Glas-in-lood raam van Chagall. Foto: pixabay
Glas-in-lood raam van Chagall. Foto: pixabay

Ds. Joop Mol. over de wondere wereld van Marc Chagall

HENGELO - De werkgroep Inspiratie en Ontmoeting van de gezamenlijke kerken in Hengelo Gld. organiseert op de donderdagen 14 oktober en 4 november 2021 een lezing met de ouderenpastor van de Protestantse gemeente Hengelo Gld. door ds. Joop Mol. Beide avonden beginnen om 19.30 uur en eindigen om 21.30 uur.

Chagall is 98 jaar geworden. Een omvangrijk oeuvre heeft hij nagelaten. Met fascinerende verbeeldingen. Over zijn leven was er in de maanden maart en april vorig jaar een serie uitzendingen, waarin Jeroen Krabbé de plaatsen nareisde waar Chagall gewoond en gewerkt heeft. Door de lockdown hebben velen deze boeiende weergave gevolgd.

Over de aard en betekenis van het werk van Marc werd niet al te veel verteld. Die taal van de wereld van Chagall moet men enigszins verstaan om er wat meer zicht op te krijgen.

In twee avonden wil ds. Joop Mol, voor wie maar belangstelling hiervoor heeft, een introductie verzorgen. De eerste op 14 oktober aan de hand van zijn levensgang met vooral schilderijen. Voorzien van vele beelden.

Dat in zijn werk de joodse wereld waaruit hij afkomstig is niet onopgemerkt blijft, is bij velen wel bekend. Minder uit welke bronnen hij put en wat de betekenis is van vele details. Dat behoeft toch enige toelichting. Ook dat komt die eerste avond aan de orde.

In de serie van vorig jaar werd geen enkele aandacht besteed aan de vele ontwerpen voor glas-in-loodramen die Chagall maakte. Op 4 november zal daar volop aandacht aan besteed worden. Hierbij put hij vooral uit verhalen, zoals verteld in het Oude en Nieuwe testament. De Bijbel is voor hem een blijvende inspiratiebron gebleven. Maar ook daar maakt hij op kleurrijke en verrassende wijze gebruik van.

Beide presentaties worden gegeven in de grote zaal van Ons Huis te Hengelo. Daar is ruimte voor tientallen belangstellenden. De avonden zijn afzonderlijk bij te wonen. Maar aan te raden is om deze avonden allebei te bezoeken. Een kopje koffie of thee staat klaar en deelname is gratis. Enige voorkennis is niet vereist.

Voor wie niet in de gelegenheid is om de lezing fysiek bij te wonen, kan de avond volgen via https://kerkdienstgemist.nl/stations/411-Protestantse-Gemeente-Hengelo-gld- of via https://protestantsegemeentehengelogld.nl/

Aanmelden kan bij ds. Joop Mol (ouderenpastor@pknhengelogld.nl) of 06-48345970 of bij Frida Meints van de werkgroep (f.meints@gmail.com) of 06-51007904.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden