De granieten sokkel met daarop de nieuw gegoten markante gebouwen van Baak staat (wederom) te pronken, maar nu in het hart van het dorp naast de St. Martinuskerk. Foto: Alice Rouwhorst
De granieten sokkel met daarop de nieuw gegoten markante gebouwen van Baak staat (wederom) te pronken, maar nu in het hart van het dorp naast de St. Martinuskerk. Foto: Alice Rouwhorst

Baak in brons staat nu op een andere plek

Algemeen

Kunstenaar maakte na diefstal een nieuw beeld

Door Alice Rouwhorst

BAAK - Na ruim een jaar heeft Baak zijn bronzen beeld met enkele markante gebouwen van het dorp terug. Het beeld van kunstenaar Cor Litjens werd op donderdag 5 augustus herplaatst, maar nu op een andere plek. Het pronkt nu bij de kerk in het midden van het dorp.

Op vrijdag 19 juni vorig jaar ontvreemdden onbekenden het beeld van de rode granieten plaat, waarbij de sokkel zelf ook beschadigd werd. Het kunstwerk maakte deel uit van een reeks van zes, die ter herinnering aan de voormalige gemeente Steenderen (1825-2004) in de daartoe behorende dorpen waren geplaatst.
Zowel Baaks Belang als de gemeente Bronckhorst vonden direct na de diefstal dat het beeld op de sokkel teruggeplaatst moest worden. In goed onderling overleg zijn ze het naar volle tevredenheid van Baaks Belang eens geworden over de verdeling van de kosten en werkzaamheden  waardoor kunstenaar Litjens aan het werk kon.

Geen mal
Zoals gebruikelijk bij eenmalige projecten had de kunstenaar geen mal van het object gemaakt omdat het direct werd gegoten. Dit betekende dat Litjens het beeld weer helemaal opnieuw moest maken. “Gelukkig had ik toentertijd heel veel foto’s gemaakt, zodat ik van alle gebouwen een goed beeld had. Ik kon ze daarom goed opnieuw modelleren”, zegt Litjens.
De gebouwen die opgenomen zien zijn in het kunstwerk zijn de oude basisschool St. Martinus, boerderij Groot Bobbink, de St. Martinuskerk, Huize Baak met het nabij gelegen Hertenbosch en de ruïne van de St. Nicolaaskapel. Na het bronsgieten heeft Litjens het kunstwerk verder opgebouwd in de loods van Gerritsen Grafmonumenten. Dit bedrijf had de sokkel al eerder van zijn plek getild en in zijn loods geplaatst. “Omdat het beeld toch een nieuwe plek zou krijgen, was het handiger dat ik het binnen verder kon opbouwen, want daar had ik alles bij de hand, zoals elektra en water”, aldus de kunstenaar

Vooral artistieke waarde
Brons is een legering van koper en tin. Het tingehalte kan variëren van ongeveer tien tot dertig procent. Toevoegingen vergroten de gietbaarheid en sterkte van het metaal.
Eén keer eerder werd een bronzen beeld van Litjens gestolen, dat al dertig jaar op zijn sokkel had gestaan. “Heel verdrietig om dat te horen. Allereerst, blijf van andermans spullen af, maar ook vreselijk dat de dieven geen respect hebben voor beeldende kunst. En het erge is dat het amper wat oplevert. Je hoort wel dat bronzen beelden duur zijn, maar dat zit hem vooral in de artistieke arbeid en de artistieke waarde die het krijgt. Zodra dat weg is en er alleen maar materiaal overblijft, is het amper een paar tientjes waard, terwijl de schade duizenden euro’s groter is. Dat was in Baak ook het geval.”

Terug, maar nu in het dorp
Donderdag 5 augustus werd de sokkel met het nieuwe beeld onder toeziend oog en met hulp van bestuursleden van Baaks Belang door Alex Gerritsen en zijn vakantiekracht Stan Besselink, in de daarvoor al eerder uitgegraven nieuwe standplaats, gezet. Met even wat meten, daar wat grond erbij en daar wat weg, stond het beeld snel waterpas. Het gat om de betonnen voet werd daarna gedicht met klinkertjes. Een mooie nieuwe plek, misschien nog wel fraaier dan zijn eerste standplaats, voor een prachtig beeld. En nu maar hopen dat deze plek, waar veel meer zicht op is door omwonenden, diefstal- en vandalismebestendig is.

Na ruim een jaar staat in Baak weer het monument ter herinnering aan de gemeente Steenderen. Foto: Alice Rouwhorst
Alex Gerritsen (r) voegt nog wat zand toe en het beeld staat waterpas. Foto: Alice Rouwhorst
Juni 2020, de lege sokkel, een triest gezicht. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden