Anne Letink zette zich met het kinderparlement in voor sport en speeltuinen en wilde graag met burgemeester Marianne Besselink op de foto in de speeltuin vlakbij haar huis. Foto: Liesbeth Spaansen
Anne Letink zette zich met het kinderparlement in voor sport en speeltuinen en wilde graag met burgemeester Marianne Besselink op de foto in de speeltuin vlakbij haar huis. Foto: Liesbeth Spaansen

Jeugdburgemeester Anne Letink wilde graag een kinderparlement

Algemeen

Gemeente wil het ook in toekomst voortzetten

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/VORDEN – Jeugdburgemeester Anne Letink (11) uit Vorden blikt terug op ‘haar’ jaar. Van november 2020 tot november 2021 behartigt zij de belangen van de jeugd in de gemeente Bronckhorst. Anne vond het belangrijk om niet alleen haar eigen ideeën te presenteren, maar ook die van andere kinderen en wilde daarom een kinderparlement.

Anne vond het spannend om zich aan te melden. “Maar mijn ouders vonden het goed en ik heb het toen gedaan. Ik heb er veel zelfvertrouwen door gekregen”, laat ze weten. “Ik ben veranderd. Op school, de ‘Vier Keer Wijzer’-school De Hoge Voorde hier vlak achter ons huis, ben ik zelfverzekerder met presenteren.”

Burgemeester Marianne Besselink is blij opnieuw een waardevol jaar achter de rug te hebben. “We hebben het kinderparlement geformeerd uit de andere kandidaten die zich aanmeldden voor de verkiezing van nieuwe jeugdburgemeester.”

Kinderparlement
18 november kwam het kinderparlement voor het eerst bijeen om de planning en mogelijkheden te bespreken wat kon worden uitgevoerd. “We konden niet gelijk beginnen. Omdat we elkaar alleen tijdens de verkiezing gezien hadden, hebben we ons eerst aan elkaar voorgesteld. Daarna hebben we gesproken over sport en speeltuinen. Wat er wel en niet goed was”, vertelt Anne. “Wethouder Blaauw heeft onze input verwerkt in de sportagenda.”

In totaal kwam het kinderparlement in het begin van het jaar twee keer digitaal bijeen, de tweede afspraak ging over milieuparkjes. “Daar ligt te veel vuil naast.” De derde en laatste bijeenkomst was gelukkig fysiek in het Solarpark De Kwekerij. “Het was fijn om met elkaar te zijn en met de inrichting van een solarpark en klimaatonderwerpen bezig te zijn.”

“De onderwerpen die het kinderparlement heeft besproken, waren voor Anne belangrijk, maar zijn ook voor ons actuele onderwerpen waar we hard aan werken”, laat de burgemeester weten. “Hun input vinden we zelfs zo goed, dat we het kinderparlement voortzetten. Elk jaar hebben we nieuwe kandidaten voor de taak als jeugdburgemeester. Zij melden zich aan na een oproep van ons. Zij houden allemaal een presentatie, waarna de jeugdburgemeester gekozen wordt door een jury. De andere deelnemers komen in het kinderparlement. Dit jaar hebben we zeven aanmeldingen voor de verkiezing die 14 oktober is.”

Een druk jaar
Ondanks corona heeft Anne Letink een druk jaar gehad, die startte op 29 oktober 2020. Toen werd zij geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering. Kjeld Kempers overhandigde de keten aan Anne. Zelf bleef hij een jaar aan als locoburgemeester om een aantal onderwerpen, zoals de prikkelarme kermis, alsnog te kunnen afronden. “Tijdens de installatie waren Kjeld en ik in de raadszaal en de burgemeester en raadsleden keken vanuit huis mee.”

Eenmaal thuis werd Anne verrast door haar vader. “De vlag hing uit en er hingen slingers en een bord met ‘Ambtswoning van de jeugdburgemeester’. Vriendin Saar bracht bloemen en er kwamen veel felicitatiekaartjes.”

De dag na Anne’s installatie, 30 oktober, was zij al betrokken bij de opnamen van de Poppy Campagne in Bronckhorst. “In aanloop naar de herdenking 76 jaar bevrijding werd een filmpje opgenomen om aandacht te vragen voor de oorlog. Anne heeft een gedicht voorgedragen”, legt burgemeester Besselink uit.

Vanuit de gemeente Bronckhorst wordt sport en bewegen gestimuleerd. Anne deed ook mee tijdens een beweegmiddag in de hal van sportpark De Meisterskamp in Halle op 19 november.

Samen met burgemeester Besselink had ze een online interview met Björn Kummeling van Radio ideaal op 21 november. “Dat ging ook over het kinderparlement.”

23 november ging Anne voor een presentatieronde naar alle dertien klassen van haar school. “Ik vertelde over mijn taken als jeugdburgemeester en beantwoordde daar vragen over”, vertelt ze. “Bijvoorbeeld wat de afbeeldingen op de keten betekenen. Dat zijn de wapens van de oude vijf gemeenten en die van de nieuwe gemeente Bronckhorst.”

Leuk om te vermelden vindt Anne haar interview met Geert Bors voor Jenaplanmagazine Mensenkinderen, 22 april 2021, het blad voor onderwijzers. Over hoe zij jeugdburgemeester is geworden, over haar werk en het kinderparlement.

Op 4 mei was Anne samen met burgemeester Besselink aanwezig bij de herdenking in Vorden. “Daar moet een jeugdburgemeester bij betrokken zijn. Ik vind het belangrijk om dit door te geven naar de volgende generaties”, laat Marianne Besselink weten. Anne droeg een gedicht voor, geschreven door Eva Schuurman. “We woeien weg en het regende”, weet ze nog goed. “Ik moest het gedicht een paar keer voordragen, omdat deze bijeenkomst digitaal werd gestreamd vanwege corona. Door de wind was het eerst slecht te horen.”

15 mei stond Anne Letink voor de poort van het zwembad in Steenderen. “Samen met mijn vriendinnetje Saar mocht ik de opening doen. Het zwembad was een heel jaar dicht geweest vanwege corona.”

In mei vond de jurering van de jeugdlintjes in Bronckhorst plaats. Over de keuze wie van de vier aangemelde jongeren een lintje zou ontvangen hadden Anne Letink, Gijs Jolink, wethouder Evert Blaauw en burgemeester Marianne Besselink overleg. “We kozen voor Elif en Liza. Elif is mantelzorger, zij helpt haar broertje en moeder. Daarnaast zet zij zich in om pesten tegen te gaan. Liza maakte tijdens corona tekeningen die zij in de buurt uitdeelde aan (eenzame) buren.”

Verkiezing
“Een coronajaar is een jaar dat niemand vergeet, heel bijzonder dat het jeugdburgemeesterschap van Anne door kon gaan en ze veel heeft kunnen doen, soms digitaal en soms live”, zegt burgemeester Besselink. Ze hoopt dat vanaf volgend jaar weer een gewoon jaar zal zijn. “Het was een hele mooie ervaring om mee te maken”, lacht Anne, kijkend naar die lijst activiteiten die ze toch heeft kunnen doen. “Alles was heel leuk, maar dat ik een plan bedacht heb voor een kinderparlement, dat het werd uitgevoerd én ook blijft en op mijn naam staat, is bijzonder.”

Op 14 oktober zal Anne in de jury plaatsnemen bij de verkiezing van de nieuwe jeugdburgemeester. Daarbij is ook burgemeester Marianne Besselink jurylid. Na de installatie neemt Anne afscheid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden