Hans, door corona niet op reis, vangt zijn vis ook in de Waal. Foto: Jan Leferink

Hans, door corona niet op reis, vangt zijn vis ook in de Waal. Foto: Jan Leferink

Vliegvisser en globetrotter komt vertellen over zijn Klinkhåmer

Algemeen

Hans van Klinken geeft een lezing voor vliegvisvereniging Heelweg

HEELWEG - Vliegvisvereniging Heelweg heeft een grootheid aan de haak geslagen. Oud-militair en bekend vliegvisser Hans van Klinken komt op 10 november naar de deel van Visdorado de Kooi om te vertellen over het geboorteland van zijn ‘Klinkhåmer’, Noorwegen, en in het bijzonder de provincie Hedmark. De door hem ontwikkelde ‘Klinkhåmer’ is een inmiddels internationaal bekend aas, dat gebruikt wordt bij het vliegvissen.

Hans van Klinken trok zich in april 2012 na een carrière van 35 jaar terug uit het leger. Zijn laatste functie daar was commandant van de Koninklijke Legerschutterschool. Zijn pensioenuren worden nu opgeslokt door vliegvissen, vliegbinden, workshops, lessen, lezingen, schrijven en fotografie. Wanneer hij wat vrije tijd beschikbaar heeft, zet hij zijn werk als buitenjournalist voort.
Hans werd in 1956 geboren in Eindhoven. Als nieuwsgierig kind begon hij op zesjarige leeftijd met aasvissen in een nabijgelegen laaglandbeek, de Dommel. Die rivier was toen rijk aan vis en stond zelfs bekend om een respectabele populatie bruine forel.

Vliegvissen
Hans herinnert zich zijn eerste ervaring met vliegvissen rond zijn 15de in Noorwegen. Hij werd meteen verliefd op de ongebreidelde schoonheid van de noordelijke gewesten. Hij bleef tot ver in de late jaren negentig regelmatig naar Scandinavië reizen om daar de zomervakantie door te brengen. Scandinavië bood een breed scala aan riviersystemen en meren die Hans in staat stelden zijn vliegvisvaardigheden aan te scherpen.
Zijn eerste onderneming in vliegbinden vond plaats in 1976. Binnen drie of vier jaar maakte hij zijn eigen ontwerpen. Zijn voorkeur voor parachutes bracht hem ertoe verschillende ongebruikelijke patronen en bindtechnieken te ontwikkelen.

Purist
Hans geeft toe dat hij tot begin jaren tachtig een absolute droogvliegpurist was. In 1984 begon hij echter de waarde van andere soorten vliegen te erkennen, zoals nimfen, streamers en emergers. In tegenstelling tot de meeste bekende Europese vliegvissers werden Hans’ eerste zalm en zeeforel gevangen met droge vliegen.
Hans noemt zijn grootste buitenervaring nog steeds de belevenis die plaatsvond in 1975. Zijn laatste en langste studentenvakantie, die bijna vier maanden duurde, bracht hij door in de wildernis van Noord-Lapland. Hij leerde uit de eerste hand hoe het was om te overleven in het bos en op de toendra. Zijn mentor en leraar was een oudere Lap die vooral met zijn handen en voeten communiceerde.
Op 20-jarige leeftijd had Hans het verlangen en de energie om te reizen en had hij grote delen van de wildernis van Noord-Scandinavië gezien en ervaren. Zijn reizen omvatten Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Rusland en Finland. Hier landde hij met zijn droge vlieg char, forel, vlagzalm, snoek, baars, witvis, zeeforel, arctische char, grilse en zalm.

Scepsis
Na bijna een decennium (1971-1981) van uitsluitend vliegvissen in Scandinavië, begon Hans ook te reizen naar andere Europese landen zoals Ierland, Engeland, Wales, Schotland, België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Toen hij vertelde over zijn reeks grote droogvliegpatronen en -technieken, werden zijn verhalen over het algemeen met scepsis ontvangen door de ‘ervaren’ en bekende vliegvissers. Misschien vanwege zijn jeugdige leeftijd.
Onverschrokken bleef Hans op zijn gekozen pad en zocht vissers en vrienden op met vergelijkbare gedachten en ideeën. Zijn succes met de grote reeks patronen die hij in Scandinavië had ontwikkeld zou blijvend blijken te zijn. In 1981 plaatste het leger hem over naar het noorden van Duitsland. Doordat hij nu nog dichter bij Scandinavië woonde had hij meer tijd op het water. Vliegvissen werd hier zijn levenslange obsessie.
In 1982 gaf Hans zijn eerste privéworkshops in Bremen en Hamburg voor kleine groepen individuen die graag in Scandinavië visten. Zijn baan in het leger bezorgde hem veel ‘down time’ waardoor hij zes tot tien keer per jaar Scandinavische wateren kon bezoeken en bevissen. Dit was een perfecte situatie voor het opbouwen van een vliegviservaring die ongekende afmetingen zou bereiken.

Workshops
Het eerste echte succes van de Klinkhåmer Special vond plaats in het Verenigd Koninkrijk op de Welsh Dee, waar hij viste met Ian Small. De verhalen over zijn succes op een prachtig stuk van de rivier de Dee begonnen zich sneller te verspreiden dan een bosbrand en sinds 1986 heeft Hans tal van lessen en workshops gegeven in Nederland, Wales, Engeland, België, Duitsland, Italië, Cuba, Slovenië, Bosnië, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, IJsland, Canada, Maleisië, Taiwan en de VS.
En op 10 november komt hij naar Heelweg, op de deel van Visdorado de Kooi (Molenweg 4). De avond begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Alle bezoekers moeten verplicht een corona toegangsbewijs laten zien. Meer over Hans van Klinken zijn vliegen en reizen is te vinden op onderstaande website.


https://flyfishinggazette.com/

Ook in de Neder-Rijn vindt Hans het goed vissen. Foto: Jan Leferink
Hans van Klinken werpt uit in de Berkel bij Almen. Foto: Jan Leferink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant