Afbeelding

Wegwerkzaamheden

Algemeen

Er stond een bord langs de kant van de weg, geel met zwarte letters. Wéér een geel bord met zwarte letters. ‘Spalstraat dicht na 27 september’, stond er dit keer op. Ik vond het een weinig geruststellende mededeling. Voor hoe lang dan? En de hele straat? Of alleen een klein stukje? Om warm te lopen waren de wegwerkers alvast met de operatie begonnen door de stenen op de parkeerplaats op de hoek met de Kastanjelaan eruit te halen.

Niet alleen in Hengelo wordt er aan de weg gewerkt. De operaties volgen elkaar in de regio in rap tempo op. De Dorpsstraat in Halle ligt al zo lang op de intensive care dat ik me afvraag of de straat het ziekenhuis ooit nog mag verlaten. En dit is niet zomaar een straat, dit is de levensader van dit dorp. Het is dat ik er onlangs nog met de wielrenfiets doorheen ben geslingerd, anders zou ik niet met zekerheid kunnen zeggen of Halle nog bestaat.

Nee, dan de Kruisbergseweg. De weg tussen Hengelo en Doetinchem was deze week een opeenvolging van wegwerkzaamheden. Het leek wel alsof ze tegelijkertijd met een schedelbasisfractuur, nieuwe hartkleppen én de amputatie van het linkerbeen bezig waren. Het gevolg: stoplichten, heel veel bordjes, graafmachines, mannen in oranje jassen en talloze verkeersregelaars, want van alleen borden trekt de mens zich anno 2021 weinig meer aan. 

Zomaar een situatie in de Velswijk deze week. Ik ben net door het groene stoplicht gereden en sta nu stil op de linkerbaan. Voor mij een lange rij auto’s. We wachten op een overstekende graafmachine. Ook achter mij een graafmachine met aan een takel een haspel met dikke kabels. Naast mij een vrachtwagen uit Sneek en – verscholen in een diep gegraven geul in de berm – werklui in het oranje. Yes, het rijdt weer! Aan de andere kant: file voor het stoplicht. Stukje verder: weer een stoplicht met vergelijkbare situaties.

Als je er dan eindelijk door bent en je moet ook nog naar Varsseveld, dan doemen bij Zelhem opnieuw een heleboel gele borden met zwarte letters op. Die hebben uiteraard te maken met de werkzaamheden bij Halle. Omrijden via de A18 is het devies. Eén geluk voor wie vanuit Varsseveld ook nog naar Lichtenvoorde moet: de N18 is weer open. Godzijdank, want in die hoek was het de afgelopen weken helemaal omrijden voor gevorderden.

Er is meer goed nieuws te melden. Ook de Europaweg in Doetinchem is klaar. Die ging wat strompelend het ziekenhuis in, maar is er na maanden huppelend weer uitgekomen. En een blik op de website van de gemeente leert dat de Hengelose Spalstraat ter hoogte van het milieuparkje volgende week maar twee dagen afgesloten zal zijn. Een kleine ingreep dus. Dat scheelt alweer een kaartje sturen. Alles was goed geweest, behalve geel met zwarte letters.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden