Monumentenprijs Bronckhorst 2021 was voor Jantina Wijpkema en Hans van de Bospoort, huidige eigenaren van voormalig café Kraantje Lek. Foto: Liesbeth Spaansen
Monumentenprijs Bronckhorst 2021 was voor Jantina Wijpkema en Hans van de Bospoort, huidige eigenaren van voormalig café Kraantje Lek. Foto: Liesbeth Spaansen

Monumentenprijs Bronckhorst 2021 uitgereikt aan Jantina Wijpkema en Hans van de Bospoort

Voormalig Café Kraantje Lek gekozen uit drie nominaties

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/BAAK - Tijdens de openingsavond van de 35ste editie van de Vriendenloterij Open Monumentendag in de Sint Martinuskerk in Baak woensdag 8 september heette voorzitter Han van der Lans iedereen welkom. “Er is keihard gewerkt door vele vrijwilligers en iedereen staat nu klaar om van start te gaan. Er zijn dit jaar maar liefst 32 monumenten die de deuren openen voor bezoekers.” De pareltjes autobusroute kon dit jaar worden gerealiseerd. “Een bustocht langs open monumenten voor gasten van de Zonnebloem. Zij kunnen op deze wijze ook meedoen aan het weekend. Dit sluit goed aan bij het landelijke thema van dit jaar, inclusie. Niemand wordt buiten gesloten, mijn huis is jouw huis.” De voorzitter wenste namens het bestuur van de stichting iedereen een gezellige en inspirerende avond. “Ik verklaar hierbij de Open Monumentendag Bronckhorst voor geopend.”

De gemeente Bronckhorst is een van de grootste monumentgemeenten van Nederland. “Wij hebben 800 rijks- en gemeentelijke monumenten binnen de gemeentegrenzen”, weet wethouder van de gemeente Bronckhorst Willem Buunk. “Maar, wij hebben ook heel veel gebouwen, bouwwerken en objecten die monumentwaardig zijn. Die tot ons erfgoed behoren, maar die niet als beschermd monument zijn aangewezen. Des te mooier is het dan dat eigenaren hun best doen om het in stand te houden of zelfs mooier maken. Ik vind dat voor onze gemeente des te belangrijker omdat heel veel van onze inwoners en bezoekers onze gemeente waarderen op het gebied van het mooie landschap, het groen en dan ook het geheel van gebouwde en ongebouwde omgeving. Ik vind het belangrijk dat we dat in stand houden.”
Hij complimenteerde de stichting en alle vrijwilligers en deelnemers voor alle inzet om de monumentendagen te houden. “De gemeente Bronckhorst reikt elk jaar de Monumentenprijs uit omdat wij weten hoeveel moeite het kost om een monument in stand te houden. Door deze prijs willen we complimenten geven aan mensen die zich ingespannen hebben om wat moois te doen voor behoud van monumenten.”
Hij benoemde de drie genomineerden, de dorpsboerderij van de familie Bakker in Vorden, het project van ProWonen in Vorden aan de Berend van Hackfortweg en tot slot het voormalige café Kraantje Lek waaraan de Monumentenprijs Bronckhorst 2021 werd uitgereikt. Jantina Wijpkema en Hans van de Bospoort, de huidige bewoners van het pand kregen bloemen, een cheque en een mooie pentekening van de woning, gemaakt door Van der Meij.

Met een presentatie werden de 32 geopende monumenten voorgesteld die in het weekend van 11 en 12 september te bezichtigen waren.

Astrid Schutte vertelde over haar boek ‘De Laatste Heer op Huis Baak’, een dubbelbiografie over de heren Helmich en Schutte. Foto’s van de families werden getoond. Naast de familiegeschiedenis werden de toenemende mogelijkheden om te gaan studeren en de hoge verwachtingen waaraan mensen destijds moesten voldoen, belicht. Huis Baak was een monument, waar na de oorlog slordig werd omgegaan. De kosten liepen op en maakten het lastig het monument goed te beheren. Na afloop was gelegenheid om het boek aan te schaffen en te laten signeren.
Tot slot werd met de 350ste aflevering van het Monumentenspel het officiële deel van de avond afgesloten.


Achterhoekfoto.nl

openmonumentendagbronckhorst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden