<p>Ook dit jaar is Kasteel Hackfort in Vorden hoofdlocatie van de Open Monumentendag Bronckhorst. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen</p>

Ook dit jaar is Kasteel Hackfort in Vorden hoofdlocatie van de Open Monumentendag Bronckhorst. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Fiets- en wandel langs de monumenten in Bronckhorst

BRONCKHORST - Bronckhorst pakt flink uit tijdens het monumentenweekend van 11 en 12 september. Maar liefst 31 monumenten openen hun deuren voor bezoekers. Een aantal monumenten is normaliter niet toegankelijk, zoals het Badhuis aan het Pikgat in Zelhem, een mooi voorbeeld van het Nieuwe Bouwen, een stijl die gekenmerkt wordt door licht, lucht, ruimte en het ontbreken van versieringen. Ook het Gemaal Grote Beek en het Kunstgemaal in Bronkhorst zijn in deze stijl gebouwd. Loop dan ook het stadje in, daar is een gids die rondleidingen geeft langs de vele monumenten die het stadje rijk is.

In Baak staat een middeleeuwse ruïne zomaar op een boerenerf, de eigenaar is aanwezig om de geschiedenis van dit stoere monument te vertellen. Iets verderop in Baak staat de grootste kerk van de gemeente, door velen de Kathedraal of Parel van Baak genoemd. In de kerk zijn diverse exposities te zien en de immens hoge toren kan beklommen worden. Vanuit de traditionele kroeg tegenover de kerk worden rondleidingen gegeven door de kasteeltuin van Huize Baak.

Bijzonder zeldzaam zijn de grote middeleeuwse fresco’s in de Remigiuskerk in Hengelo, absoluut een bezoek waard. De fresco’s van de Dorpskerk in Vorden uit 1520 zijn subtiel met veel details, neem hier de tijd voor, de kerk bevat meerdere kunstwerken en een mooi orgel.

Twee musea zijn gratis te bezoeken. Museum Smedekinck in Zelhem toont de vaste collectie van de ontstaansgeschiedenis en leefwijze van de Zelhemmers door de eeuwen heen. In de Antoniuskerk in Kranenburg is de collectie van het Heiligenbeeldenmuseum te bewonderen.

De kerken in Hummelo, Hoog-Keppel, Drempt, Olburgen, Zelhem, Vierakker en de Willibrorduskerk in Steenderen zijn geopend en molenaars van zes molens in de gemeente laten de wieken draaien, openen de poorten en vertellen alles over de robuuste techniek die in de romp te zien is.

In Vierakker is de theetuin geopend, de weegbrug en de oven zijn een mooi voorbeeld van industrieel erfgoed. Op Landgoed Hackfort zijn foto-exposities van de monumenten van Bronckhorst te bewonderen. De watermolen is open en draait twee dagen. In het souterrain van het kasteel is een expositie over de geschiedenis van het kasteel. Ook zijn er de maquettes van kastelen en monumenten van Damien Piekhaar te zien. De exposities geven een goed beeld van de rijkdom van het erfgoed in de gemeente. Ook zijn er boerderijen, een galerie en een eekschuur te bezichtigen.

Er is veel te beleven, dus kom naar Bronckhorst. Het gehele programma van het monumentenweekend is te lezen op de website. Hier staan alle monumenten van de gemeente Bronckhorst, vele monumenten zijn ook buiten het weekend regelmatig geopend. Bijzonder vermeldenswaardig zijn de fiets- en wandelroutes langs de monumenten, deze routes zijn gratis te downloaden en het hele jaar door te volgen.


Openmonumentendagbronckhorst.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden