Belangstelling van Steenderenaren  voor de plannen voor de Oltmansstraat en het Dorpsplein. Foto: Liesbeth Spaansen
Belangstelling van Steenderenaren voor de plannen voor de Oltmansstraat en het Dorpsplein. Foto: Liesbeth Spaansen

Ontwerp groen dorpshart Steenderen positief ontvangen

Algemeen

Snelheid omlaag, ruimte voor iedereen

Door Liesbeth Spaansen

STEENDEREN – Met belangstelling luisterden inwoners van Steenderen zaterdagmiddag 16 oktober naar de werkgroepleden van Vitaal Steenderen die met enthousiasme vertelden over de huidige stand van zaken van de plannen voor de J.F. Oltmansstraat en het Dorpsplein in hun dorp.

Gebiedsambtenaren Bronckhorst West, Willy Toonk en Arie Vries waren zeer tevreden over de belangstelling van de Steenderenaren. “Het loopt lekker door.” Ook Evert Blaauw, gebiedsbestuurder voor Bronckhorst West en wethouder met Vitale Kernen in portefeuille uitte zich positief over de presentatie van de ontwerpen die in de Remigiuskerk werden getoond. “Fijn dat er een permanente doorloop is van inwoners die willen weten wat de plannen zijn. Heel knap wat de werkgroepleden gedaan hebben, zij hebben er veel energie in gestoken. Het gaat mooi worden! Steenderen heeft er recht op deze ontwikkeling door te maken. Daar heeft de samenleving in het dorp lang plezier van.”

Geesje Philippi is namens Procesmakers vanaf het begin van het project betrokken bij de plannen. “Ik ben gevraagd door de gemeente Bronckhorst en de werkgroep Vitale Kernen Steenderen en sta onafhankelijk in het proces”, legt ze uit. Ze spreekt met inwoners en schrijft ook de wanklanken op. Een aantal aanwezigen mist een zebrapad. “Die is niet nodig. Hoofddoel van het plan dat nu voorligt is de snelheid uit het verkeer halen, het wordt een 30 kilometer zone. Voor de bus, die belangrijk is voor de vitaliteit in het dorp, komt een verplichte instapverhoging. Het haltebordje staat hier ook al los van de bushalte ingetekend, daar willen we iets moois van maken met een kunstenaar.”

De weg lijkt smaller, maar er is meer ruimte doordat de stoep en straat op dezelfde hoogte liggen. “Er wordt wel een stoeprand aangebracht maar ook op dezelfde hoogte. Dan krijgt je ruimte voor iedereen, Shared Space heet dat. Ook tractoren gaan nog door het dorp, die zullen voor het passeren van een auto even uitwijken naar de stoep. Je moet op elkaar letten.”

Werkgroeplid Rieks Eggens: “We zullen het met elkaar moeten doen. Het gaat om de welwillendheid van de gebruikers, maar op het nieuwe dorpsplein worden voetgangers de baas en de auto is te gast.” Parkeren blijft mogelijk op het plein. “We houden rekening met omwonenden en gebruikers. We hebben alle kermisattracties gepast, alles kan er staan. In het sokkelplan zijn kunstwerken opgenomen. Verder zijn veel bomen ingepland. Om het plein te verrijken, maar ook in de Oltmansstraat. Daar zullen die het verkeer afremmen, dat moet eromheen rijden.”

De bestrating wordt geheel van klinkers, rood voor de doorgaande Oltmansstraat, Ariënsstraat en Smidsstraat, geel voor het dorpsplein. Daaroverheen meandert de IJssel, in grijze natuurstenen gelegd met daarlangs cirkels die verschillende plaatsen langs deze rivier verbeeldden, zoals ‘Steenderen’, ‘Baak’, ‘Brummen’. Deze ‘IJsselroute’ waaiert over het plein en is een route langs de Seven Steenen, Het Anker, Heezen, kerk, bushalte en geldautomaat.

“Het ziet er echt heel knus uit, maar ik ben bang dat het verkeer via de Kastanjelaan gaat rijden in verband met de verkeersluwe Oltmansstraat en Ariënsstraat”, is een omwonenden bezorgd. Geesje neemt de notitie mee in de evaluatie van deze dag.

“We hebben goede hoop dat we nog dit jaar voor fase 1, de Oltmansstraat, de vraag kunnen uitzetten bij de gemeente, zodat die de, waarschijnlijk vijf, aannemers kunnen aanbesteden. Na de juiste offerte kan met de gekozen aannemer verdere afspraken worden gemaakt”, is Geesje positief.


vitaal-steenderen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Midden