<p>De Offroadrit van Hamove had weer een prachtige route. Foto: Henk Teerink</p>

De Offroadrit van Hamove had weer een prachtige route. Foto: Henk Teerink

Veel deelnamers bij Offroad Rit Hamove

HENGELO - Meer dan duizend motorliefhebbers hebben afgelopen weekend hun hart kunnen ophalen bij de offroad-rit van Hamove. Deze rit die voor negentig procent voert over onverharde wegen, bospaden en akkerbouwgronden wordt al sinds 1992 gehouden in het laatste weekend van november. De rit is alleen voor de hobby-rijder dus er is geen wedstrijdelement.

Een offroad-motor is een motorfiets die speciaal is ontwikkeld voor het ruige terrein en onverharde wegen. Hij mag wettelijk en kan technisch ook rijden op verharde wegen maar dat is niet ideaal. In Nederland zijn nog maar weinig gebieden waar legaal offroad mag worden gereden. Die liggen voornamelijk in het oosten en zuiden van ons land.
De Hamove-rit stond ook open voor quads, waar steeds meer mee wordt gereden. Zowel de tweewielers als de quads moeten wel aan alle eisen voldoen waaronder een geldig kentekenbewijs, goede verlichting en een licentie van de KNMV.

Rondjes
De rijders kwamen niet alleen uit de Achterhoek maar uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland. De deelname was dit jaar alleen mogelijk via voorinschrijving. Zo wist de vereniging precies waar ze aan toe was.
Rond 10.00 uur gingen de deelnemers van start in een weiland schuin tegenover de Varsselse molen. Hamove had op kritieke punten, zoals gevaarlijke oversteekplaatsen verkeersregelaars ingezet die onmisbaar zijn bij een dergelijk evenement. De route door het prachtige buitengebied van Hengelo was dit jaar 55 kilometer lang. In het begin was het nog wat mistig. Warm was het zeker niet, maar dat hoort ook bij de tijd van het jaar. De deelnemers mochten het parcours zo vaak afleggen als ze wilden, tot uiterlijk 14.00 uur. De meeste rijders hielden het op enkele rondjes, maar anderen reden echt tot op het laatst door. De route had veel afwisseling en was voor iedereen goed te doen. Dat werd zeer gewaardeerd door de deelnemers. Na afloop nam menigeen nog een versnapering of drankje op het buitenterrein van de Varsselse molen.

Opruimen
Direct na de klok van twee gingen de vrijwilligers van de Hamove op pad om de gehele route op te ruimen. Onder hen ook een aantal loonwerkers die met hun materieel de zandwegen en akkers weer in oude staat herstelden. Ook de dag erna was er nog het een en ander op te ruimen op zowel de route als bij het clubgebouw. Die dag wordt door de opruimdienst de nationale harkdag genoemd.
Het bestuur was verheugd over het aantal deelnemers. Ook ging veel dank uit naar alle vrijwilligers die op allerlei manieren hun steentje hadden bijgedragen aan dit unieke jaarlijkse evenement.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden