Het kinderparlement onder leiding van jeugdburgemeester Anne Letink (links op de foto). Noor Wiegerinck was verhinderd. Foto: Liesbeth Spaansen

Het kinderparlement onder leiding van jeugdburgemeester Anne Letink (links op de foto). Noor Wiegerinck was verhinderd. Foto: Liesbeth Spaansen

Bronckhorster kinderparlementsleden bieden inkijkje in hun wensen

Algemeen

Creatieve ontwerpen zonneparken

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/HENGELO – De zon scheen volop in Solarpark de Kwekerij in Hengelo waar jeugdburgemeester Anne Letink met haar kinderparlementsleden Janne Hissink, Anne Femke Visser, Stijn Maalderink, Indra Kersten, Tjibbe Rust en Vasco Schurink (Noor Wiegerinck was helaas verhinderd) bijeenkwam. Burgemeester Marianne Besselink vond het leuk dat zij hen na twee keer online, live mocht ontmoeten. “Ik heb jullie alleen op beeldscherm gezien, leuk om jullie nu live te zien”, lachte ze. “Het is de laatste keer dat het kinderparlement bij elkaar komt en Anne mag deze voor het laatst voorzitten. Jullie zitten nu in groep 8 en gaan nadenken over een vervolgopleiding.“

De gemeente Bronckhorst vindt het echt een verrijking om de inzichten van de kinderen te horen. “Vandaag gaan we kijken naar zonnepanelen. Daarna gaan we bedenken hoe wij vinden dat een zonnepark er uit kan zien”, legt Anne Letink uit. Zij deed het deze middag niet alleen, maar met de beleidsmedewerker duurzaamheid en energie Erik Mol en strategisch adviseur energietransitie Eric de Kruik, beide van de gemeente Bronckhorst.

Rondleiding
Om inzicht te krijgen in zonneparken, leidde Erik Mol de kinderen rond door het zonnepark. “Het is een bijzondere plek en uniek in Nederland. Tien jaar geleden bedacht de gemeente om geen woningen meer te bouwen en deze gemeentegrond bleef over. Het idee was om van fossiele energie naar duurzame energie te gaan en daarvoor was een zonnepark geschikt”, vertelt hij. “Omdat het in de bebouwde kom ligt, wilden we dat mensen er iets mee konden, bijvoorbeeld recreëren en meer biodiversiteit realiseren, met planten en dieren.”

Na een aantal jaren voorbereiding, is het park nu vijf jaar geleden aangelegd. Er zijn bijna 7000 zonnepanelen geplaatst. Verder vertelde Erik Mol over de naamgeving: het was vroeger een boomkwekerij, over de opslag van elektriciteit in de centrales op het terrein en de biodiversiteit die onder en rondom de panelen is ontstaan.

Aan het werk
Eenmaal terug bij de in de schaduw liggende picknickplaats, stonden belegde broodjes en drinken klaar om tijdens de opdracht van te genieten.

Eric de Kruik ging direct met de kinderen aan de slag om hun eigen zonnepark te ontwerpen. Twee tweetallen en een drietal kregen een groot vel ruitpapier en stiften en gingen aan de slag. Eén verplicht onderdeel was dat minstens de helft van het beschikbare terrein uit zonnepanelen moest bestaan, verder waren de kinderen vrij om de ruimte in te vullen. Ze gingen na overleg aan de slag met hun plannen, schaafden bij waar nodig en kwamen tot slot met een mooi resultaat die zij zelf aan burgemeester Besselink en de heren Mol en De Kruik mochten motiveren.

Anne Femke en Janne bedachten dat bij de ingang van hun solarpark plek is voor (elektrische) fietsen en auto’s, die er kunnen worden opgeladen met elektriciteit van de zonnepanelen. Het park heeft een informatiepunt waar ook drinken kan worden gehaald, er zijn binnen- en buitenverblijven voor dieren en een binnentuin, met zonnepanelen op het dak. Naast een beekje is een blotevoetenpad om met blote voeten het pad te voelen, waar onder andere houtsnippers liggen. Er kunnen ook opdrachten bij gedaan worden.

Stijn, Tjibbe en Vasco hadden een bezoekerscentrum en informatiecentrum bedacht, waar tegen extra betaling uitleg is over zonnepanelen. Ook de autogarage is bedekt met zonnepanelen. Op het plein zijn speeltoestellen en andere leuke dingen en een speelbos voor zowel grote als kleine kinderen en in het minirestaurantje is drinken en snacks voor tussendoor. Er is een dierenpark met onder andere geiten en een meer met vissen. Er is voer voor de vissen te koop.

Anne en Indra tekenden twee ingangen naar de receptie, waar ook eten en drinken te koop is en wc’s zijn. Een looppad gaat naar het strand, waar ligbedjes zijn. Daarnaast zijn zonnepanelen. Er zijn twee speeltuinen, een bloementuin en bos met natuurspeelplaats. De speurtocht is bedoeld om het park te ontdekken en dieren te spotten.

Kinderen zijn creatief
Bij deze concepten kwamen veel mooie ideeën naar voren. De leden van het kinderparlement vulden elkaar ook meteen aan. Is het aantal zonnepanelen echt wel de helft? Is het handig om huizen of tenten te hebben om in te slapen?

Eric de Kruik was onder de indruk van de plannen. “Ik had er van tevoren over nagedacht of dat in een half uur tijd zou kunnen, maar ik heb een strand gezien, een overdekt terras, ik zie een blotevoetenpad, een plek waar je instructies krijgt over hoe zonne-energie werkt, een visvijver en een speurtocht. Wat een ontzettend leuke ideeën, dat vind ik echt helemaal top. Daar hadden wij nooit aan gedacht.”

Hij kreeg daarop reactie van een van de jongens: “Dat is waarom het kinderparlement is gemaakt, want kinderen zijn veel creatiever dan volwassenen.” Dat werd, aldus Eric de Kruik hiermee bewezen. ”Dank jullie wel en een applaus voor jezelf.”

Burgemeester Marianne Besselink is ook heel tevreden over de resultaten van het kinderparlement. Anne vond het als jeugdburgemeester belangrijk dat er een kinderparlement zou zijn. De kinderen vonden het leuk en “dan weet je veel meer over wat er eigenlijk allemaal gebeurt”, aldus de kinderen, die dit jaar overlegden over sport, afvalbeleid en zonne-energie. Verkeersveiligheid staat nog op het lijstje.

Dit jaar was het pech dat een paar keer digitaal moest worden vergaderd, wat ze overigens goed deden. Burgemeester vond live deze dag toch leuker. “Jullie zitten nu in groep 8 en wij zijn nu weer op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester en kinderparlement, maar als jullie nog dingen weten om het leuker te maken, laat het weten.”

Maar dit groepje vond dat de gemeente wel op de goede weg is. “Het kinderparlement is een goed idee, want dan hoef je niet één kind te kiezen als kinderburgemeester, maar zijn er wel zes of zeven kinderen en heb je meer ideeën.”

Om de kinderen te bedanken voor al die goede ideeën en inzet, kregen zij een tas met een oorkonde, hun naamkaartje, schrijfblokje en een cadeau -een powerbank voor mobiele telefoon die op zonne-energie werkt. Anne had voor alle kinderparlementsleden een schilderijtje gemaakt. “Als dank voor jullie inzet en goede ideeën. Ik vond het heel leuk en fijn om het met elkaar te doen.”

De leden van het kinderparlement motiveerden hun conceptzonneparken; er kwamen veel mooie ideeën naar voren. Foto: Liesbeth Spaansen
Het kinderparlement maakt onder leiding van Erik Mol en in bijzijn van burgemeester Marianne Besselink een rondleiding over Solarpark De Kwekerij. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant