Werner Willemsen (Stichting Mooi Baak) en wethouder Paul Hofman openen het zonnepark De Baakermat met het onthullen van het informatiebord over de vorige bestemming van het terrein; de voetbalvelden van de Baakse Boys. Foto: Alice Rouwhorst

Werner Willemsen (Stichting Mooi Baak) en wethouder Paul Hofman openen het zonnepark De Baakermat met het onthullen van het informatiebord over de vorige bestemming van het terrein; de voetbalvelden van de Baakse Boys. Foto: Alice Rouwhorst

Zonnepark De Baakermat officieel in gebruik genomen

Algemeen

Voetbalveld Baakse Boys zorgt nu voor ander soort spanning

Door Alice Rouwhorst

BAAK - Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken lagen de voetbalvelden van de Baakse Boys na het samengaan met SV Steenderen tot SV Basteom er maar verlaten bij. Inmiddels staat er op de grasmat een nieuwe opstelling, die ook voor een heel ander soort spanning zorgt. De 5340 zonnepanelen op het terrein zijn de komende vijfentwintig jaar goed voor ruim twee miljoen kWh per jaar aan groene stroom voor ruim 700 huishoudens. Zaterdag 13 november was de officiële opening van het zonnepark de Baakermat. 

Het zonnepark is een initiatief van Obton GreenIPP en RRE (Remie Renewable Energy) en de gemeente Bronckhorst. Het park levert een bijdrage aan het streven van de gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn. Dit houdt in dat de gemeente Bronckhorst net zoveel energie op duurzame wijze opwekt als er wordt verbruikt in woningen en bedrijven in de gemeente. In oktober 2017 was er een eerste informatieavond voor belangstellenden in Baak. Twee jaar later werd de omgevingsvergunning verleend en eind januari 2020 was de subsidie vanuit het rijk toegekend. In juli van dit jaar startte de bouw van het zonnepark.

Voetbalgeschiedenis
Wethouder Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst, die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft, heette alle genodigden en andere belangstellenden welkom. “We staan hier op het terrein van de voormalige voetbalvereniging de Baakse Boys. Een mooie plek waar veel voetbalgeschiedenis en emotie ligt. Na het samengaan met SV Steenderen lag het terrein braak en moest het een nieuwe bestemming krijgen. We weten allemaal dat we iets aan het klimaat moeten doen, ook in onze eigen omgeving. Al zouden we alle daken in de gemeente vol leggen met panelen, dan nog zouden we onze doelstelling van 2030 niet halen. Daarom hebben we zonneparken nodig. Deze locatie is daar uiterst geschikt voor en is een voorbeeld zoals de gemeente Bronckhorst het wil: geen grote zonneparken op landbouwgronden, maar juist kleine velden die ingebed in de omgeving liggen, dichtbij het dorp en met een wandelfunctie. Zonnepark de Baakermat is het tweede zonnepark in de gemeente Bronckhorst dat op die manier is gerealiseerd en er volgen er zeker meer.” Hij prees alle partijen voor hun inzet.
GreenIPP-woordvoerder Gerard Bruijnse feliciteerde op zijn beurt de gemeente met het mooie park en dankte alle betrokkenen voor de fijne samenwerking die door de coronaperikelen soms een hele uitdaging was. “Maar het is gelukt. Na een voorbereiding van zo’n vijf jaar is hier in een paar maanden tijd een mooi zonnepark gerealiseerd. Een stillere en schonere buurman kun je als omwonende niet wensen. Hier is geen lawaai, geen vervuiling, hier heerst alleen maar rust.”
Na deze woorden werd een informatiebord over de geschiedenis van voetbalvereniging Baakse Boys onthuld door wethouder Hofman en Werner Willemsen van Stichting Mooi Baak en initiatiefnemer van het bord. Met deze handeling was de opening van het park een feit.

Rondleiding op het park
De aanwezigen mochten in kleine groepjes een kijkje nemen binnen de hekken van het park en kregen daar uitleg en technische informatie over de zonnepanelen, de inverters en de meterkast. Zo leerden de aanwezigen bijvoorbeeld dat de zonnepanelen twee bij één meter zijn en elk goed zijn voor 450 Watt. Ze zijn niet allemaal op het zuiden gericht, omdat dan om twaalf uur in de middag een enorme piek zou ontstaan die het net zou overbelasten. De energie van de zonnestralen wordt voor 85 procent omgezet wordt in bruikbare energie. Verder werd uitgelegd dat de ‘oogstmaanden’ tussen maart en augustus liggen met een piek in mei tot en met juli en dat de panelen voorzien zijn van bewegingssensoren. Zodra er een te veel gaat bewegen gaat op de meterkast een sirene en blauw zwaailicht af. De vele vragen werden duidelijk beantwoord.

Natuur, aanzicht en recreatie
Bij het ontwerp van het zonnepark in Baak is veel zorg besteed aan de natuur, het aanzicht en recreatie. Vanaf de wegen om het park zijn de panelen niet zichtbaar, omdat het terrein omzoomd is met bomen en struiken. Deze stonden er al en zijn blijven staan, ondanks dat hierdoor wat minder zonlicht op de panelen valt. Het behoud van dit groen was een eis van de gemeente Bronckhorst. In het voorjaar wordt er omwille van de biodiversiteit een bloemen- en kruidenmengsel ingezaaid op het park. Een wandelpad loopt langs de omheining op het park zelf en dwars door het park. Het is nu nog her en der modderig op het terrein, maar dat zal minder worden nadat deze stukken ingezaaid zijn met gras. De gemeente blijft eigenaar van het terrein.

Groene stroom
Inwoners van de gemeente Bronckhorst kunnen de duurzame stroom uit het zonnepark de Baakermat in huis halen door een eenmalige investering vanaf 25 euro te doen tegen een jaarlijks rendement van zo’n 3,5 procent. Na afloop krijgt de investeerder zijn inleg terug. Deze participatie loopt via Zonnepanelendelen. Daarnaast krijgt de investeerder, afhankelijk van zijn energieleverancier, een korting op zijn energierekening. Inwoners van Baak krijgen als eerste de kans om te investeren in deze duurzame energie. Voor informatie zie onderstaande website.


www.zonnepanelendelen.nl/baak

De zonnepanelen op de Baakermat kunnen ruim 700 huishoudens van energie voorzien. Foto: Alice Rouwhorst
Een groepje belangstellenden krijgt van de heer Gerard Bruijnse  van GreenIPP (met gele hes) uitleg over het zonnepark. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant