De Zweedse coureur maakte ook een rondje door het dorpscentrum van Hengelo. Foto: Facebook/Jeffrey Boer
De Zweedse coureur maakte ook een rondje door het dorpscentrum van Hengelo. Foto: Facebook/Jeffrey Boer

‘Paardrijdende’ Zweedse coureur blijft nog even in Hengelo

Superbikerijder Markus Karlsson logeert bijna twee weken bij de familie Wassink

Door Luuk Stam

HENGELO – De wegraces op de Varsselring liggen alweer een week achter ons. Toch verblijft Superbikerijder Markus Karlsson (22) nog altijd in Hengelo. De Zweed – die hier voor de eerste keer meedeed – is met zijn busje en caravan neergestreken in de achtertuin van Tonny Wassink en zijn gezin. Hier zal hij verblijven tot aan het raceweekend in het Duitse Frohburg (18 en 19 september).

Karlsson woont in het Zweedse plaatsje Nykvarn, dat op zo’n 50 kilometer van Stockholm en op ruim 1.300 kilometer van Hengelo ligt. De coureur kwam hier samen met zijn vriendin en een mecanicien naartoe. Zij keerden met het vliegtuig terug naar huis. Zelf had hij vooraf bedacht dat hij tussen de races in Hengelo en Frohburg niet terug zou keren. Dat zou te veel geld en te veel energie kosten. Waar hij in de tussentijd precies met zijn caravan zou verblijven, dat wist hij nog niet. Misschien op een camping of ergens langs de weg?

Hengeloër Tonny Wassink – samen met zijn zoon Arno teambaas van het team Performance Racing Achterhoek – hoorde tijdens het raceweekend op de Varsselring het verhaal van de Zweedse coureur en besloot hem een tijdelijke plek te bieden. “We hebben hier thuis genoeg ruimte”, vertelt Wassink. “En daarbij: mijn eigen zoon is ook 22. Als vader wil je niet dat zo’n jongen ergens langs de weg staat. Zeker niet met al dat dure materiaal in zo’n busje.”

En dus staat de caravan met Zweedse nummerplaat nu bij Wassink achter het huis. Karlsson slaapt in zijn eigen onderkomen. Voor de rest is hij deel van de familie geworden. ’s Avonds staat het eten klaar. “Voor mij is het enorm fijn om hier te mogen verblijven, daar ben ik de familie heel dankbaar voor”, vertelt de Zweed, die voor vrachtwagenbouwer Scania werkt. “Ik werk het hele jaar door zoveel mogelijk om deze weekenden te kunnen racen.”

De 22-jarige is afkomstig uit een echte racefamilie. Zijn jongere broertje, zijn vader én zijn moeder zijn actief in de racerij. “Ik ben opgegroeid met racen”, vertelt de coureur, die overigens ook van een wat rustigere tourrit op de motor kan genieten. Samen met een Nederlandse vriend maakte hij deze week op een van Tonny Wassink geleende motor een rit van 450 kilometer via onder meer de Veluwe, Friesland, de Afsluitdijk en Amsterdam.

Ook ontdekte Karlsson het dorpscentrum van Hengelo. Hij was degene die op de sociale media de lachers op zijn hand kreeg door een foto te posten waarop hij in racestijl te zien was op het paardenbeeld op de hoek van de Spalstraat en de Kastanjelaan. “Een racevriend van mij zei dat hij altijd als hij in Hengelo kwam een foto met dat paard maakte”, verklaart de Zweed. “Ik zei: dat wil ik ook wel doen, maar dan wel met racepak aan en helm op.”

De races in het Duitse Frohburg vormen op zondag 19 september de afsluiting van het seizoen in het International Road Racing Championship (IRRC). Dat kampioenschap telde dit jaar vier evenementen. Eerder reden de coureurs op circuits van Chimay (België) en Horice (Tsjechië). Karlsson kijkt terug op een aangename kennismaking met het circuit in Hengelo. In de IRRC Superbike-races eindigde hij hier als achtste (race 1) en negende (race 2).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden