Martine Hendriksen in haar salon. Foto: Luuk Stam
Martine Hendriksen in haar salon. Foto: Luuk Stam

Martine doet nog altijd niets liever dan knippen

Algemeen

Hengelose kappers- en schoonheids-salon van Martine Hendriksen viert 25-jarig bestaan

Door Luuk Stam

HENGELO – De Hengelose salon Martine Hair + Beauty bestaat 25 jaar. Dat viert Martine Hendriksen (48) op zaterdag 6 november met haar team en klanten met een borrel, winacties en poffertjes. Voor een groot feest met kappersshow vindt Hendriksen het vanwege corona te vroeg. De receptie is er één om toch te kunnen proosten op een kwart eeuw, die voorbijvloog.

Het begon allemaal met niet meer dan één stoel. De eerste tien jaar werkte Hendriksen vanuit huis. In 2006 trok de Hengelose kapster met haar zaak in het huidige pand aan de Sint Michielsstraat, waar tot dat moment de patatwagens van haar schoonouders stonden. De salon heeft hier nu tien stoelen, telt acht medewerkers en trekt klanten vanuit de gehele regio. 

De luxe uitstraling springt bij binnenkomst direct in het oog. Hoewel de salon al snel zelfs in de internationale kapperswereld lof oogstte, had Hendriksen er aanvankelijk best wat slapeloze nachten van. Was het in een dorp als Hengelo niet te mooi en te luxe? “Gelukkig waren de reacties al direct heel positief”, blikt ze terug. “En ik vind het nog steeds mooi als hier vertegenwoordigers komen en het idee hebben dat dit hier pas zit. Het is tijdloos.”

Naast het aansturen van haar achtkoppige team, werkt Hendriksen als kapster zelf volledig mee in de zaak. “Het knippen vind ik nog altijd het allerleukste”, vertelt ze. “Dat blijft meer mijn ding dan het leiding geven en alles dat daarbij komt. Al vind ik het ook mooi dat ik daarin door de jaren heen zoveel heb geleerd. In het begin kon ik niet eens bankieren met een Random Reader.”

Ook dochters AnnaSofie (20) en Floran (18) helpen mee in het bedrijf. De oudste van de twee heeft de ambitie om verder te groeien in het kappersvak en zal de zaak hier in de toekomst wellicht overnemen. “Als ik zie wat zij doet, merk ik ook dat ik zelf wel wat ouder word”, bekent Hendriksen. “AnnaSofie is echt van de jongere generatie en heeft zelf lang haar waardoor ze – ook door social media – weer jonge meiden aantrekt.”

Jongste dochter Floran studeert Evenementenorganisatie en helpt vooral op de achtergrond mee. Samen met haar zus zet ze bijvoorbeeld acties en workshops weg op Facebook en Instagram. “Dat is echt hun ding”, vertelt Hendriksen. “Dan denk ik: laat mij maar lekker knippen. We hebben een heel mooi gemêleerd team van jong en oud. En zoals het nu is, vind ik het prima. Het hoeft van mij niet groter.” 

Voor de onderneemster is het fijn om terug te kunnen vallen op een sterk team. “Naarmate ik ouder word, kan ik dingen ook gemakkelijker loslaten”, vertelt ze. “De coronatijd heeft wel laten zien dat je toch niet alles in de hand hebt. Dan moet opeens de hele boel dicht en moet je hopen dat je er doorheen komt. Gelukkig hebben wij alle medewerkers kunnen behouden.”

Toen de deuren eenmaal weer open mochten, kwamen ook realityster Martien Meiland en zijn familieleden hier geregeld over de vloer. “Dat was helemaal super en heeft me ook veel goede reclame gebracht”, vertelt Hendriksen, die ook Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) geregeld verwelkomt in haar salon.

Meiland en Van der Plas waren onlangs samen te zien in het tv-programma Boerderij van Dorst. Daarin kwam ‘Martine’ ter sprake en leek het alsof Meiland nog altijd naar Hengelo komt om zich te laten knippen. “Dat is niet zo”, zegt Hendriksen. “We hebben nog wel appcontact. Ze vonden het hier ook echt leuk. Er zat veel dicht, de kapper was een uitje.”

Hendriksen is dankbaar voor alle trouwe klanten die ze door de jaren heen in haar salon mocht ontvangen. Iedereen is dan ook welkom op de receptie van 16.00 uur tot 18.00 uur. En voor alle gasten is er dus wat lekkers. “Ze zijn hier ooit met de patatwagens begonnen. Wij doen het nu vanuit zo’n zelfde kraam, maar dan met poffertjes.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden