Hessel Lubbers 2e tijdens IDC races. Foto: Damon Teerink

IDC races 4 en 11 september TT Circuit Assen

Algemeen

HENGELO/ASSEN - Zaterdag 4 september stond de achtste race van het IDC (International Dutch Championship) op het programma. Een aantal rijders kwamen daardoor niet aan de start in Hengelo Gld. Beide evenementen hadden door verschuivingen in de kalender dezelfde datum. Ricardo Brink Dutch Superbike was voldoende hersteld van zijn heftige crash tijdens het IDM Assen. Echter kwam Brink tijdens de eerste kwalificatie opnieuw ten val in de Ruskenhoek, waar hij gelukkig ongedeerd bij bleef. Brink liet ook zien in de kwalificaties dat hem weinig mankeerde, want in de tweede kwalificatie pakte hij de pole position met een 1’40.363.

Na de start wist Brink de leiding te pakken gevolgd door Danny Van der Sluis. Brink en Van der Sluis bleken veel sneller te zijn dan de rest van het veld. Het tempo lag hoog. Brink wist in de eerste helft van de wedstrijd beetje bij beetje weg te rijden tot zo’n twee seconden. Dit gebeurde mede doordat Van der Sluis een klein foutje maakte in De Strubben. Van der Sluis kon niet meer terugkomen, waardoor Brink met zijn zege goede zaken deed in het kampioenschap. Van der Sluis pakte 20 punten. Het verschil tussen de twee rijders is nu 33 punten in het voordeel van Brink. Ruim twintig seconden achter de winnaar pakte Frank Nieman de derde plaats. Beste regiorijder werd Thijs Peeters met een zevende plaats. Toine Gierkink reed zich ook in de top tien en werd negende.

Sander Kroeze was de sterkste in de Dutch Supersport race op het TT Circuit Assen. Jaimie van Sikkelerus kwam als tweede over de finish en pakte daarmee vroegtijdig de Nederlandse titel met nog drie races te gaan. De strijd om de derde plaats werd gewonnen door Finn de Bruin.

Bij de Dutch Proclass 600 werd de wedstrijd gewonnen door een jonge dame. Manouk van Ooyen was iedereen te snel af en wist haar eerste races te winnen. Hessel Lubbers uit Hengelo Gld werd als zesde geklasseerd. Bart Meekes en Erik Ritzer werden twaalfde en eenentwintigste. Helaas was het niet de dag van Niels Bikkel van Bikkel Motorsport. Hij kwam in de eerste ronde ten val in de klasse Dutch Proclass 1000 en scheurde daarbij zijn banden die het sleutelbeen op zijn plaats moeten houden. Het seizoen komt daarmee helaas vroegtijdig ten einde voor Bikkel.

Voor de tweede zaterdag (11 september) op rij werd er een wedstrijd in de Dutch Superbike klasse verreden op het TT Circuit Assen. Ricardo Brink deed vorige week goede zaken in de titelstrijd door de race te winnen en daarmee zijn directe concurrent Danny van der Sluis te verslaan. Bij aanvang van de racedag was het onderlinge verschil in het kampioenschap 33 punten in het voordeel van Brink. In de kwalificatie ging het betreft de pole position ook tussen Brink en Van der Sluis. Lang stond Van der Sluis bovenaan met een 1’41.0, maar in de slotfase was Brink twee tienden sneller.

Het had voor de Dutch Superbike race geregend. Bij de start van de race begon er hier en daar al een droge lijn te ontstaan, maar de rijders gingen wel van start op regenbanden. Nick Vlaar, Van der Sluis en Brink gingen als eerste op de Haarbocht af. In het gedrang gingen alle drie de rijders wijd, waardoor Frank Nieman de leiding kon pakken. Nieman was erg sterk en had na drie ronden al een voorsprong van zeven seconden op de concurrentie opgebouwd. Van der Sluis wist zich in de vierde ronde naar plaats twee op te werken.

Van der Sluis en Vasco Van der Valk kwamen in de tweede helft van de race wel iets dichterbij, maar Nieman had meer dan genoeg marge om zijn eerste overwinning van het seizoen 2021 te scoren. Kampioenschapsleider Brink eindigde slechts als zevende en verloor daarmee elf punten op Van der Sluis. De Hamove leden Thijs Peeters en Toine Gierkink werd en keurig zesde en achtste. Helaas viel Bas Leneman uit in deze race.

In de Dutch Supersport ging de winst naar Jeroen Hilster en liet daarmee zien dat hij goed uit de voeten kon op een natte baan. Succes was er voor Hessel Lubbers in de Dutch Proclass 600. Op een verraderlijke baan met een droge lijn in het midden reed hij de sterren van de hemel en kwam als tweede over de streep achter Manouk van Ooyen. Zij pakte evenals vorige week de winst in deze klasse. Bart Meekes werd tiende en pakt daarmee de nodige punten voor het kampioenschap. Erik Ritzer had technische problemen en kon daardoor niet van start gaan in de race.

De seizoensfinale van het International Dutch Championship (IDC) staat zaterdag 2 oktober op de kalender. Er worden dan dubbele races verreden in de Dutch Superbike klasse. Er zijn dus nog vijftig punten te verdelen per klasse. Danny de Boer zal 2 oktober als een speciale gastrijder aan de start staan tijdens zijn officiële afscheidswedstrijd op het TT Circuit Assen.