<p>De deelnemers aan de pelgrimage Hengelo-Kevelaer vertrokken op maandagochtend 18 oktober bij de vredesvlam bij de Remigiuskerk. Foto: Luuk Stam</p>

De deelnemers aan de pelgrimage Hengelo-Kevelaer vertrokken op maandagochtend 18 oktober bij de vredesvlam bij de Remigiuskerk. Foto: Luuk Stam

Wandelaars én fietsers beginnen aan de ‘Via Kevelaer’

Groep maakt deze week pelgrimstocht vanuit Hengelo naar Duitse bedevaartsplaats

Door Luuk Stam

HENGELO - Elf wandelaars en vijf fietsers zijn maandagochtend 18 oktober vertrokken voor de eerste editie van de ‘Via Kevelaer’. Die staat in het teken van 75 jaar vrijheid. Startpunt was daarom de vredesvlam bij de Remigiuskerk in Hengelo. Het idee voor de tocht was er vorig jaar al, toen kon het geheel vanwege corona niet doorgaan. Wanneer alles volgens plan verloopt, komen de deelnemers vrijdag 22 oktober aan in het Duitse Kevelaer.

De pelgrimstocht is een initiatief van Hengeloër Everhardt Lubbers. Hij kwam tijdens een lange afstandsfietstocht door Spanje en Portugal in verschillende pelgrimsplaatsen terecht, waaronder Santiago de Compostella. De verhalen van pelgrims en de uiteenlopende – lang niet altijd religieuze – motieven om dergelijke tochten te maken, inspireerden Lubbers tot het organiseren van een pelgrimage vanuit zijn eigen woonplaats.

Hoewel de routes van de wandelaars en de fietsers sterk verschillen, komen alle zestien deelnemers deze week iedere avond op dezelfde locatie weer samen. De eerste nacht slaapt het gezelschap op de abdij van de Slangenburg. Vervolgens gaat het via de Duitse plaatsen Elten, Kleve en Goch naar Kevelaer. De wandelaars lopen ongeveer 25 kilometer per dag. De fietsers stappen dagelijks op voor een grote lus over een afstand van zo’n 80 kilometer.

Allemaal kregen ze maandagochtend de eerste stempel in hun pelgrimspaspoort gezet, de officiële stempel van de voormalige gemeente Hengelo Gelderland. Het stempelen gebeurde door de vier buurvrouwen, die er in 2017 voor zorgden dat de wereldvredesvlam naar Hengelo kwam. Ook kregen alle deelnemers een kaars mee, die de buurvrouwen symbolisch aanstaken. De kaarsen zullen straks in Kevelaer verder branden. 

Na de finish in de Duitse bedevaartsplaats gaat het zaterdag 23 oktober met de bus weer terug naar Hengelo. Het aantal van zestien deelnemers was voor nu het maximale vanwege de benodigde overnachtingsplekken onderweg. Lubbers is bezig om van de ‘Via Kevelaer’ een officiële pelgrimsroute te maken zodat iedereen die dat wil deze kan wandelen of fietsen. Zo’n route moet onder meer een eigen website hebben.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden