De cover van het nieuwe album van Suzan en Freek. Foto: PR
De cover van het nieuwe album van Suzan en Freek. Foto: PR

Nieuw album Suzan & Freek vandaag uit: ‘Dromen in kleur’

Algemeen

LICHTENVOORDE - Ze zijn elkaars grote liefde met muziek als gezamenlijke grote liefde. Hun hit ‘Als het avond is’ veranderde hun leven voorgoed. Alle kleuren edelmetaal behaalden hun werkjes sindsdien, hun schoorsteenmantel staat vol awards. Al wonen ze al een paar jaar in het westen des lands, Nederhorst den Berg, zijn ze close met tal van artiesten en grootheden uit de vaderlandse showbizz, nog altijd zijn ze Harreveldse Freek en Zieuwentse Suzan, met hun hart verpand aan de Achterhoek.

Door Henri Walterbos

Vrijdag 29 oktober lanceerden ze hun nieuwe album; ‘Dromen in kleur’, opvolger van het succesvolle ‘Gedeeld door ons’. Een dag eerder maakten ze ook nog eens bekend op 23 april 2022 met hun eigen show in de Ziggodome te staan. “Heel erg spannend. Het is nog maar drie jaar geleden dat ‘Als het avond is’ uitkwam en dan nu de Ziggodome, de grootste poptempel van Nederland. Het zou natuurlijk fantastisch zijn dat daar veel mensen op afkomen. Het is iets waar we ontzettend naar uitkijken.”

Logische opvolger
Op het album de hits ‘Weg van jou’, ‘Goud’, ‘Onderweg naar later’, ‘De overkant’ het duet met Snelle en de nieuwste hit ‘Dromen in kleur’, de titelsong, inmiddels ook alweer hoog in de vaderlandse hitlijsten. Hebben deze vijf nummers zich al bewezen, met het overblijvende zevental zal het hetzelfde gaan. Het album als geheel is een ware opvolger van het debuutalbum. Het duo is nog meer naar elkaar toegegroeid, de soms dieper geladen teksten beluisterend, maar muzikaal evenzo, met nog steeds diezelfde puurheid.

“We hebben er bijna twee jaar aan gewerkt,” vertelt Freek. “Na het vorige album zijn we al direct weer gaan schrijven. In coronatijd ook veel gedaan, want alle optredens vielen weg. Er kamen steeds meer liedjes zodat we een half jaar geleden hebben gezegd: ‘dit voelt bij elkaar wel weer als een album’. ’Goud’ was het eerste liedje waar we mee begonnen, niet verder mee kwamen en weer met een ander liedje begonnen. Zo hadden we wel vijftien liedjes liggen waar we steeds een beetje aan werkten. Op een gegeven moment viel de puzzel een beetje in elkaar. Er staan ook persoonlijke liedjes op.” 

Over de titel, zegt hij: “In coronatijd voelt het alsof er een grijze sluier over de wereld heeft gelegen. Dat gaat er nu langzaam af, kunnen we weer een beetje dromen in kleur. En onze dromen zijn de afgelopen jaren allemaal uitgekomen. Nooit verwacht natuurlijk. Vandaar de titel. We denken dat het album in de lijn ligt van wat de mensen van ons verwachten en mooi vinden. Een stukje volwassener denk ik, en iets uitgebreider qua productie. Niet ‘over the top’ want dat past niet bij ons. Het eerste album was meer basic omdat we toen nog met zijn tweeën op het podium stonden.”

‘Dat grijze gaat er nu langzaam af, we kunnen weer een beetje dromen in kleur’

“We hebben het meeste zelf ingespeeld. Arno Krabman, onze producer, en ikzelf de gitaren, Suus de piano. Behalve op ‘Dromen in kleur’. Dat heeft John Ewbank gedaan, die het mede geschreven heeft. John vertelde dat hij fan was van ons en onze liedjes, en wij wederzijds van de liedjes die hij onder andere voor Marco Borsato heeft geschreven. Toen zijn we een keer samen wat gaan doen. Het klikte meteen. Daar is dit lied uitgekomen. Live gaan we alles met de band doen.”

De liedjes
Tijdens het gesprek komen enkele liedjes voorbij en vertelt Freek over het ontstaan ervan. ‘Lichtje branden’: “Een pianoballad. De moeder van Suzan steekt altijd een kaarsje aan als iemand een tentamen heeft, iets spannends beleeft. Zo’n kaarsje heeft voor ons heel iets hoopvols, dat je aan iemand denkt.”

‘Tenminste geleefd’: “Misschien wel het meest speciale nummer voor ons op het album. Het gaat erover dat dat je beter spijt kunt hebben van dingen die je wel gedaan hebt dan van dingen die je niet gedaan hebt. Het lag voor ons, toen wij jong waren, helemaal niet voor de hand zulke grote artiesten te worden zoals we nu zijn. We kenden helemaal niemand die artiest was, die van zijn hobby zijn werk had gemaakt, maar we zijn wel heel erg blij dat we die stap gezet hebben. Het gaat erom dat je soms uit je comfortzone moet stappen om leuke dingen te proberen.” Een prachtig lied met fenomenale, krachtige vocalen van Suzan die de tekst nog meer doet binnenkomen: ik moet denken aan mijn ouders die me zeiden:, die muziek is leuk maar wat is nou het echte plan.”

‘Tussen jou en mij’: “Suzan en ik zijn vanaf de middelbare school bij elkaar, maar wat als we daarna niet bij elkaar waren gebleven. Ook een persoonlijk favorietje voor ons, omdat het zo dicht bij ons ligt.”

‘Blind misschien’: “Een liedje wat Suzan in eerste instantie niet op het album wilde hebben. ‘Dat past er niet bij’. Ik vond dat juist wel. Het heeft een wat diepere en duistere kant. Misschien een vreemde eend in de bijt maar misschien verrast het de mensen ook wel.”

Luister het hele album hieronder:


Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden