Het team van Salon Reintjes: Diana, Kim, Geert, Bianca, Dorien en Karen. Eigen foto
Het team van Salon Reintjes: Diana, Kim, Geert, Bianca, Dorien en Karen. Eigen foto

Na 43 jaar sluit Salon Reintjes de deuren

Algemeen

‘We hebben altijd heel fijn gewerkt met alle mensen’

Door Liesbeth Spaansen

TOLDIJK – Geert (66) en Dorien (64) Reintjes hebben de moeilijke beslissing genomen om hun kapsalon aan de Zutphen Emmerikseweg in Toldijk te sluiten. “Het was niet vanzelfsprekend op deze niet alledaagse locatie. Toch zijn klanten ons trouw gebleven. Dat hebben we altijd zeer gewaardeerd.”

Geert en Dorien Reintjes leerden elkaar begin 1970 kennen in een kapsalon in Zevenaar. Op 28 februari 1978 startten zij samen Kapsalon Reintjes op de Nieuwstad in Zutphen. “Dorien 20 en ik 22 jaar. Dat was in die tijd nog erg jong om een zaak te beginnen”, lacht Geert.

Hun bedrijf groeide uit tot een salon met drie kapsters. “We woonden boven de zaak in Zutphen en verhuisden privé in 1983 naar Toldijk naast de huidige kapsalon, waar toen nog op maandag mensen werden geknipt door kapper Keurentjes uit Terborg.” Inmiddels kwam in de kapsalon in Zutphen een kleine haarwerkboetiek achter in het pand, maar die was snel te klein. In 1988 stopte kapper Keurentjes in Toldijk, werd de kapsalon verbouwd. Dorien startte 12 maart 1988 de Dames- en Herenkapsalon Reintjes in Toldijk. In de eerste maanden werkte zij met kapster Edith. “Veel van onze klanten kwamen mee uit Zutphen. De eerste tien jaar zonder afspraak bij de heren en er zaten ’s avonds 18.00 uur vaak nog tien mensen op de bank. Dan werd Geert gebeld en hij kwam dan snel vanuit Zutphen om de laatste klanten weg te helpen.”

In 1991 werd de kapsalon voor de tweede keer verbouwd, werd de ruimte veel groter, kwam een grote ruimte voor de Dames- en Herenkapsalon en aan de andere kant een Haarwerkboetiek met een aparte ingang.” Toen werd de kapsalon in Zutphen verkocht en kwam Geert op 1 oktober 1991 naar Toldijk. De langste tijd werkten Geert en Dorien met een vast team van kapsters. “Diana, Karen, Margo, Renate en Sabine. De laatste jaren nog steeds met Diana, Karen, Bianca en Kim.” Geert knipte in de Haarwerkboetiek nog veel klanten, vooral uit Zutphen, maar kreeg het steeds drukker met het haarwerk. “Uiteindelijk verhuisden veel heren naar Doriens kant.” Haarwerkboetiek Reintjes werd op 1 januari 2013 overgenomen door Dianne Roordink.

Door de ervaringsverhalen van de mensen in de Haarwerkboetiek die de chemokuren moesten ondergaan, stapte Geert twee keer op de fiets voor het goede doel, KWF Kankerbestrijding. “Dat was in 2012 en 2015. Ik trainde voor de Alpe d’HuZes elke woensdag en zondag vanaf november tot en met mei 3500 kilometer op de mountainbike. Geld inzamelen voor het goede doel is gelukt, totaal is er 22.500 euro naar de KWF gegaan door giften van cliënten en veel andere mensen. Het was een grote, maar emotionele uitdaging.”

Het ging het kapperspaar voor de wind, zij vierden verschillende jubilea. Totdat corona kwam. “De eerste lockdown was een lastige periode”, vertellen Geert en Dorien. “Dat was zeven weken. Gelukkig mochten we daarna weer open.” Toen kwam een tweede lockdown en moest weer de salon dicht. “In totaal zijn we achttien weken in een goed jaar gesloten geweest. We gingen toen al wel twijfelen of we zouden doorgaan. Je hebt de leeftijd niet meer om de schouders eronder te zetten, maar we wilden door voor onze klanten en vooral onze kapsters.”

Toch moesten ze de beslissing nemen om de kapsalon te sluiten. “Het was lastig om dit aan de kapsters te vertellen. Ik ga nog met plezier naar het werk, maar mijn gezondheid laat het niet meer toe“, aldus Dorien, al 49 jaar lang kapster. “Geert is vanaf 1 december 2021 pensioengerechtigd, dan is hij 52 jaar kapper geweest.”

Voor de toekomstige haarverzorging hebben alle klanten een kaartje meegekregen waarop staat waar Diana, Karen, Bianca en Kim hun knipwerkzaamheden zullen gaan vervolgen. “Wij zijn blij dat ze allemaal goed op hun plek komen!”

Geert heeft hobby aan de tuin en gaat straks wat meer mountainbiken. Dorien gaat het eerst wat rustig aan doen. “Ik wil in de toekomst als vrijwilligster misschien de terminale weer oppakken, maar dan niet meer de nachten maar overdag.”

“We hebben altijd heel fijn gewerkt met alle mensen. Vanaf dat we in Zutphen stonden en later met meer kapsters in Toldijk. We hadden daarom op 1 december een afscheidsreceptie in Den Bremer in Toldijk gepland. Onze jarenlange vaste klanten hadden hiervoor een uitnodiging gekregen, omdat we graag afscheid van hen wilden nemen. We hebben met hen veel goede gesprekken gehad en hebben zoveel mooie momenten beleefd. Helaas kan dat vanwege corona niet doorgaan. Zo wil je na bijna 44 jaar je bedrijf niet afsluiten”, is Geert Reintjes teleurgesteld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden