffen die, ondanks de beveiliging, zijn leeggeroofd door marters of andere rovers. Die hebben het niet alleen voorzien op de eieren maar ook op de jongen: als die uitvliegen zijn ze kwetsbaar. Het is in die periode belangrijk om onder de nestkast wat oude dakpannen, takken, een pallet neer te leggen waar de jonkies onder weg kunnen kruipen. Ook is het verstandig om drinkbakken op het erf te voorzien van ondiepe plekken, gaas of jute, zodat de jonge uiltjes er weer uit kunnen klimmen. En: bind de kat een belletje om. Gelukkig zijn nagenoeg alle kasteigenaren zo betrokken bij het wel en wee van de uiltjes dat deze hulpmiddelen ook vaak onder de kast worden aangetroffen. In een aantal kasten hebben de werkgroepleden wat aanpassingen door kunnen voeren zodat de marter niet zomaar naar binnen kan. Dit lukt helaas niet in ieder type kast.

Er zijn ook dit jaar weer enkele ‘terugmeldingen’ ontvangen: dat betekent dat een dood steenuiltje is gevonden of een ouderdier in een andere nestkast in een ander gebied. De werkgroep Steenuilen kijkt alweer uit naar volgend jaar en hoopt dan op minder mislukte broedsels.


hetsteenderslandschap.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden