De groep Rijsburgse jongeren op werkvakantie in de Achterhoek. Foto: Present Bronckhorst/Doetinchem
De groep Rijsburgse jongeren op werkvakantie in de Achterhoek. Foto: Present Bronckhorst/Doetinchem

Present bezorgt Rijnsburgse jongeren werkvakantie met impact

Algemeen

HUMMELO/DOETINCHEM - “Deze ervaring heeft me wel geleerd dat je niet naar het buitenland hoeft om iets voor een ander te betekenen. We hebben hier in de Achterhoek zoveel leuke ervaringen gehad.” Aan het woord is een van de Rijnburgse jongeren die in de laatste twee weken van de vakantie aan de slag zijn gegaan voor Present in de Achterhoek. “Voor een van de klussen gingen we op de fiets richting Doetinchem om een bewoonster van een woning van de crisisopvang te helpen bij het opknappen van haar tuin. Ze vertelde dat ze heel erg blij was met onze hulp en zich maar moeilijk voor kon stellen dat we dit vrijwillig deden.” De jongeren zouden eigenlijk via World Servants al in 2020 een school gaan bouwen in Rwanda. Door corona kon dit toen en ook dit jaar niet doorgaan.

In samenwerking met Present Doetinchem en Bronckhorst konden ze zich in 2021 gelukkig een stuk dichterbij huis toch nuttig maken. Door woningen en tuinen van de crisisopvang van IrisZorg in Doetinchem op te knappen en te klussen en mee te draaien met de begeleiders bij Het Passion in Hummelo, waar dak- en thuislozen tijdelijk kunnen wonen om even tot rust te komen. Ook wilden ze iets voor kinderen betekenen en hebben ze twee dagen meegedraaid in het Kneuterkamp in Schöneveld.

Meedraaien en klussen bij Het Passion
De jongeren verbleven in totaal twaalf dagen in de Achterhoek, waarvan ze tien dagen aan het werk gingen. In deze tijd logeerden en kampeerden ze bij Het Passion in Hummelo. Op deze locatie hielpen de jongeren de begeleiders van de daklozen opvang, stripten ze een oude schuur, stortten ze een nieuwe betonvloer in deze schuur, maakten een geul om nieuwe leidingen te leggen en organiseerden ze meerdere keren leuke activiteiten voor de bewoners.

Indrukwekkend levensverhaal
Een deel van de groep vertrok elke dag richting Doetinchem om daar een aantal woningen van de crisisopvang van IrisZorg van binnen op te knappen en de tuinen een metamorfose te geven. Zo bouwden ze, onder leiding van ervaren Present vrijwilligers, in een van de tuinen een grote pergola, legden ze een terras aan en sausden en verfden ze de binnenkant van een woning. “De bewoner van de crisiswoning hielp zelf mee in de tuin en tijdens het werken vertelde hij mij zijn indrukwekkende levensverhaal. Hij is eigenlijk heel eenzaam en vond het fijn om met iemand te praten”, vertelde een van de jongeren. Tijdens het tuinieren in een andere tuin raakten de jongeren in gesprek met de buurvrouw. “Zij gaf aan dat ze graag wilde weten wie er woonde. Later konden we haar laten kennismaken met de bewoner en ze hebben nu afgesproken een keer een kop koffie te gaan drinken. Ik kreeg er kippenvel van dat dit voor mijn neus gebeurde.” Een zoon van een van de bewoners was zo enthousiast geworden en heeft de dag erop op een ander adres ook nog meegeholpen!

Leuke en leerzame momenten
Voor alle jongeren was het een werkvakantie met veel impact. Veel van hen vonden het jammer dat ze niet naar Rwanda konden, maar spijt van hun reis naar de Achterhoek hebben ze niet. Op een van de laatste dagen schreven ze in hun blog: “Wat hebben we een leuke groep op dit moment met deze bijzondere mensen in de opvang. Allemaal met een heftig verhaal, maar wat is het gaaf om te zien hoe sterk ze zijn en nog zo positief in het leven kunnen staan. We hebben al zo veel leuke/leerzame momenten gehad met de mensen die we hebben ontmoet, hun verhalen gehoord en plannen voor de toekomst gedeeld.”

Een van de momenten die onder andere indruk op de jongeren maakte, was de unieke rondleiding in de dag/nachtopvang van IrisZorg in Doetinchem. Hier kregen de jongeren meer te horen over de opvang en vertelden een paar bezoekers hun verhaal. “Bij de dag- en nachtopvang van IrisZorg zag ik iemand zitten waarvan ik zeker dacht te weten dat het een begeleider was. Toen ik met haar aan de praat raakte, bleek dat zij ook dakloos was. Het heeft me geleerd dat het iedereen kan overkomen en dat je vaak aan de buitenkant niet kunt zien wie problemen heeft”, vertelde een van de jongeren.

De projectcoördinatoren van Present Josefien Nahuis en Hilde Colenbrander kijken met veel plezier terug op de weken. “Dit is de eerste keer dat we tien dagen lang iets voor een grotere groep hebben georganiseerd. We zijn blij dat dit zo goed is gelukt en dat we de jongeren een mooie ervaring hebben kunnen bieden en hen hebben verbonden met zo veel verschillende mensen die hun hulp maar ook hun aanwezigheid én luisterend oor zo goed konden gebruiken”.

Doe mee!
Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je ook graag een leuke ontmoeting met kwetsbare medemensen, waarbij je hen helpt bij een klus in huis of tuin? Neem dan contact op met Present: hilde.colenbrander@presentbronckhorst.nl of bel 06 1513 6687.


presentbronckhorst.nl

De world servants bouwen een pergola in Doetinchem. Foto: Present Bronckhorst/Doetinchem
In de schuur van Het Passion in Hummelo werd een nieuwe vloer gestort. Foto: Present Bronckhorst/Doetinchem
Werken rondom Het Passion in Hummelo. Foto: Present Bronckhorst/Doetinchem

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden