<p>Trainer Lars Neumann wil zich met Quintus komend seizoen handhaven in de landelijke hoofdklasse. Foto: Luuk Stam</p>

Trainer Lars Neumann wil zich met Quintus komend seizoen handhaven in de landelijke hoofdklasse. Foto: Luuk Stam

Quintus-trainer Neumann: ‘De jongens willen veel leren’

Doetinchemse handbaltrainer begint aan eerste seizoen in Hengelo

Door Luuk Stam 

HENGELO – Het liefst had hij zelf nog jaren doorgespeeld, zo gek is Lars Neumann (50) op het spelletje handbal. Hij maakte als speler furore bij onder andere het Wehlse Apollo ’70 en het Dierense Erica ’76. Tot voor kort speelde hij nog voor Artemis ’15 in Doetinchem, maar blessures dwongen hem na veertig jaar te stoppen als actief handballer. Nu begint hij aan een nieuw avontuur als trainer van het eerste herenteam bij Quintus in Hengelo.

Neumann staat met de Hengeloërs aan de vooravond van het eerste volledige seizoen van de club in de landelijke hoofdklasse. Begin oktober start de competitie. Quintus promoveerde vorig jaar al naar de hoofdklasse, maar vanwege corona hebben de Hengelose handballers nog maar twee wedstrijden op dit niveau kunnen spelen. Thuis wonnen ze ruim van V&S uit Groningen, uit werd verloren van HV Huissen.

De komst van de ervaren Neumann past perfect bij de ambities van Quintus. In Hengelo kan hij voortborduren op het werk van André Dimmedal. Die werd zo’n acht jaar geleden binnengehaald om de club op sportief vlak naar een hoger niveau te tillen. Dat gebeurde door vaker en intensiever te trainen en er kwam een nieuw jeugdplan. Het resulteerde al in twee keer een promotie, van de tweede naar de eerste klasse en vervolgens naar de hoofdklasse. 

Dimmedal – die vanaf nu het tweede herenteam traint – was ook degene die Neumann polste voor een komst naar Hengelo. De Doetinchemmer is goed te spreken over het niveau van de spelers hier, die hij inmiddels een aantal weken traint. “Ze zijn sterk en de conditie is goed”, klinkt het. “Daarbij willen ze graag veel leren en kunnen ze ook nog veel leren. Handbal zit ’m in veel kleine dingen. Slim voetenwerk bij een schijnbeweging of steeds twee passes vooruitdenken, dat soort dingen probeer ik erin te krijgen. Dat is trainen, trainen, trainen.”

Waar het team nu precies staat, is volgens Neumann lastig te zeggen. “Handhaven in de hoofdklasse is een reëel doel”, stelt hij. “Al kan het wel heel zwaar worden. De eerste wedstrijden zijn belangrijk, dan moet je ook hopen dat je hier en daar een beetje geluk hebt. Vooral in de thuiswedstrijden moet je de punten zien binnen te halen. Als je in het begin al veel wedstrijden verliest, dan wordt het in de tweede helft van het seizoen heel lastig.”

Zelf speelde Neumann in het verleden in de eredivisie met het Wehlse Apollo ’70, de club die in 2015 met De Gazellen uit Doetinchem fuseerde tot Artemis ’15. Om tot in de eredivisie te komen, zou Quintus nog twee keer moeten promoveren. “Promotie zal er voorlopig nog niet in zitten”, verwacht Neumann. “Daarvoor moet het team echt nog een flinke stap maken. Met een beetje geluk kun je in één van de komende jaren in de top drie eindigen.”

De nieuwe trainer roemt wel alvast de gezellige sfeer binnen de club. “Dat vind ik ook heel belangrijk”, zegt Neumann. “Quintus is net iets kleiner dan het vroegere Apollo. André (Dimmedal, LS.) heeft hier al heel veel bereikt. Het is vooral zaak te blijven investeren in de jeugd. Je merkt dat de leden daar allemaal bij willen helpen. Dat is mooi en ook nodig om de club verder te ontwikkelen. Dat ik daar een rol in mag spelen, daar kijk ik zeker naar uit.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden