Joey Puthaar in actie op zijn MX50. Foto: Hans Gerritsen
Joey Puthaar in actie op zijn MX50. Foto: Hans Gerritsen

Joey Puthaar uit Hengelo Nederlands kampioen MX50

Algemeen

HENGELO - Joey Puthaar uit Hengelo (Gld) is Nederlands kampioen geworden bij de MX50 in de brommerklasse. Het kampioenschap ging het afgelopen seizoen over negen wedstrijden en er werd door heel Nederland gestreden om de punten. Met vijf overwinningen en drie keer een tweede plaats legde Joey de basis voor de titel in het ONK MX50 kampioenschap.

De eerste van de negen wedstrijden voor het ONK werd verreden in Borculo. Door het slechte weer werd er maar één manche verreden, waarbij Joey tweede werd. Voor de tweede wedstrijd moest hij afreizen naar MCC Holland te Gouda. Een slechte start in de eerste manche resulteerde in een tweede plek maar in de tweede manche had Joey een prima start en kwam hij als eerste over de streep. Dat was genoeg voor de eindzege van de dag.
De derde wedstrijd werd verreden in het noorden des lands, op het circuit Motodrome te Emmen. Met perfect weer en een supermooie baan had Joey het prima naar zijn zin. In de eerste manche was hij iedereen te snel af en kwam hij als eerste over de finish. De tweede manche ging niet zo makkelijk. Een slechte start zorgde ervoor dat Joey een inhaalrace moest rijden. Maar dat ging voortreffelijk en wederom kwam hij als eerste over de finish.

Materiaalpech
Na de zomerstop reden de ONK MX50 hun vierde wedstrijd in Sint Isidorushoeve, in barre omstandigheden door de vele regen die er was gevallen. Door een kapotte koppeling kwam Joey niet over de finish. Die materiaalpech kostte hem veel punten, wat de strijd om de titel extra spannend maakte. De vijfde wedstrijd was een week later in Utrecht op een zeer harde baan. Dat soort banen ligt Joey wel en hij pakte dan ook wederom de dagoverwinning.
Op 12 september reed Joey zijn thuiswedstrijd, bij de HALMAC in Halle. Met maar liefst 38 rijders aan het starthek had deze zesde wedstrijd een hoge opkomst in de MX50. De dagoverwinning zat er niet in maar een mooie tweede plaats sleepte hij wel uit het vuur. Een week later werd er gereden in Markelo op het circuit Ons Genoegen. In de eerste manche had Joey een slechte start maar hij reed zich snel naar zijn belangrijkste tegenstander voor de titel, in een mooi duel om de koppositie in de standaardklasse. In de tweede manche had Joey wederom geen fantastische start en hij moest een achterstand van zes seconden dicht rijden. Het werd een een heus spektakel zorgde, dat in de laatste ronde uitdraaide op een klassiek gevecht om de koppositie. Door zeer goed en beheerst te rijden versloeg Joey zijn concurrent op de laatste springbult bij start-finish. Het verschil bedroeg minder dan een seconde en de dagwinst ging naar de Hengelose rijder.
Op zondag 26 september reisde het team naar MBC de Zeven Heuvelen in Groesbeek voor de achtste ronde om het ONK MX50. Joey had een prima start en was meteen in gevecht met de kopman. Die tuimelde echter van zijn motor wat Joey een eerste plaats opleverde. De tweede manche was een kopie van de eerste en daarmee pakte hij wederom een dagoverwinning.

Loodzwaar
Met zeven punten voorsprong kon Joey het kampioenschap bijna niet meer ontgaan, maar er moest er nog één wedstrijd worden verreden, bij M.C. Boekel. Door de vele regenval was de baan loodzwaar. Mede vanwege de slechte weersvoorspellingen en de conditie van het circuit kwamen er maar 23 rijders aan de start. In de eerste manche had Joey het geluk aan zijn zijde. Hij kon hem maar net uitrijden, vanwege een uit elkaar gespatte koppelingsplaat. Tussen de eerste en tweede manche werd die met hulp van brommerspecialist Jan Brunsveld vervangen. Vader Ronald Puthaar hield Joey voor om rustig en relaxt achter zijn concurrent te blijven rijden. Deze woorden hield Joey in gedachten en hij liet zich dan ook niet gek maken. En met zijn tweede plaats was de titel in de MX50 een feit. Joey won het kampioenschap met zijn bekende rijnummer # 257. Het verschil met de nummer twee in de standaardklasse MX50 brommerklasse was slechts dertien punten. De meegereisde supporters gingen helemaal uit hun dak net als de kampioen zelf.
Volgend seizoen maakt Joey de overstap naar de motoren. Voorlopig zal hij zich voornamelijk bezighouden met het trainen op de Yamaha YZ 125cc die hij heeft aangeschaft. De bedoeling is dat hij aan club- en uitwisselingswedstrijden gaat deelnemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden