Het maalproces van de tarwe. Foto: Liesbeth Hakvoort
Het maalproces van de tarwe. Foto: Liesbeth Hakvoort

Kringlooplandbouw in de praktijk: tarweoogst

Algemeen

HENGELO - Er heerst drukte op het erf aan het Baaksevoetpad bij de familie Hakvoort. Wat staat er allemaal te gebeuren? Trekkers met kippers rijden richting de sleufsilo. Hier wordt de tarweoogst ingekuild.

Roel Hakvoort vertelt: “We kuilen tarwe in. Dit is voor ons de eerste keer, maar een logische stap. Kringlooplandbouw is namelijk waar we aan werken. We hebben 130 hectare eigen grond, waarop we mais, tarwe en bieten verbouwen. Daarnaast ruilen we grond uit met collega akkerbouwer Hulshof (voorheen Wullink) voor de aardappelteelt. Zo hebben we minimaal vier gewassen op onze grond, zodat een mooie vruchtwisseling ontstaat. Ook kiezen we ervoor om het stro gelijk fijn te hakselen op het land. Dit komt samen met de mest de bodemvruchtbaarheid weer ten goede.”

Oogst van dichtbij
“Natuurlijk kun je tarwe aankopen via de veevoederfabriek. Maar door eigen tarwe in te kuilen maken we de kringloop korter. Onze eigen tarwe, samen met aangekochte tarwe van collega akkerbouwers uit de regio malen we hier fijn met een hamermolen. De tarwe wordt gedorst door plaatselijke loonwerkers. Het komt hier het erf op en wordt op een schone kuilplaat gekiept. Het wordt met een shovel in de hamermolen geschept die het fijnmaalt. Het stuift omdat het vlies rondom de korrel loslaat door het pletten. De gemalen tarwe wordt aangezuurd om de houdbaarheid te garanderen. Daarna wordt de kuil aangereden met de shovel. Als deze vol is trekken we er plastic over en dekken het af met zand. Zo blijft het minimaal drie weken dicht zitten. Niet te vroeg de kuil openen, hierdoor kunnen de melkzuurbacteriën hun werk goed doen voor het conserveren van de kuil. Dit is beter voor de kwaliteit.”

Van kuil naar dier in de stal
Maar daarna? Hoe krijg je de inhoud van de kuil bij de varkens in de stal? “Wij werken met een brijvoerinstallatie. Brijvoer is een pap van producten. Vergis je niet, er wordt niet zomaar wat in gestopt. Er is een recept voor nodig om onze varkens op iedere leeftijd het voer met de juiste voedingssupplementen te geven.”
Loonbedrijf Niesink komt wekelijks om voer uit de kuil te scheppen met de shovel. De tarwe wordt met een Corn Cob Mix (CCM) in een opening van het dak van onze voerkeuken geschept. Daar zit een voormenger met weeginstallatie. De vijzel mixt dit met vloeibare tarwezetmeel, afkomstig van een afvalstroom uit de graanindustrie.”

Nog meer voer van eigen land
“Corn Cob Mix, afgekort CCM is de gele maïskorrel die ook fijngemalen wordt en ingekuild. Een vergelijkbaar proces als nu met de tarwe. De stengel blijft achter op het land en wordt weer ondergewerkt. Erg goed voor de structuur van het land. Dus in oktober is het hier opnieuw druk op het erf. De maïs van eigen land wordt dan ingekuild. Onze varkens smullen ervan, je kunt merken dat ze het lekker vinden.”

Aviko stoomschillen en kaaswei
Kringlooplandbouw is een term die steeds vaker voorbij komt. “Het varken is bij uitstek een kringloopdier. Het is een alleseter”, zegt Roel Hakvoort. “Naast de maïs en tarwe van eigen land worden veel reststromen gevoerd. Zo worden aardappelstoomschillen van de Aviko en kaaswei vanuit Steenderen hier aangevoerd en bijgemengd in het voer. Ook andere resten uit de voedingsmiddelenindustrie komen weer terecht bij het varken. Bijvoorbeeld bierbostel, een restant bij het brouwproces van bier. Onze varkens groeien er van. En dat allemaal zorgt er weer voor dat de consument een eerlijk en veilig stukje vlees kan eten.”

De geoogste korrel in de hand. Foto: Liesbeth Hakvoort

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden